- Στην ευρεία αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί των Διευθύνσεων Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Πύργου, Αγρινίου, Λάρισας, Ρόδου, των Τμημάτων Ασφαλείας Αιγίου, Λαμίας, Τρικάλων, Κορίνθου και Δράμας.
Με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΠΟΑ Μαρίας Βλαζάκη, της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων Ελένης Κόρκα, και της Τακτικής Ανακρίτριας του Γ’ Τμήματος του Πρωτοδικείου Πατρών Μαρίας Παπακώστα, παραδόθηκε σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ένα σύνολο με 33 σημαντικά αγγεία που χρονολογούνται τα περισσότερα από την ύστερη Μυκηναϊκή εποχή καθώς και άλλες κινητές αρχαιότητες, που αποτελούν προϊόντα λαθρανασκαφής, διακινήθηκαν παράνομα και κατασχέθηκαν στην Γερμανία.
Μετά από μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας και τις δικαστικές αρχές της Πάτρας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, επαναπατρίστηκαν συνολικά 33 αγγεία της ύστερης εποχής του χαλκού (12ος αι. π.Χ) , διάφορα μικροαντικείμενα γεωμετρικών χρόνων, και 600 αρχαία νομίσματα. Θα ακολουθήσει το πόρισμα μιας Εκτιμητικής Επιτροπής που έχει συσταθεί και θα γνωμοδοτήσει για την αξία τους.
Όλα τα αντικείμενα κατασχέθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 από τις αστυνομικές αρχές του Μονάχου, ύστερα από αίτημα δικαστικής συνδρομής, που κατατέθηκε από την Ανακρίτρια του Γ’ Τμήματος του Πρωτοδικείου Πατρών. Τα επαναπατρισθέντα αντικείμενα αποτελούν πλέον πειστήρια της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για μεγάλη υπόθεση παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.
Ο εντοπισμός των κινητών αρχαιοτήτων που διακινήθηκαν παράνομα στη Γερμανία, η διεκδίκησή τους και η μεταφορά τους στην Ελλάδα υπήρξε αποτέλεσμα της συντονισμένης συνεργασίας μεταξύ όλων των αρμοδίων αρχών της χώρας και της αλλοδαπής. Στην επιτυχία αυτή, ιδιαίτερα καθοριστική ήταν η συμβολή της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Μόναχο.
Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στην πολιτική του ΥΠΠΟΑ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Η πάταξη της αρχαιοκαπηλίας είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή του Υπουργείου Πολιτισμού και της ελληνικής Πολιτείας» τόνισε η Υπουργός Λυδία Κονιόρδου, υπογραμμίζοντας ότι ο επαναπατρισμός αυτών των αρχαιοτήτων συνιστά μεγάλη επιτυχία που οφείλεται στην καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων αρχών.
Να θυμίσουμε ότι η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, πέτυχε πριν λίγους μήνες και ολοκληρώθηκε σήμερα ένα πολύ μεγάλο πλήγμα σε διεθνή κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στη λαθρανασκαφή, τη μεταφορά και την εμπορία αρχαίων αντικειμένων.
Στο πλαίσιο συστηματικής, μεθοδικής και εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας, εξακριβώθηκε πλήρως η δομή της εγκληματικής οργάνωσης, ο τρόπος δράσης της, ενώ συνελήφθησαν είκοσι έξι μέλη της και ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή ακόμη είκοσιεπτά μελών της.
Επιπλέον, διακριβώθηκε, ο ενεργός και ουσιαστικός ρόλος, καθώς και η συμμετοχή τεσσάρων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού, στη παράνομη διακίνηση, αρχαίων αντικειμένων ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας.
Πρόκειται, για εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, με διακριτούς ρόλους και δομημένη ιεραρχία, τα μελή της οποίας δραστηριοποιούνταν από την λαθρανασκαφή μέχρι και την νομιμοποίηση των αρχαίων αντικειμένων και την πώληση τους, σε διεθνείς οίκους μέσω δημοπρασίας.
Επισημαίνεται ότι, κατά την αστυνομική έρευνα αναπτύχθηκαν, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ειδικές ανακριτικές μέθοδοι, διορίστηκαν αρχαιολόγοι ως πραγματογνώμονες.
Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, που έλαβε χώρα ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές της Χώρας και συγκεκριμένα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Κόρινθο, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τη Λαμία, τη Δράμα, το Προμαχώνα και τη Ρόδο
“Η Ελληνική Αστυνομία πρόσθεσε ακόμη μια σημαντική επιτυχία στο ιστορικό της, σε ότι αφορά την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της παραδοσής μας.Καταφέραμε να εξαρθρώσουμε μια μεγάλη εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην αρχαιοκαπηλία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.Διακριβώσαμε όλο το φάσμα δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία έχει διεθνικό χαρακτήρα και φθάσαμε στην αποδόμηση της, με τη σύλληψη είκοσι έξι μελών της, μεταξύ των οποίων και των αρχηγικών.
Αποτρέψαμε την παράνομη εξαγωγή και πώληση σε οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού και αλλοδαπούς αγοραστές, χιλιάδων αρχαίων νομισμάτων και αντικειμένων της πατρίδας μας.Η Ελληνική Αστυνομία έχει ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της παράδοσής μας και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς αυτό το καθήκον.” δήλωσε τον Οκτώβριο του 2016, ο τότε Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας κ.Τσόλκας