- Τι εξήγγειλε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης , στο πλαίσιο των εγκαινίων της 10ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία (Zootechnia).
Για το θέμα των ελληνοποιήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου επεσήμανε ότι «παρεμβάσεις γίνονται και θα γίνουν για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων μας που πιέζονται από τις ελληνοποιήσεις. Είμαστε σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας. Έχουν ήδη αυξηθεί οι τελωνειακοί έλεγχοι και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχουν εγκατασταθεί σε 4 πύλες εισόδου της χώρας μας εγκαταστάσεις σκαναρίσματος των αγροτικών προϊόντων που θα μπαίνουν στη χώρα».
Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε ότι δίνεται τις επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρόταση του ΥΠΑΑΤ για το χώρο της κτηνοτροφίας η οποία αφορά στην υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και αποτελεί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, νομοθετική ρύθμιση – σταθμό για το χώρο της κτηνοτροφίας: Η υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος καθώς και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνει τη Χώρα άμελξης, τη Χώρα επεξεργασίας και τη Χώρα συσκευασίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου «με την πρότασή μας αυτή υλοποιείται ο στρατηγικός μας σχεδιασμός που, α) ικανοποιεί το εκπεφρασμένο αίτημα των Ελλήνων καταναλωτών για ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του γάλακτος ως κύριου συστατικού των μεταποιημένων γαλακτοκομικών τροφίμων, β) προασπίζει μέσω της διαφάνειας και της ασφαλέστερης ιχνηλασιμότητας που υπηρετεί, τα συμφέροντα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών κτηνοτρόφων σε μια περίοδο έντονα ανταγωνιστική για την κτηνοτροφία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, γ) συμβάλλει στην διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, και δ) παρέχει τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς ασφαλές έδαφος για την ανάπτυξη καταναλωτικών και παραγωγικών πρακτικών κ.α. Ανάλογη ρύθμιση επεξεργαζόμαστε και για τα προϊόντα κρέατος, για τα οποία η επισήμανση προέλευσης, παρότι υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση δε φτάνει μέχρι τον καταναλωτή». Επιπλέον, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ένα ακόμη σημαντικό μέτρο-τομή για τη στήριξη των παραγωγών νωπών και ευπαθών προϊόντων σε ό,τι αφορά στην έγκαιρη πληρωμή τους από τους εμπόρους. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου «Με την ίδια νομοθετική πρόταση θεσμοθετούμε κι άλλη μια τομή για το χώρο της κτηνοτροφίας, αλλά και συνολικά του αγροτικού χώρου: Αντιμετωπίζουμε το τεράστιο πρόβλημα με τις πληρωμές των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων. Έχουμε φτάσει στο σημείο, προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξης ολίγων ημερών να πληρώνονται στους παραγωγούς με επιταγές 8 και 10 μηνών, ακόμα και με ανοιχτές ημερομηνίες. Έχει γίνει έτσι ο αγρότης – και ο αγροτικός χώρος εν γένει -, ο κυριότερος πιστωτής του εμπορίου, τη στιγμή που αντιμετωπίζει ο ίδιος μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Όλη αυτή η στρέβλωση στηρίζεται σε ένα «παραθυράκι» της νομοθεσίας που εξουδετέρωνε, στην πράξη, τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα επιτρέπεται πλέον η πληρωμή των αγροτικών προϊόντων σε χρόνους πέραν των 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για οποιαδήποτε παράβαση της έγκαιρης αποπληρωμής των τιμολογίων προβλέπονται αντίστοιχα πρόστιμα, ενώ στην περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων προβλέπεται η προσωρινή διαγραφή της εμπορικής επιχείρησης από το Μητρώο Εμπόρων του Υπουργείου. Στόχος της ρύθμισης είναι να προωθηθούν οι δίκαιες συναλλαγές και να προστατευθεί ο αδύναμος κρίκος στην διατροφική αλυσίδα που είναι ο μικρός και ανίσχυρος αγρότης».