Η δημοτική Αρχή Αγρινίου έχει προχωρήσει σε δεσμεύσεις Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) που έχουν οφειλές στο Δήμο, σύμφωνα με τηλεφωνήματα που δέχθηκε το agriniosite.gr. Αυτό, όμως, έχει ως αποτέλεσμα να έχουν μπει στο στόχαστρο του δήμου πολλοί δημότες  οι οποίοι το διαπίστωσαν όταν πήγαν στην εφορία, είτε για φορολογική ενημερότητα είτε να εισπράξουν επιστρεφόμενα .

” Ναι οφείλω κάποιες κλήσεις αλλά δε σημαίνει  πως εντελώς απροειδοποίητα ο Δήμος δέσμευσε το ΑΦΜ μου. Ας ξεκινήσει πρώτα από τους μεγαλοοφειλέτες και μετά να πληρώσω και εγώ, που για 350 ευρώ μου δέσμευσαν το ΑΦΜ”  δήλωσε Αγρινιώτης .

Ενώ κάποιος άλλος τόνισε “Ήρθα να εισπράξω επιστρεφόμενα από τη ΔΟΥ και τελικά δεν τα πήρα γιατί είχα ένα μικρό ποσό οφειλής στο Δήμο. Τα είχα ανάγκη αυτά τα χρήματα σήμερα.  Ο δήμος θα με αποζημιώσει όμως και εμένα που είμαι συνεπής  και πληρώνω δημοτικά τέλη αλλά νερό δεν έχω με τον καύσωνα;”

Ο Δήμος ενεργοποίησε όπως φαίνεται  το εξαιρετικά επώδυνο μέτρο των κατασχέσεων για οφειλές είτε από κλήσεις για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας είτε ακόμη και από δημοτικά τέλη. Η  Εφορία, όταν λαμβάνει το τεκμηριωμένο αίτημα του δήμου για τη δέσμευση χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας, το καταχωρεί στη μερίδα του οφειλέτη. Σε κάθε αίτηση του οφειλέτη για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, λαμβάνονται υπόψη και οι οφειλές προς δήμους.

Μάλιστα λέγεται ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο αιτών το αποδεικτικό ενημερότητας, είναι ενήμερος για τα χρέη του προς το δημόσιο το αποδεικτικό ενημερότητας δεν χορηγείται αν προηγουμένως δεν γίνει άρση της δέσμευσης χορήγησής του με νεώτερο έγγραφο της ίδιας υπηρεσίας που έχει στείλει το αρχικό έγγραφο.Η διαδικασία πληρωμής της οφειλής και άρση της δέσμευσης χορήγησης του αποδεικτικού γίνεται με ενέργειες και ευθύνη του οφειλέτη και όχι της Δ.Ο.Υ. 

“Ναι τα χρέη πάνε στην εφορία.Τα ποσά που οφείλονται στο δήμο είναι πολλά και η είσπραξη είναι μικρή, ο κόσμος χρωστάει και δεν πληρώνει  και υπάρχει και έλεγχος  στο Ελεγκτικό Συνέδριο.Υπάρχουν ορισμένοι με μεγάλα ποσά οφειλής…” σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ.Γιάννης Φαρμάκης.

Στις αρχές κάθε χρόνου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ν.356/1974 –ΚΕΔΕ) και ιδιαίτερα από το 2009 οι Δήμοι υποχρεούνται στη λήψη μέτρων για τις ταμειακά βεβαιωμένες οφειλές που δεν έχουν αποπληρωθεί και οι οποίες βαίνουν στην παραγραφή τους. Πρόκειται για οφειλές είτε από πρόστιμα ΚΟΚ είτε από δημοτικά τέλη, τα οποία δεν έχουν αποπληρωθεί. Για τα πρόστιμα του ΚΟΚ η παραγραφή πραγματοποιείται στην εικοσαετία ενώ για οφειλές από δημοτικά τέλη, στην πενταετία. 

Και επειδή διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν αντιδράσεις αρκετών πολιτών που δεν γνωρίζουν τι και πως, καλό θα ήταν να υπάρξει μια σχετική ενημέρωση από το δήμο ή καλύτερα το θέμα να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, τη στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες  ακόμη και για προνομιακή μεταχείριση μεγαλοοφειλετών έναντι των υπολοίπων πολιτών!