Την έγκριση συμμετοχής και υποβολής προτάσεων του Δήμου Αγρινίου στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V/A Ελλάδα Ιταλία (EL-IT) 2014-2020 (1η Πρόσκληση) υπερψήφισε το σώμα στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου αφού προηγουμένως ο κ. Στέλιος Μερμίγκης εξέφρασε τις ενστάσεις του σχετικά  με τη φράση που εμπεριέχει  η εισήγηση, ότι δηλαδή «ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, να υπογράψει ως εκπρόσωπος του Δήμου  κάθε σχετικό έγγραφο για την υλοποίηση του ανωτέρου προγράμματος». Ο κ .Μερμίγκης σχολίασε ότι οι εισηγήσεις θα πρέπει να έρχονται  πιο συγκεκριμένες γιατί δεν μπορεί το σώμα  με την ψήφο του ,να εξουσιοδοτεί εν λευκό το δήμαρχο για αποφάσεις και έγγραφα που δεν αναγράφονται. Τελικά το θέμα εγκρίθηκε από το σώμα αφού προηγουμένως, έγιναν διευκρινήσεις από υπηρεσιακούς  παράγοντες και την πλειοψηφούσα παράταξη, πως το θέμα έτσι όπως ψηφίζεται σήμερα. αφορά μόνο την έγκριση της συμμετοχής και τίποτα άλλο..

Αλληλοκατηγορίες αλλά για την ταμπακιέρα τίποτα!

Στη συνέχεια ανέβηκαν οι τόνοι, στο θέμα της έγκρισης του επικαιροποιημένου εγχειριδίου διαδικασιών διαχείρισης και υλοποίησης enta1συγχρηματοδοτούμενων πράξεων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Βεβαίως η διασφάλιση της διαχειριστικής ικανότητας των δικαιούχων, για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του   ΕΣΠΑ κατά την περίοδο 2014-2020 αποτελεί κανονιστική υποχρέωση σύμφωνα με το άρθρο 125, παρ. 3δ του Καν. (ΕΕ) αρ. 1303/2013 (Κανονισμός Κοινών Διατάξεων) και σε τούτο συμφώνησε το σώμα, οι διαφωνίες που εκφράστηκαν, κυρίως από τον επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Παύλο Μοσχολιό,  αφορούσαν στον τρόπο με τον οποίο ήρθε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Όπως είπε ο κ. Μοσχολιός ο δήμαρχος με απόφασή του στις 12/12/2016 προχώρησε στην έγκριση του επικαιροποιημένου εγχειριδίου διαδικασιών διαχείρισης και υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων πράξεων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο έρχεται στο σώμα προς έγκριση κατόπιν εορτής .Σε αυτό συμφώνησε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Κων .Ρόκκος αναφέροντας «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει …για το ίδιο θέμα να αποφασίζουν δύο όργανα!».Επίσης ο κ. Μοσχολιός κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή πως ανέθεσε την συγκεκριμένη εργασία σε σύμβουλο, τονίζοντας ότι για την ίδια διαδικασία επί θητείας του δούλεψαν οι υπάλληλοι του δήμου. Ο Δήμαρχος Αγρινίου παίρνοντας το λόγο, απαντώντας στον κ. Μοσχολιό είπε πως και εκείνος ζήτησε την συνδρομή συμβούλου… «Ήταν διαφορετική η νομοθεσία τότε , η πιστοποίηση έπρεπε να γίνει από ιδιωτικό φορέα. Άλλη η διαδικασία τότε άλλη η σημερινή» απάντησε ο κ.Μοσχολιός.enta

Στη συνέχεια,

υπερψηφίστηκαν οι αιτήσεις πολιτών, υπηρεσιών και φορέων για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η πρώτη απόφαση αφορούσε  την επαναδιαγράμμιση επί της οδού Οινέως, όπου στεγάζεται η δομή ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του ΝΠΔΔ ΚΟΙ.Π.Α. του Δήμου Αγρινίου, του τμήματος της οδού στη θέση όπου υπάρχει η ράμπα ΑΜΕΑ για την αποτροπή της παράνομης στάθμευσης.

