Οικονομική Κρίση και υγεία

- Η καλή υγεία συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή, στην παραγωγικότητα στην απασχόληση και κατ’ επέκταση στην οικονομική ανάπτυξη. Η συσχέτιση κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων με την υγεία έχει τεκμηριωθεί στην επιστημονική κοινότητα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι κακουχίες, οι στερήσεις, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός κοστίζουν ζωές. Κατά συνέπεια, δεν αποτελεί παράδοξο, ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπου όλες αυτές οι αρνητικές συνθήκες ζωής επιτείνονται να παρατηρείται αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας. Κάτω απο αυτό το πρίσμα, τίθενται μια σειρά απο ερωτήματα σε σχέση με την οικονομική κρίση που διατρέχει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια όπως:
- Επηρεάστηκε το επίπεδο υγείας των πολιτών
- Επιτεύχθη δημοσιονομική σταθερότητα στο σύστημα υγείας?
- Επιτεύχθη πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας?
Εκτιμώ, ότι το επίπεδο της υγείας των Ελλήνων επηρεάστηκε αρνητικά απο την οικονομική κρίση και τις πολιτικές των μνημονίων. Προφανώς όμως προυπήρχαν αιτίες και η κρίση όξυνε τα υπάρχοντα προβλήματα και μας ανάγκασε να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτά.
Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι βασικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί. Σήμερα δεν υπάρχει περιθώριο για τη δημιουργία περαιτέρω ελλειμμάτων. Το πως θα επιλυθεί είναι θέμα πολιτικής θέλησης και ιδεολογικής αντίληψης που αφορά στο ρόλο του κράτους, του ιδιωτικού τομέα και της μεταξύ τους σχέσης.
Η πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας έχει τροποποιηθεί γιατί η μείωση των εισοδημάτων αναγκάζει πολλούς απο τους πολίτες που μέχρι πριν την κρίση είχαν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν υπηρεσίες υγείας στον ιδιωτικό τομέα με δικές τους δαπάνες, να τις περικόψουν και να στραφούν στο δημόσιο σύστημα υγείας οδηγώντας αυτό και τα ασφαλιστικά ταμεία σε ακόμη μεγαλύτερη δυσχέρεια.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης τα ζητήματα υγείας όχι μόνο δεν πρέπει να υποτιμούνται, αλλά αντιθέτως πρέπει να δίνεται προτεραιότητα, καθώς υγεία και οικονομία αλληλοσυνδέονται στενά. Η καλή υγεία έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία συνολικά, ενώ αποτελεί βασική προυπόθεση της ύπαρξης ισχυρού και παραγωγικού εργατικού δυναμικού. Η επένδυση στην υγεία δημιουργει δυνατότητες, νέων θέσεων εργασίας, τόνωση των αγορών και ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών.
- ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΠΟΥΖΑΝΗ
- ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
One Comment
Comments are closed.
theonana says:
5