«Ελευθέρια 2018» στη Μεγάλη Χώρα Αγρινίου-εκδηλώσεις μνήμης (φωτο)

Για πρώτη φορά διεξήχθησαν εκδηλώσεις μνήμης για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης του Ζαπαντίου (Μεγάλης Χώρας) από την οθωμανική κατοχή στις 26-7-1821. Παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της τοπικης Κοινότητας Γεώργιος Μέρκος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ναού Αποστόλου Παύλου, η αντιδήμαρχος κ. Παπαγεωργίου Μαρία, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αγρινίουκ. Δημήτρης Τσουνης, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Απόστολος Καπνιάρης, η πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου “Αγία Σκεπη” κ. Χρυσούλα Τασολάμπρου εκπρόσωποι του πολιτιστικού συλλόγου ΜΕΡΑΚΛΗΔΕΣ και Α.Ο. ΔΑΦΝΗ Μ. Χώρας και κάτοικοι της περιοχής.
Ακολούθησε η τέλεση επίσημης δοξολογίας και εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από το Θεολόγο – Πρωτοπρεσβύτερο Ι.Ν. Αγίας Αναστασίας Περισσού π. Γεώργιο Κατσαούνη και επιμνημόσυνη δέηση καθώς και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων.
Κάποτε πολιόρκησαν το Ζαπάντ’ 2.000 εχθροί. Έχτισαν έναν πύργο και έφεραν και δύο πυροβόλα. Το Ζαπάντ’ είχε περίπου 400 μαχητές και τέσσερις πύργους. Οι κάτοικοί του, παρόλο που πεινούσαν, αρνιόνταν να δεχτούν τους όρους υποταγής που τους πρότειναν οι πολιορκητές, πολλοί από τους οποίους, βλέποντας ότι η σθεναρή αντίσταση των πολιορκημένων οδηγούσε σε αδιέξοδο, αποχώρησαν. Αυτοί που απέμειναν άνοιξαν ένα λαγούμι, το γέμισαν με μπαρούτι και προσπάθησαν να ρίξουν τους πύργους του Ζαπάντ’. Οι μαχητές του όμως δεν έδειξαν να πτοούνται και απάντησαν με μια σφοδρή επίθεση. Οι πολιορκητές υποχώρησαν μπροστά στην ορμή των πολιορκημένων, οι οποίοι θα νικούσαν -σύμφωνα με τους ιστορικούς- αν δεν είχαν την ατυχία να σκοτωθεί ο αρχηγός τους.
Οι πολιορκητές έκοψαν τα κεφάλια των νεκρών μαχητών του Ζαπάντ’ και τα κρέμασαν στον πύργο τους. Οι πολιορκημένοι τελικά -μετά από 45 μέρες πολιορκία- δέχτηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους και να φύγουν με τον όρο οι νικητές να σεβαστούν τη ζωή και την τιμή τους. Αυτοί όμως αθέτησαν τους όρους τις συνθήκης. Λαφυραγώγησαν τους ηττημένους και πολλούς τους σκότωσαν.
Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από εισήγηση
Κατά τον μεγάλο Έλληνα ιστορικό του 19ου αιώνα, Ιωάννη Φιλήμονα, η πολιορκία του Ζαπαντιού άρχισε την 16η Ιουνίου του 1821 και η παράδοσή του έγινε την 26η Ιουλίου.