- Σε σειρά ζητημάτων που αφορούν τη βιωσιμότητα της περιοχής και των κατοίκων της αναφέρθηκε σήμερα απευθυνόμενος στον Υπουργό Εσωτερικών ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Παναγιώτη Σκουρλέτη στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή δημάρχων και εκπροσώπων φορέων του νομού, ο Νίκος Καραπάνος επεσήμανε αρχικά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στους ελαιοπαραγωγούς ποικιλίας «Καλαμών» η αμφίσημη στάση του αρμόδιου Υπουργείου η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών οικονομικών πόρων τόσο από τους ίδιους τους παραγωγούς, όσο και από την τοπική οικονομία.
Η προστασία του οικοσυστήματος της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού αποτέλεσε ένα ακόμη επίκαιρο σημείο παρέμβασης του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, καθώς η πρόσφατη έγκριση των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (Ο.Χ.Ε.) από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ανοίγει το δρόμο για ουσιαστική προστασία και ανάδειξη της περιοχής. Ωστόσο, πέρα από την άρτια προετοιμασία του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, η πολιτική βούληση θα είναι πάντα απαραίτητη για τη συντόμευση των κομβικών παρεμβάσεων που απαιτούνται για την αναβάθμιση του χώρου.
Σε ότι αφορά τη διαχείριση εκτάσεων ζωτικής σημασίας- εντός των ορίων του Δήμου- που σήμερα είναι στη δικαιοδοσία του Ελληνικού δημοσίου, ο Νίκος Καραπάνος ζήτησε από τον Παναγιώτη Σκουρλέτη την υλοποίηση παλαιότερων δεσμεύσεων προκειμένου οι χώροι αυτοί να αποδοθούν εκεί όπου πραγματικά ανήκουν. Όπως ανέφερε, οι εκτάσεις αυτές παραμένουν χωρίς καμία απολύτως αξιοποίηση, με το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου να στερείται των δικαιωμάτων του ακόμη και για οποιαδήποτε αισθητική βελτίωση.
Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ακολούθως έκανε εκτενή αναφορά στα φυσικά φαινόμενα που έπληξαν επανειλημμένα το Δήμο σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών μηνών. Παρ’ όλη την ανταπόκριση του Δήμου στις έκτακτες ανάγκες προστασίας των δημοτών, όπως τόνισε είναι απαραίτητη η συμβολή της πολιτείας, τόσο για την αποκατάσταση των μέχρι σήμερα προβλημάτων, όσο και για την πρόληψή τους. Αναφερόμενος δε ειδικά στα πλημμυρικά φαινόμενα του Οκτωβρίου, επεσήμανε πως ήδη έχουν κατατεθεί στους αρμόδιους πολιτικούς φορείς τα τεχνικά δελτία αντιπλημμυρικής θωράκισης περιοχών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ενώ ο Δήμος έως σήμερα αναμένει τις χρηματοδοτήσεις προκειμένου να υλοποιήσει απαραίτητα και κατεπείγοντα έργα πρόληψης καταστροφών από έντονα καιρικά φαινόμενα.
Κατέληξε δε στην παρέμβασή του, επισημαίνοντας πως επιβάλλεται να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές «αγκυλώσεις», οι οποίες ατυχώς αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην έγκαιρη αντιπλημμυρική προστασία.