Εγκαινιάστηκε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη στις 2:30 μετά το μεσημέρι η Σήραγγα της Κλόκοβας, η μεγαλύτερη στην Ιόνια Οδό με μήκος 3 χιλιομέτρων η οποία θα ονομάζεται «Κενταύρου Νέσσου».και το νέο τμήμα Κλόκοβα-Κεφαλόβρυσο, μήκους 34 χλμ.
Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, κατά την διάρκεια των εγκαινίων του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών – Κορίνθου, το έργο της Κλόκοβας ολοκληρώθηκε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, που προέβλεπε παράδοση τον Αύγουστο. Το έργο της διάνοιξης και της κατασκευής της μεγαλύτερης σήραγγας της «Ιονίας Οδού» στην Κλόκοβα, ήταν από τα πιο δύσκολα, ενώ μετά την παράδοση του οδικού τμήματος στη κυκλοφορία, θα είναι πιο σύντομο και πιο ασφαλές το ταξίδι από το Αντίρριο στα Ιωάννινα και το αντίθετο.
Πρόκειται για συνολικά 37 χλμ. νέου κλειστού αυτοκινητόδρομου και από κοινού με τα 59 χλμ. που είναι ήδη σε λειτουργία, δημιουργούν ένα ενιαίο τμήμα στην Ιόνια Οδό, συνολικού μήκους 96 χλμ. από την Κλόκοβα μέχρι την Παράκαμψη Αμφιλοχίας.
- Η «Κενταύρου Νέσσου» και ο χρόνος ρεκόρ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάνοιξη της σήραγγας της Κλόκοβας – ή Παλιοβούνας όπως τη λένε οι ντόπιοι – πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, εντός μόλις 13 μηνών, ενώ το δεύτερο ρεκόρ ήρθε με την παράδοση σε κυκλοφορία μέσα σε μόλις 24 μήνες, ενώ στο αρχικό πλάνο επρόκειτο να παραδοθεί τον Αύγουστο του 2017. Για να συμβεί αυτό, το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού εργάζονταν αδιάλειπτα σε 3 βάρδιες, σε 24ωρη βάση, ενώ η εκσκαφή πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα και από τα 4 μέτωπα (είσοδος, έξοδος και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας).
Ανά 330μ. οι κλάδοι της σήραγγας ενώνονται, για λόγους ασφαλούς εκκένωσης, με συνδετήριες στοές διέλευσης πεζών, ενώ ανά κατεύθυνση έχουν κατασκευαστεί δύο εσοχές έκτακτης ανάγκης (parking) μήκους 50μ. συνοδευόμενες με σήραγγες αναστροφής οχημάτων. Επιπλέον, προ και μετά των μετώπων των σηράγγων, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, υπάρχει δυνατότητα αναστροφής στα αντίθετα ρεύματα.
Η ονομασία της σήραγγας παραπέμπει στον Κένταυρο Νέσσο, ο οποίος στην ελληνική μυθολογία ήταν γιος του Ιξίωνα και της Νεφέλης και είχε λάβει μέρος στην πάλη του Φόλου με τον Ηρακλή. Αφού καταδιώχθηκε από τον ήρωα, ο Νέσσος εγκαταστάθηκε στις όχθες του ποταμού Ευήνου, όπου εργαζόταν ως περαματάρης, περνώντας πεζούς διαβάτες στην άλλη πλευρά του ποταμού πάνω στην πλάτη του.