Με τους Φορείς Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και Χελμού-Βουραϊκού συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειαρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης στα γραφεία της Περιφέρειας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκτιμά τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας, αντιλαμβάνεται το αναπτυξιακό πλεονέκτημα του φυσικού κεφαλαίου που διαθέτει η χώρα και θέλει να βοηθήσει τους φορείς στις δράσεις προστασίας και διαχείρισης της φύσης.
Η επένδυση στην προστασία της φύσης, όταν γίνει συστηματικά, μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη συνολικά για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.
«Γνωρίζουμε ότι οι Φορείς Διαχείρισης λειτουργούν με σταθερά ελλιπή έως μηδενική καθοδήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, εφαρμογής της σχετικής με το αντικείμενό τους νομοθεσίας και κατεύθυνσης σχετικά με τη διαχείριση και προστασία των οικολογικών χαρακτηριστικών των περιοχών τους. Αντίστοιχα ελλιπείς είναι και οι αρμοδιότητες όσων αφορά τη φύλαξη των περιοχών. Χωρίς σταθερή χρηματοδότηση από κρατικούς πόρους και χωρίς μόνιμο προσωπικό, όπως προβλέπει το νομικό τους πλαίσιο, λειτουργούν, με την καθοδήγηση του ΥΠΕΝ, παράτυπα» σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Μπαλαμπάνης και καταλήγει:
«Παρά ταύτα ο προσωπικός χρόνος και η φροντίδα από τους (εθελοντές) προέδρους, τα περισσότερα από τα στελέχη των Φορέων Διαχείρισης και κάποια μέλη των διοικητικών συμβουλίων έχουν συμβάλλει καταλυτικά να επιδεικνύουν σημαντικό έργο και έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ακόμα πιο ουσιαστική πρόοδο στο μέλλον».
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπου Κοτυχίου – Στροφυλιάς Γεωργία Καραμπέρου, ο εκπρόσωπος του Φορέα Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού Φώτης Περγαντής και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού καθ. Γρηγόριος Ιατρού που παρουσιάσανε τα προβλήματα της περιοχής τους και την χρηματοδότηση μελλοντικών έργων ή δράσεων προστασίας και διαχείρισης της φύσης.