- Συγκλονιστικές οι στιγμές για τους κατοίκους του Αγρινίου και των γύρω περιοχών όταν η Ιερά εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου έφτασε στον Ι.Ν Αγίας Τριάδος. Το πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας θα παραμείνει στο ναό, ευλογία και σκέπη για τους πιστούς.
Με μάτια δακρυσμένα , με σιωπηρές προσευχές και προσωπικές παρακλήσεις πλησίαζε ο καθένας χωριστά την εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας που η ονομασία της προέρχεται από την παρηγοριά.
Η εικόνα έφτασε στις 5.30 το απόγευμα και πλήθος κόσμου την υποδέχθηκε με σεβασμό και συγκίνηση αλλά και με προσμονή και προσευχές όπως ακριβώς αρμόζουν στο πρόσωπο της μητέρας του Ιησού και μητέρας όλου του κόσμου. Μικροί και μεγάλοι , οικογένειες, εκπρόσωποι αρχών και φορέων ήταν εκεί να συνοδεύσουν την εικόνα της Παναγίας στον Ιερό ναό, να την προσκυνήσουν και να ψιθυρίσουν την προσευχή τους, την παράκλησή τους, την δοξολογία τους.
Την ιερά εικόνα, συνόδευε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γέροντας Εφραίμ, και την υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, επικεφαλής του κλήρου, των αρχών και του πιστού λαού στη συμβολή των οδών Μακρή και Ευτυχίας Καλύβα.
Με λιτανευτική πομπή η ιερά εικόνα μεταφέρθηκε και ενθρονίστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου, όπου και θα παραμείνει μόνιμα προς ευλογία και αγιασμό των πιστών.
Ακολούθησε Δοξολογία επί τη αφίξει της ιεράς Εικόνος και η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής των Αγίων Τριών Ιεραρχών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου .
Η εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας, πιστό αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας από την Ιερά και Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους βρίσκεται σε πολλές μητροπόλεις στην Ελλάδα σε εκκλησίες και μοναστήρια ,ως ευλογία από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.
- ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
- ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
Το 807 μ.Χ. αποβιβάστηκαν κρυφά πειρατές στην παραλία της μονής Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος και περίμεναν κρυμμένοι το πρωινό άνοιγμα της πύλης, για να επιτεθούν, ο ηγούμενος που μετά το τέλος του όρθρου έμεινε μόνος, για να συνεχίσει την προσευχή του, άκουσε τα εξής λόγια της Παναγίας: «Μην ανοίξετε σήμερα τις πύλες της μονής, αλλά ανεβείτε στα τείχη και διώξτε τους πειρατές». Στρέφοντας το βλέμμα του εκεί είδε το Θείο βρέφος να απλώνει το χέρι του και να σκεπάζει τα χείλη της μητέρας του λέγοντας: «Μη μητέρα μου, άφησε τους να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει». Αλλά η Παναγία πιάνοντας με το χέρι της το χέρι του Υιού της και στρέφοντας λίγο το κεφάλι, για να ελευθερώσει τα χείλη της επανέλαβε τα ίδια λόγια. Αυτός ο τελευταίος σχηματισμός των προσώπων παρέμεινε μόνιμα στην εικόνα, ενώ οι μοναχοί, αφού σώθηκαν θαυματουργικά απ΄ τους πειρατές, ευχαρίστησαν την Παναγία και ονόμασαν την εικόνα της αυτή «Παραμυθία», που σημαίνει καταπράϋνση ή μετριασμός, ή έννοιες που εξίσου αποδίδουν το περιστατικό του θαύματος. Η εικόνα είναι τοιχογραφία και βρίσκεται στο δεξιό χορό του ομωνύμου παρεκκλησίου της μόνης.Για την εικόνα αυτή διηγείται η παράδοση ότι η αρχική έκφραση των προσώπων και η στάση του σώματος του Κυρίου και της Θεομήτορος άλλαξαν, όταν συνέβη το εξής φρικτό θαύμα: