- Η λέξη διάλογος αποπνέει δύναμη, κινητήριο δύναμη, λόγου και σκέψης. Είναι μία δύναμη που φαίνεται, γίνεται απτή μέσα από την ανάληψη ρόλων, ελεύθερων και ισότιμων συνομιλητών, ικανών να κινούνται ευέλικτα μεταξύ θέσης και αντίθεσης, σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού. Ετυμολογικά η λέξη «διάλογος» σημαίνει συζήτηση, συνομιλία. Ο στόχος της συνομιλίας εντοπίζεται στην προσπάθεια άσκησης πειθούς στο συνομιλητή, μέσω του λόγου και των λογικών επιχειρημάτων και όχι μέσω της επιβολής της μίας άποψης, μέσω διαταγών, απειλής ή εκβιασμού. Η ωφέλεια του υγιούς διαλόγου είναι αναμφισβήτητα μεγάλη. Ο Fr. Bhoer λέει χαρακτηριστικά «Γίνεται κανείς σοφότερος από το διάλογο μίας ώρας παρά από τη σκέψη μίας ημέρας».
Δυστυχώς σήμερα είναι αρκετά τα παραδείγματα έλλειψης διαλόγου και επικράτησης πλήρους αδιαλλαξίας, απροθυμίας δηλαδή για συμβιβασμό απέναντι στην αντίθετη άποψη. Τρανταχτό και επίκαιρο παράδειγμα οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων του Αγρινίου και δεν είναι θέμα κανονισμού, είναι θέμα παιδείας και γνώσης του καθενός που συμμετέχει. Ο υποτιθέμενος διάλογος που γίνεται στην αίθουσα των συνεδριάσεων δυστυχώς εμφανίζεται ‘απρόθυμος’ να επενδύσει με διαφορετικές οπτικές ένα θέμα, τουναντίον προσπαθεί να «διαλύσει» τη διαφορετική θέση, ως εχθρική και ανεπιθύμητη.
Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν στιγμές που το κλίμα στο δημοτικό συμβούλιο γίνεται εκρηκτικό και ακούγονται βαριές εκφράσεις χωρίς λόγο τις περισσότερες φορές. Και αντί για απαντήσεις προσπαθούμε να βυθίσουμε τους πολίτες στα σκοτάδι.
Και επειδή διακινήθηκαν πληροφορίες περί αλλαγής κανονισμού των συνεδριάσεων θα πω τούτο. Καλές θα ήταν οι αλλαγές αλλά μπορεί να γίνουν χειρότερα τα πράγματα και όμως είναι τόσο απλά.. Αν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Φωτάκης τηρεί τον καθορισμένο χρόνο και όταν αυτός παρέλθει τα μικρόφωνα ( που πρέπει να βελτιωθούν βεβαίως) να κλείνουν, κι έτσι δεν θα έχουμε τους ατέλειωτους μονολόγους ή τις ατέλειωτες αντιπαραθέσεις .Επίσης σε όλους να δίδεται ο λόγος βάση κανονισμού…τον οποίο εξυπακούεται ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε…Και επίσης μας έχει κάνει εντύπωση που ο νυν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν έχει λάβει καθόλου υπόψη του την ύπαρξη του ρολογιού…
Του ρολογιού που είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως, όταν τοποθετήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, πριν από λίγους μήνες, Του ρολογιού-χρονομέτρου που η δημοτική αρχή προμηθεύτηκε για τις ανάγκες του Δημοτικού Συμβουλίου και ειδικότερα για την καταγραφή -διαχείριση του χρόνου ομιλίας των δημοτικών συμβούλων. Η τοποθέτηση του συγκεκριμένου ρολογιού είχε αφήσει άφωνους αρκετούς κυρίως για το μέγεθος του. Προφανώς επιλέγει το συγκεκριμένο μέγεθος για να μπορεί ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να το βλέπει πολύ καλά από οποιοδήποτε σημείο και αν βρίσκεται εντός της αιθούσης, κι αν θέλετε την άποψη μας καλή σκέψη αν αναλογιστούμε και τα μικροπροβλήματα όρασης που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι μετά τα δεύτερα άντα!
Όχι τίποτα άλλο, αλλα το πληρώσαμε που το πληρώσαμε ας το χρησιμοποιούμε κιόλας, έτσι για να πιάσουν τόπο και τα χρήματα που δώσαμε! Η Δημοτική Αρχή κατέβαλλε για το συγκεκριμένο ρολόι περίπου 550 ευρώ!! Τη στιγμή που στην αγορά μπορεί να βρει κάποιος, ίδιου μεγέθους ρολόγια-χρονόμετρα, άλλα με λιγότερες και άλλα με περισσότερες δυνατότητες, από 20- 30 και το πολύ 75 ευρώ !! ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Και να έλεγε κανείς ότι βρισκόμαστε στις εποχές των αστακομακαρονάδων και των παχέων αγελάδων θα λέγαμε δεν βαριέσαι “ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα”. Άλλαξαν όμως οι καιροί, και τώρα οι περισσότεροι την περνούν με μπάμιες αλάδωτες, που λέει και ένα φίλος! Άρα δώσαμε που δώσαμε ένα μηνιάτικο σχεδόν, ας το χρησιμοποιούμε κιόλας!!