β) επαναδιαγράμμιση της θέσης στάθμευσης ΑΜΕΑ στο πρόσωπο της εισόδου της δομής και διαγράμμιση και του ειδικού διεθνούς σήματος ΑΜΕΑ και

γ) τοποθέτηση κατακόρυφης σήμανσης με πινακίδα Ρ-40 για το τμήμα της οδού όπου υπάρχει η ράμπα ΑΜΕΑ και πινακίδας Ρ-71 για τη θέση στάθμευσης ΑΜΕΑ.

Η επαναδιαγράμμιση και η τοποθέτηση των πινακίδων σήμανσης θα υλοποιηθεί από το  Δήμο Αγρινίου. Οι ανωτέρω παρεμβάσεις (επαναδιαγράμμιση και τοποθέτηση πινακίδων) δεν αποτελούν νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αλλά συντήρηση σήμανσης και εφαρμογή ρυθμίσεων στάθμευσης οι οποίες ήδη ισχύουν.

Η δεύτερη απόφαση που υπερψηφίστηκε αφορούσε την  απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στις οδούς περιμετρικά της πλατείας Δημοκρατίας και στην οδό Παπαστράτου κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων από 19/12/2016 έως 02/01/2017.

Η διακοπή της κυκλοφορίας αφορά στις παρακάτω οδούς :

  • νότια της πλατείας από διασταύρωση των οδών Κύπρου και Ι.Σταϊκου έως τη διασταύρωση των οδών Σαλάκου και Βότση
  • βόρεια της πλατείας από διασταύρωση των οδών Βότση και Αναστασιάδη έως διασταύρωση των οδών Μπαϊμπά και Κύπρου
  • οδός Παπαστράτου από διασταύρωση με οδό Τσικνιά έως διασταύρωση με οδό Δήμου-Τσέλιου.

dscn4166Ενστάσεις επί του θέματος εκφράστηκαν από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο κ.Καζαντζή ο οποίος αναρωτήθηκε αν για την απόφαση ελήφθη υπόψη η θέση του εμπορικού συλλόγου ή του σωματείου ταξί, της τροχαίας και για ποιο λόγο η εισήγηση δεν αναφέρει τις ώρες που γίνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας.  Μίλησε επίσης και για καθυστέρηση της απόφασης και για επιβάρυνση άλλων οδών « Έρχεται ένα θέμα με προχειρότητα και καθυστερημένα . Οι Αγρινιώτες δεν είναι πέριξ της πλατείας είναι και η περιφέρεια, πότε θα προλάβουν να ενημερωθούν» σημείωσε ο κ .Καζαντζής.  Ο Δήμαρχος απάντησε, με νόημα , πως το σώμα πήρε την ίδια απόφαση και κατά το έτος 2015. Ο κ. Μερμίγκης υπενθύμισε πως ναι το θέμα πέρασε και πέρυσι από το δημοτικό συμβούλιο , αλλά φέτος  ήρθε μετά από σχετικό αίτημα μερίδας καταστηματαρχών και αναρωτήθηκε με νόημα «Αν και άλλοι καταστηματάρχες μας φέρουν παρόμοιο αίτημα θα το ψηφίσουμε;».

Η συνεδρίαση συνεχίζεται ….με την 4η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

  1. Έγκριση Προϋπολογισμού Εσόδων – Δαπανών Δήμου Αγρινίου οικονομικού έτους 2017. (Σχετ. η υπ’ αριθμ. 332/2016 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής).
    (Εισηγητής: Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής κ. Γκούντας).
  2. Έγκριση Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης Δήμου Αγρινίου έτους 2017. (Σχετ. η υπ’ αριθμ. 333/2016 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής).
    (Εισηγητής: Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής κ. Γκούντας).