• Παρότι  επικρατούν πολικές θερμοκρασίες, ο Δήμος Αγρινίου συνεχίζει την απαράδεκτη αισθητικά, επιστημονικά και περιβαλλοντικά πρακτική του «κλαδέματος» δέντρων, μέσα στην καρδιά του χειμώνα, καταγγέλλουν πολίτες!

Ο Πλάτανος που κλαδεύτηκε σήμερα

Αποδέκτης συγκεκριμένων παραπόνων, το agriniosite.gr, από πολίτες, που έκπληκτοι είδαν ένα ωραίο  Πλάτανο βάναυσα κουτσουρεμένο από συνεργεία που δεν έπειθαν ότι γνωρίζουν τι κάνουν. Το ισοπεδωτικό κλάδεμα δέντρων στους δρόμους της πόλης, μειώνει για τους Αγρινιώτες την ομορφιά, το οξυγόνο και τη δροσιά -ιδιαίτερα χρήσιμη κατά τον καύσωνα στη πόλη του μπετόν και της ασφάλτου. Το κακό όμως συνεχίζεται και εξεγείρει τους ευαίσθητους πολίτες  με τις κακότεχνες ολικές κλαδεύσεις δένδρων, αποκομίζοντας την εντύπωση ότι κατά την εγκατάσταση και διαχείριση του πρασίνου δεν τηρούνται κάποιες αρχές ή κανόνες!

Σήμερα το πρωί, 10/1/2017 συνεργείο κλάδεψε ένα  μεγάλο Πλάτανο επί της οδού Κρυστάλλη .Όπως μας ενημέρωσαν κάτοικοι της περιοχής  το κλάδεμα έγινε από ιδιώτη εργολάβο με εντολή της Δημοτικής Αρχής και φυσικά προκαλώντας μικροπροβλήματα στου οδηγούς αφού ο δρόμος δεν είχε διακοπεί αλλά ούτε υπήρχαν προειδοποιητικά σήματα. Ο ιδιώτης εργολάβος μάλιστα  απάντησε σε περαστικό που τον ρώτησε, γιατί κλαδεύεται το δέντρο με τόση παγωνιά, τα εξής « Κακώς κλαδεύτηκε με παγετό. Αλλά εγώ φίλε μεροκάματο βγάζω. Ήρθε  υπάλληλος του Δήμου και μου είπε κόψτε και έκοψα» !

14958225_1521256027901011_42836731_oΟ Δήμος Αγρινίου οφείλει κάποια  στιγμή να επανεξετάσει την τακτική που ακολουθεί στο θέμα αυτό και να εξηγήσει κάποια πράγματα , εφόσον υπάρχουν αρκετά παράπονα και καταγγελίες πολιτών. Να μας πει, δηλαδή, πως κρίνει ανά δρόμο τη μακροζωία και το ευ ζην των δένδρων και πώς προχωράει προγράμματα ανανέωσης και εμπλουτισμού. Να μας εξηγήσει πώς εκπαιδεύει τα συνεργεία με τα αλυσοπρίονα και αν οι εργάτες ή οι εργολάβοι γνωρίζουν από δενδροκομία ή λαϊκά …..  «δεν το πολύ κατέχουν»  .
Είναι πολλά τα περιστατικά   δέντρων που κόπηκαν ή κλαδεύτηκαν ακατάλληλα και σε λάθος εποχή από συνεργεία του Δήμου. Όμως θα πρέπει πλέον, να καταλάβουμε ότι η φύση  αντιδρά σε κάθε υπερβολικό ερέθισμα ισορροπώντας  τις συνθήκες με δικούς της τρόπους, όπως στη περίπτωση του πάρκου. Πολλά από αυτά τα δέντρα θα πάψουν να ζουν μετά από τόσο ακατάλληλους χειρισμούς.