Είναι πραγματικά να απορεί κανείς που, σ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, με πεινασμένους και άστεγους και με τα οικονομικά των δήμων να μειώνονται, η δημοτική αρχή Αγρινίου «φορτώνει» τον προϋπολογισμό του Δήμου με νέες συμβάσεις συμβούλων για εργασίες που θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας, υπάλληλοι του Δήμου Αγρινίου ή οι σύμβουλοι που έχει προσλάβει..

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου από τη μια βραβεύει τους υπαλλήλους για το πάθος, την εργατικότητα, τη διάθεση προσφοράς και τις ικανότητες εφαρμογής των εντολών στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων, κι από την άλλη δεν τους « αξιοποιεί »  όσο θα έπρεπε.

Ενώ στην  σκληρή κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση για τις προσλήψεις των συμβούλων του, ισχυρίζεται ότι  «καλύπτουν τα κενά των υπαλλήλων!!

Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα «επικαιροποίηση και εφαρμογή Εγχειριδίου διαδικασιών διοικητικής ικανότητας για συγχρηματοδοτούμενα έργα» , μια εργασία  όπου οι Διευθυντές- προϊστάμενοι και υπάλληλοι έχουν την εμπειρία, μιας και στο παρελθόν ορίστηκαν και έφεραν εις πέρας την συγκεκριμένη διαδικασία.

Στην σημερινή εισήγηση του θέματος  αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ….. «το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής συνέταξε το επικαιροποιημένο Εγχειρίδιο Διαδικασιών, ενσωματώνοντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη το σχετικό υπόδειγμα της ΜΟΔ ΑΕ….».

Και βεβαίως πουθενά δεν αναφέρεται ότι στις 27/6/2016 έχοντας  υπηρεσιακό σημείωμα του Τμήματος Προγραμματισμού η δημοτική αρχή προχώρησε σε σύναψη Σύμβασης με Σύμβουλο   για την επικαιροποίηση και εφαρμογή Εγχειριδίου διαδικασιών διοικητικής ικανότητας για συγχρηματοδοτούμενα έργα, παίρνοντας από το «Αποθεματικό» και την πίστωση ΙΔ.ΕΣ. ποσό  5.000,00 € για το σκοπό αυτό , παραβλέποντας ότι  το σχετικό υπόδειγμα αναφέρει :

 Δεν θεωρείται σκόπιμο, η επικαιροποίηση του εγχειριδίου να γίνει με ανάθεση σε σύμβουλο επειδή :

  • αφενός μπορεί να γίνει χωρίς κόστος από στελέχη του δήμου και
  • αφετέρου η εμπλοκή των στελεχών που θα το χρησιμοποιήσουν θα δώσει στην όλη διαδικασία την προστιθέμενη αξία στη χρήση του εγχειριδίου

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

 Εξάλλου η ανάθεση της εργασίας σε σύμβουλο γίνεται όταν δεν υπάρχει συγκροτημένη τεχνική, οικονομική κ.τ.λ  υπηρεσία ή όταν ένας δήμος είναι μικρός. Πράγμα που δεν συμβαίνει στην περίπτωση του Δήμου Αγρινίου αφού για παράδειγμα  με απόφαση της σημερινής δημοτικής αρχής, ο δήμος Θέρμου για παράδειγμα, υποστηρίζεται από την  Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου, μιας και είναι από τις πιο άρτια στελεχωμένες, αντίστοιχες υπηρεσίες Δήμων πανελλαδικά, 30 μηχανικοί!

 Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η δημοτική αρχή, πέραν της ανάθεσης είχε και άλλες  εναλλακτικές δυνατότητες ή αν ήθελε θα μπορούσε η συγκεκριμένη εργασία να υλοποιηθεί από τους 5-6 συμβούλους που έχει προσλάβει, μιας και αρκετοί απ αυτούς στο βιογραφικό τους αναφέρονται γνώσεις οικονομικών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Δηλαδή με όλα αυτά αντιλαμβανόμαστε ή προσπαθούμε να μπούμε στο σκεπτικό των αποφάσεων της δημοτικής αρχής ότι τα κενά των υπαλλήλων, καλύπτονται από τους συμβούλους!

Και τα κενά των συμβούλων από άλλους συμβούλους!!

Που είναι λοιπόν οι  κανόνες χρηστής οικονομικής διαχείρισης;

Και το σίριαλ με τους συμβούλους συνεχίζεται αφού και με νέα απόφαση αναθέτουν σε νέο σύμβουλο, αυτή τη φορά την «Παροχή γενικών υπηρεσιών συμβούλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» , έναντι αμοιβής 4.960,00€ .

Η κανονική  λειτουργία του Δήμου έχει υπευθύνους και αυτοί είναι η ιεραρχική δομή του Δήμου. Από πάνω έως κάτω. Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Κάποια πράγματα δικαιολογούνται όταν γίνονται άπαξ ή σε ελάχιστες  περιπτώσεις αλλά δεν δικαιολογούνται όταν επαναλαμβάνονται!

Ο Δήμος δεν είναι η παχιά άλλοτε ή ισχνή σήμερα αγελάδα που υπάρχει για την αρμέγουμε και να την κακομεταχειριζόμαστε και όσο αυτό δεν γίνεται κατανοητό θα μένουμε στις κουβέντες και  θα χάνουμε την ουσία και θα χαζεύουμε με  τα σήριαλ της μίζερης κοκορομαχίας του δημοτικού συμβουλίου, και η δημοτική αρχή δεν είναι άμοιρη ευθυνών.

Κρίμα γιατί αυτό κοστίζει και την πληρώνει ο λαός και ο τόπος μας.