Quantcast

Κριτική Κασόλα για τον Απολογισμό 2016 στο Δήμο Θέρμου

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ Κ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Θέρμου, ο προβλεπόμενος από τον Καλλικράτη απολογισμός 2016.
Τα προς συζήτηση θέματα ήταν:
 Η διοίκηση του δήμου  Η εφαρμογή του ετησίου προγράμματος δράσης  Η εν γένει οικονομική κατάσταση του Δήμου
Εκ μέρους της παράταξης της πλειοψηφίας, κατεβλήθη η κάθε δυνατή προσπάθεια για την απαξίωση της συνέλευσης αυτής, ενός θεσμού καθαρά δημοκρατικού, προβλεπομένου εκ του Νόμου και κυρίως επιβεβλημένου απ΄ την ιστορία αυτής της περιοχής. Θυμίζουμε, πως η δόξα της περιοχής εκτοξεύτηκε στα ύψη, όταν κυριάρχησε η Αιτωλική Συμπολιτεία, βασικές αρχές και θεσμοί της οποίας μεταξύ άλλων ήταν η άμεση δημοκρατία, η ισονομία, η ισηγορία κ.α., θεσμοί κι αρχές που χαίρουν παγκόσμιας αναγνώρισης. Δυστυχώς σήμερα, τις αρχές αυτές όχι μόνο τις αγνοούμε, αλλά και δεν τις εκμεταλλευόμαστε και δεν χτίζουμε πάνω σ΄ αυτές το αύριο της περιοχής, αλλά τις επικαλούμαστε κατά περίπτωση και τις καταρρακώνουμε στην πράξη.
Αναλύουμε παρακάτω το πώς η πλειοψηφούσα παράταξη αντιλαμβάνεται το ρόλο της και τι πρακτική χρησιμοποίησε προκειμένου και το θεσμό των δημοκρατικών κεκτημένων να υποβαθμίσει και τις αρχές λειτουργίας του Δήμου μας να καταρρακώσει (στην αγωνιώδη προσπάθεια που καταβάλλει να επιπλεύσει, εν μέσω των τεραστίων προβλημάτων του Δήμου).
 Κατ΄ αρχάς, ήρθε προς συζήτηση και ψήφιση, το ετήσιο πρόγραμμα, που είναι εξειδίκευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου. Όμως, στο Δήμο Θέρμου ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ, ΟΥΤΕ ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Η παράταξή μας ήταν εκείνη που ζήτησε τη σύνταξη επιχειρησιακού προγράμματος και πάρθηκε απόφαση από το Δ.Σ. αλλά και τότε και τώρα οι κ.κ. Κωνταντάρας και Κωστακόπουλος το απαξίωσαν, ως μη ουσιαστικό στοιχείο λειτουργίας του δήμου. Ο Δήμος πορεύεται όλα αυτά τα χρόνια ΑΝΕΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Δεν καταστρώθηκε ποτέ πρόγραμμα αναγκών, δεν υπάρχουν στοχεύσεις, όλα γίνονται κατά περίπτωση και ευκαιρία.
Αναρρωτιόμαστε:
 Τι έφεραν προς ψήφιση;  Το ανύπαρκτο;  Δεν γνώριζαν την ανυπαρξία του προγράμματος;
 Αναπάντητο έμεινε το ερώτημα στον κ. δήμαρχο, γιατί δεν υλοποιούνται οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (γέφυρα Βαλτσορέματος κ.α.)  Δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις για το χάσιμο ευκαιριών χρηματοδότησης. Στα πλαίσια εφαρμογής διαφόρων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ κ.α.), υπήρξαν προσκλήσεις και για Ύδρευση και για Αποχέτευση και για τον Πολιτισμό, κι ο Δήμος Θέρμου δεν υπέβαλλε ούτε μία πρόταση. Επικαλέστηκαν την καθυστέρηση του νόμου ανάθεσης μελετών για να δικαιολογηθεί η ανεπάρκεια, ενώ ο κ. Κωστακόπουλος είπε πως το θέμα Αποχέτευση είναι λυμένο, λές και δεν υπάρχουν νέες ανάγκες, ή δεν μπορεί να γίνουν βελτιώσεις του υπάρχοντος δικτύου. Κύριοι της πλειοψηφίας, αρπάξτε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, ο τόπος τις έχει ανάγκη.  Ενδεικτικό της απαξίωσης του θεσμού του απολογισμού εκ μέρους της πλειοψηφούσης παράταξης είναι ότι, τόσο ο κ. Κωστακόπουλος, όσο και ο κ. Δήμαρχος συμφώνησαν ότι ο απολογισμός δεν πρέπει να γίνεται στην πλατεία. Τι φοβούνται άραγε; Γιατί φοβούνται τη διαφάνεια και τις ανοιχτές διαδικασίες; Αξίζει να αναφερθεί, πως και για το live streaming είχαν την ίδια άποψη, κι είχαν συμπορευθεί, να μην εγκατασταθεί δηλαδή στο Δήμο και ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Κωστακόπουλος. Γιατί αποφεύγουν τις ανοιχτές συζητήσεις; Επειδή αποδυναμώνεται η παραπληροφόρηση και ο λαϊκισμός; Επειδή οι δημοκρατικές αξίες φθάνουν στα σπίτια των Δημοτών; Επειδή ο δημότης έχει τη δυνατότητα να ακούει και να βλέπει τον ομιλούντα ζωντανά στο σπίτι του, κι έτσι ανεπηρέαστος να κρίνει; Δεν θέλουμε σωστά ενημερωμένους πολίτες; Θέλουμε πολίτες κατευθυνόμενους κεκράκτες και χειροκροτητές;  Ακόμα κι αυτή τη διαδικασία του απολογισμού καταρράκωσε στην πράξη η πλειοψηφούσα παράταξη.  Ο ένας αντιδήμαρχος αναλώθηκε σε έναν ωριαίο ορυμαγδό παρουσίασης αριθμών, που και κανένας δεν θυμάται και ουσία δεν είχε και βεβαίως δοκίμαζαν την ανοχή των δημοτών, των οποίων η αντοχή εξαντλήθηκε και πολλοί ήταν εκείνοι που αποχωρούσαν δυσαρεστημένοι. Θα μπορούσαν να εκτυπωθούν οι καταστάσεις και να διανεμηθούν στους δημότες κι ο χρόνος να δοθεί σε εποικοδομητική συζήτηση, αλλά αυτό ακριβώς απέφευγαν. Δεν θέλουν συζήτηση, αποφεύγουν την κριτική.  Ο κ. Δήμαρχος στην μονόλεπτη πρωτομιλία του, είπε πως δεν θα πει κάτι τώρα, αφού καλύφθηκε από τους προλαλήσαντες αντιδημάρχους.  Χρησιμοποίησε όμως σκοπίμως αρκετό χρόνο στη δευτορομιλία του, απλά γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμος χρόνος ανταπάντησης. Με τέτοιες μεθόδους και τακτικές, δεν μπορεί να πάει ο Δήμος μπροστά.
Η παραπληροφόρηση, η δημαγωγία και ο λαϊκισμός χρησιμοποιούν πολλές τεχνικές και μεθόδους. Η πρόοδος όμως της περιοχής κι η προκοπή του τόπου μας, απαιτούν σύνεση, σωφροσύνη, πλήρη γνώση των προβλημάτων, προϋποθέτουν την ύπαρξη βούλησης αλλά και τη δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων, απαιτούν επίσης τη χάραξη στρατηγικής και βεβαίως μεθοδικότητα αντιμετώπισης των μεγάλων αναγκών.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

Related Posts