“Ανατροπή Τώρα” : Δριμεία επίθεση σε Παπαναστασίου-Παπαγεωργίου για τα θέματα Πολιτισμού

 «Πολιτιστική Νεκρόπολη» χαρακτηρίζει το Αγρίνιο σε ανακοίνωσή της η «Ανατροπή Τώρα Πολίτες σε Δράση» με επικεφαλής τον Δημήτρη  Τραπεζιώτη. Ασκεί επίσης σκληρή κριτική στα ποσά που δαπανήθηκαν για τις λιγοστές και ξεπερασμένες, όπως τις χαρακτηρίζει, εκδηλώσεις και επιρρίπτει ευθύνες που η δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ που αφορούσε σε χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό του κτιριακού αποθέματος με σημαντική αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία.

  • Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η σημερινή Δημοτική Αρχή Αγρινίου παρουσιάζει μια συνεχιζόμενη πολιτιστική απραξία, γεγονός που αντικατοπτρίζεται άμεσα στην κοινωνία και εκφράζεται από τους ίδιους τους δημότες με σχόλια διόλου κολακευτικά για τους εμπλεκομένους με τα θέματα του πολιτισμού.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναγνωρίσει τη μέχρι τώρα αποτυχία της ως υπεύθυνη σε έναν ευαίσθητο και νευραλγικό τομέα.

          Για να υπάρξει παραγωγή πολιτισμού, δεν αρκεί μόνο η λειτουργία των τμημάτων της ΚΕΔΑ.

Επιβάλλεται να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο πολιτιστικών υποδομών, που δυστυχώς για το Δήμο μας είναι από ελάχιστο έως ανύπαρκτο.

Οι σημερινοί υπεύθυνοι άφησαν έτσι απλά το κηποθέατρο του πάρκου να ρημάξει, την ώρα που σπαταλούσαν το ποσό των 9,000 ευρώ για τη μίσθωση μιας εξέδρας , η οποία δημιουργήθηκε προσωρινά και τοποθετήθηκε για λίγες ημέρες στον αύλειο χώρο του 5ου δημοτικού σχολείου για το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης.

Συγκεκριμένα δόθηκαν 5,000 ευρώ (!!!) για τη μίσθωση της εξέδρας, 3000 ευρώ (!!!) σε ιδιωτική εταιρεία για τη φύλαξη της εξέδρας και 1,000 ευρώ για λοιπά έξοδα. Σύνολο: 9,000 ευρώ.

Αν προσθέσουμε σε αυτό και το προκλητικό ποσό των 30,000 ευρώ, που σπαταλήθηκε για την αδικαιολόγητη αναβίωση του φολκλορικού φεστιβάλ χορού δηλαδή μιας παρωχημένης και χωρίς καμιά έμπνευση, φαντασία ή πρωτοτυπία δράσης, καθότι μιμείται μια παρελθούσα πολιτιστική δραστηριότητα η οποία «έληξε» το 2009, τότε μιλάμε για ένα ποσό των 40,000 ευρώ που θα μπορούσε να επενδυθεί για την ανακαίνιση και αναγέννηση της υφισταμένης θερινής πολιτιστικής υποδομής του κηποθεάτρου του πάρκου.

Δυστυχώς, οι εισηγήσεις της παράταξής μας δεν εισακούστηκαν.

          Δεν είναι όμως μόνο η άστοχη και χωρίς κανένα όφελος κατασπατάληση των χρημάτων του Δήμου μας.

Είναι και η ολική ανικανότητα ανεύρεσης πόρων για την ενίσχυση και συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών.

Ο Δήμος Αγρινίου δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Τομεακού  Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του νέου ΕΣΠΑ η οποία έληξε  στις 12 Αυγούστου 2016. Το πρόγραμμα αυτό πέρασε απαρατήρητο από την αντιδημαρχία πολιτισμού Αγρινίου με αποτέλεσμα να χαθεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο που θα τόνωνε την πολιτιστική μας δραστηριότητα.

