Quantcast

Ματαράγκα: “Υλοτομία σε περιοχή «Natura 2000» με τις ευλογίες αυτοδιοικητικών και κρατικών λειτουργών”

Νέες διαστάσεις παίρνει το θέμα που αναδείχθηκε από το agriniosite.gr ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ και αφορά την οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε   σε περιοχή δίπλα στο ξωκλήσι της Παναγίας, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Ματαράγκας του Δήμου Αγρινίου.

Στο θέμα παρεμβαίνει με άρθρο του ο Θύμιος Κόσσυφας, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή της Ματαράγκας.

Αναλυτικά αναφέρει,

  • Τοπική εκκλησία και περιβαλλοντική αναλγησία.
  •  Υλοτομία σε περιοχή «Natura 2000» με τις ευλογίες αυτοδιοικητικών και κρατικών λειτουργών. 

            Την περασμένη εβδομάδα βγήκαν στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες που απεικόνιζαν ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα. Στο σημείο που βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας στη Ματαράγκα, ψηλά στον Αράκυνθο, κόπηκαν και πουλήθηκαν για ξυλεία 220 δέντρα (πεύκα και κυπαρίσσια) που μετρούσαν πάνω από 70 χρόνια ζωής.

Η συγκεκριμένη έκταση ανήκει στην εκκλησία, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κουλτούρα και την καθημερινότητα των κατοίκων της Ματαράγκας. Η περιοχή της Παναγίας αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη τη Μακρυνεία λόγω φυσικού κάλλους και πανοραμικής θέας προς τη λίμνη Τριχωνίδα.

            Για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, η πενταμελής επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της έκτασης, αποφάσισε να “καθαρίσει” το δυτικό και νότιο σημείο της περιοχής από τα δέντρα. Η απάντηση που δόθηκε στους πρώτους δημότες που αντίκρισαν το θέαμα ήταν πως ” κόψαμε τα δέντρα για να κάνουμε έργα ανάπτυξης στην περιοχή και θα τα ξαναφυτέψουμε μετά…”. Όταν όμως η πίεση αυξήθηκε από καταιγισμό ερωτήσεων η απάντηση ήταν “είναι της εκκλησίας και ό,τι θέλει τα κάνει”.

            Αλήθεια, μπορεί να φανταστεί κανείς το αντίστροφο; Να ήταν η έκταση κρατική ή δημοτική με μια εκκλησία μέσα και να έκανε ο Δήμος παρέμβαση χωρίς να ρωτήσει τον κλήρο;;; Αφήστε τη φαντασία σας να καλπάσει…

            Δίχως σάλτσες και πασπαλίσματα, τα ερωτήματα που θέτει η αναστατωμένη τοπική κοινωνία της Ματαράγκας και, γενικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που διαθέτει περιβαλλοντική συνείδηση και παιδεία, είναι τα εξής:

1) Γιατί δεν ερωτήθηκε η τοπική κοινωνία για την παρέμβαση αυτή που άλλαξε εντελώς τη φυσιογνωμία της περιοχής;

2) Η κοπή των δέντρων σερβιρίστηκε ως “αναγκαίο κακό” για τη διευκόλυνση αναπτυξιακών παρεμβάσεων στο χώρο. Η κίνηση αυτή προϋποθέτει και την εκπόνηση ειδικής μελέτης για παρεμβάσεις σε περιοχές “natura”. Η πενταμελής επιτροπή διαχείρισης έκανε αυτή τη μελέτη; Αν ναι, να τη δημοσιεύσει.

3) Γνωρίζουν οι εκκλησιαστικοί υλοτόμοι πως για να φτιάξουν έστω και αχυρόσπιτο σε περιοχή natura χρειάζεται επιπλέον έγκριση από τον Φορέα Διαχείρισης που είναι υπεύθυνος για τις περιοχές natura του νομού μας; Αν ναι, να δημοσιοποιήσουν τη συγκατάθεση του Φορέα για τις παρεμβάσεις.

4) Το δασαρχείο Μεσολογγίου που έδωσε άδεια γι’ αυτή την καταστροφή, δεν γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν για παρεμβάσεις σε περιοχές natura; Να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα και άμεσα.

5) Οι αυτοδιοικητικοί Ά και ΄Β βαθμού που βρέθηκαν στο αναψυκτήριο της Παναγίας την ίδια ημέρα και συζητούσαν γύρω από τα κομμένα δέντρα, τι έχουν να δηλώσουν για την περιβαλλοντική αναλγησία που είδαν με τα μάτια τους; Γνώριζαν κάτι ή τυχαία (sic) βρέθηκαν εκεί;

6) …Και το ηθικό ερώτημα: Με τι καρδιά δώσατε εντολή να κοπούν δέντρα τόσο μεγάλης ηλικίας σε ένα σημείο ορόσημο για την περιοχή;

            Με τη δημοσιοποίηση της επώνυμης καταγγελίας θα προστεθούν και άλλα ερωτήματα από την τοπική κοινωνία που “βράζει” και περιμένει απαντήσεις.

Καλώ τον Πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου της κοινότητας Ματαράγκας και τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των Παρατάξεων που έχουν εκλεγεί από τον Αράκυνθο και τη Μακρυνεία, να τοποθετηθούν δημόσια και να φέρουν το θέμα που αφορά άμεσα την περιοχή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.

            Οι δικαιολογίες περί εκκλησιαστικής περιουσίας δεν πιάνουν τόπο μετά από ωμές παρεμβάσεις μέσα σε περιοχή natura.

Αν τελικά η εκκλησία νιώθει τόσο δικό της ένα χώρο που αφορά άμεσα την τοπική κοινωνία και δεν ζητάει τη γνώμη της πριν συντελέσει κάτι αποτρόπαιο, ας τον περιφράξει για να μην έχει κανείς πρόσβαση σε αυτόν.

Αν στους αυτοδιοικητικούς και κρατικούς λειτουργούς αρέσει αυτή η εικόνα τόσο πολύ που να τους εμπνέει να κάνουν τσιμπούσι γύρω από τα κομμένα δέντρα αλλά να μην έχουν ενημερωθεί για το λόγο που κόπηκαν, τότε “μαύρη ειν’ η νύχτα στα βουνά και στην κορφή κανέλα”.

            Τέλος, για να προλάβω “καλοθελητές” δημοσιολογούντες και μόνιμους σχολιαστές, θα αναφέρω πως το κείμενο περιέχει την καθαρά προσωπική μου άποψη για το θέμα και η παρέμβασή μου σχετίζεται με τη συναισθηματική δέσμευση που έχω με την περιοχή λόγω καταγωγής. 

Related Posts