Quantcast

Διαμαρτυρία αγροτών στον Αστακό – Συλλαλητήριο στις 8 Οκτωβρίου στην Αμφιλοχία

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας στο κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό κτηνοτρόφοι και αγρότες της περιοχής, έπειτα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου. Μεταξύ των δεκάδων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, όπως τονίστηκε στη συγκέντρωση,  έρχεται να προστεθεί και η μη πληρωμή της ποσότητας του γάλακτος της προηγούμενης χρονιάς που παρέδωσαν στις τυροκομικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα οι κτηνοτρόφοι να παραμένουν απλήρωτοι και να οδηγούνται στην  απόγνωση.

Στην κινητοποίηση, χαιρετισμό απηύθυναν, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας Πάνος Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου  Θεόδωρος Γρίνος, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης. Στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων βρέθηκε και ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ. Που στη παρέμβαση του έκανε γνωστό στους συγκεντρωμένους ότι την Πέμπτη θα συζητηθεί στη Βουλή,  η επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ, με θέμα τα προβλήματα των  κτηνοτρόφων από τη συνεχή πτώση της τιμής του γάλακτος.

agrotes2

Συγκεκριμένα, ο  Πάνος Καλογιάννης επισήμανε, ότι: «Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βγήκαμε στο δρόμο ν’ αγωνιστούμε για την επιβίωσή μας. Με την αγωνιστική διεκδίκησή μας μπορούμε να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Μαζικά και μαχητικά από σήμερα οργανώνουμε την πάλη μας συνεχίζουμε τον αγώνα. Ο Θεόδωρος Γρίνος στάθηκε στην «ανάγκη πάλης για την επιβίωσή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να μπουν αποφασιστικά στη μάχη, σήμερα με την ενημέρωση όλων των συναδέλφων. Από αυτόν τον αγώνα επιβίωσης να μη λείψει κανείς».

Ο Νίκος Μωραΐτης, αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που βιώνουν οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες από την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. «Το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο με την πολιτική συρρίκνωσης της κτηνοτροφίας και του ξεκληρίσματος των φτωχομεσαίων κτηνοτρόφων», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της αγροτικής οικονομίας συνολικότερα. Ο πρώτος είναι αυτός που εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και ο δεύτερος είναι αυτός που προτείνει το ΚΚΕ ώστε να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

Ο Σπύρος Κοτοπούλης μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσα από την πλούσια πείρα τους να αντιληφθούν ότι μόνο με τη δική τους συμμετοχή, με δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων παντού, με την αγωνιστική διεκδίκηση μας μπορούν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να παράγουν.Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο παραμένουν, αλλά οξύνονται εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της ΚΑΠ της ΕΕ που αποτελεί εργαλείο για πιο γρήγορη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Οι βιομήχανοι με τις ευλογίες των κυβερνήσεων έχουν εξαγγείλει νέες μειώσεις στην τιμή του γάλακτος όπου ο μέσος Όρος θα φτάνει τα 75 λεπτά το κιλό.

Συνάδελφοι σε όλη αυτή την κατάσταση να προσθέσουμε ακόμα πως αρκετοί κτηνοτρόφοι είναι ακόμα απλήρωτοι ότι οι περισσότεροι παραδίδουμε τα προϊόντα μας με ανοιχτές τιμές, ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες ,αλλά και αγροτικές εγκαταστάσεις εξαιτίας των μη αντιπλημμυρικών έργων υποδομής στην ύπαιθρο.

Κάλεσε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δυναμώσουν και να συσπειρωθούν στην Ομοσπονδία που συντάσσεται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων «και να διεκδικήσουν μια ζωή με δικαιώματα, να πληρώνεται ο ιδρώτας τους, να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες σε κοινή συμπόρευση με το εργατικό κίνημα και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων.Με μαζικούς δυναμικούς αγώνες να διεκδικήσουμε τα αιτήματα επιβίωσης που έχουμε.

Επίσης ανέφερε ότι το  επόμενο αγωνιστικό ραντεβού, είναι στο συλλαλητήριο στις 8 Οκτώβρη, στον κόμβο της Αμφιλοχίας.

Related Posts