Η πρόσκληση αυτή αφορούσε σε χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό του κτιριακού αποθέματος με σημαντική αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία δηλαδή στα εμβληματικά κτίρια και στις υποδομές τους ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι να τις αξιοποιήσουν τουριστικά και οικονομικά, αυξάνοντας τις πηγές των εσόδων τους και κυρίως να διαφυλάξουν την πολιτιστική και περιβαλλοντική τους αξία προς όφελος όλων των πολιτών.

Ειδικότερα τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αγρινίου, αποτελούν ένα σύνολο το οποίο μπορεί να ενταχθεί σε «πολιτιστική διαδρομή» αξιοποιήσιμη και από τον τουρισμό, εντάσσοντας έτσι τον Δήμο Αγρινίου σε ένα ευρύτερο δίκτυο που θα αφορά στην αρχιτεκτονική της νεώτερης Ελλάδας.

Όμως για όλα αυτά απαιτείται μια οραματική σκέψη η οποία να μπορεί να συνδέει τον πολιτισμό με την οικονομία.

Η σκέψη αυτή δυστυχώς απουσιάζει από τη σημερινή Δημοτική Αρχή.

          Όμως το μέγεθος της ανεπάρκειας φαίνεται τα καλοκαίρια. Ειδικά το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο “στείρο” των τελευταίων δεκαετιών! Βιώσαμε κυριολεκτικά μια πολιτιστική ξηρασία.

Αν εξαιρέσουμε τη φιλότιμη προσπάθεια της παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έκανε μια μικρή περιοδεία εκτός της πόλης, το Αγρίνιο διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο της πολιτιστικής νεκρόπολης για το 2017.

Καμία απολύτως δραστηριότητα. Το απόλυτο κενό. Μικρά χωριά και μικρότεροι Δήμοι της περιοχής μας κατάφεραν να παρουσιάσουν καλλιτέχνες επιπέδου ( Σωκράτης Μάλαμας στο Χαλκιόπουλο, Ελένη Βιτάλη στην Αμφιλοχία, πολυήμερη και αξιόλογη πολιτιστική δράση στο Θέρμο κ.α) ενώ ο Δήμος Αγρινίου μόλις στο τέλος του καλοκαιριού μας σερβίρισε το ξαναζεσταμένο φολκλορικό πιάτο και μάλιστα σε τσουχτερή τιμή.

Η έλλειψη πολιτιστικής δραστηριότητας τους θερινούς μήνες, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ερήμωση της πόλης μας που θυμίζει κυριολεκτικά νεκρόπολη.

Κανείς τους δεν συντονίζεται με τον παλμό και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας;

Ο Δήμος Αγρινίου στον τομέα του πολιτισμού έχει ανάγκη από δομές και υποδομές που θα αφορούν στην ταυτότητα και στην εξωστρέφεια του Δήμου μας καθώς επίσης και στην κοινωνική συνοχή.

Πλην όμως ο Δήμαρχος και η αρμόδια αντιδήμαρχος φαίνεται ότι δεν μπορούν να εκτιμήσουν αυτή την αξία του πολιτισμού και εξαντλούν έτσι την υπόθεση αυτή σε ψυχαγωγικές δράσεις εσωτερικής κατανάλωσης και μάλιστα μέσα από μια κακώς εννοούμενη αντίληψη της παράδοσης, η αξία της οποίας είναι ανεκτίμητη, γι’ αυτό και θα πρέπει να έχουμε μαζί της μια σχέση ζωντανή και όχι μιμητική.

 

Επιτροπή Πολιτισμού Δημοτικής Παράταξης

“ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ”

Σχετικά Άρθρα

Στην Αιτωλοακαρνανία ο Υφ. Πολιτικής Προστασίας Ευ. Τουρνάς για το νέο σχέδιο δράσης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Στην Αιτωλοακαρνανία ο Υφ. Πολιτικής Προστασίας Ευ. Τουρνάς για το νέο σχέδιο δράσης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Επίσημη επίσκεψη στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία πραγματοποίησε σήμερα ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς. Στο...

Πρώτη ομιλία Σταρακά στη Βουλή: «Τι θα έκανε το ΠΑΣΟΚ για τους Απόδημους και τη ψήφο τους»

Χριστίνα Σταρακά: Ομιλία στη Βουλή για Τέμπη- Εφιάλτης της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου ο Μητσοτάκης

Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε σήμερα από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ...