Υψηλής διατροφικής αξίας τα αλιεύματα του Αμβρακικού

Τα υψηλά και ευεργετικά χαρακτηριστικά της γαρίδας, της σαρδέλας και της κουτσουμούρας του Αμβρακικού Κόλπου, αναδεικνύονται μέσα από την επιστημονική έρευνα που χρηματοδότησε η Περιφέρεια / Π.Ε. Πρέβεζας και υλοποίησε το Τμήμα Γεωπονίας του ΤΕΙ Άρτας, (νυν Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), με υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Ιωάννη Σκούφο. 
Με βάση τα ιδιαίτερα, μετρήσιμα με αντικειμενικό τρόπο ποιοτικά στοιχεία, τα τρία αλιεύματα, θα προωθηθούν για την ένταξή τους στα Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), δράση που, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αποτελεί ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την αύξηση της απασχόλησης και την τόνωση της οικονομίας των παραθαλάσσιων περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Πρέβεζας και Άρτας. 
Την Τρίτη στη Θεοφάνειο Αίθουσα της Πρέβεζας έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, που εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους. Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στ. Ιωάννου, ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη που απουσίαζε λόγω συνεδρίασης της Ένωσης Περιφερειών, τόνισε ότι η επιστημονική έρευνα είναι ο μόνος τρόπος για να για αποδειχθεί και να καταστεί αδιαμφισβήτητο, αυτό που γνωρίζουν (και γεύονται) σήμερα οι περισσότεροι: «Ότι δηλαδή τα αλιεύματα Αμβρακικού, η γαρίδα, η σαρδέλα και η κουτσομούρα, όπως και τα άλλα, έχουν μια ξεχωριστή γεύση, αλλά και ανώτερες ευεργετικές ιδιότητες».

ALEIEYMATA AMBRAKIKOY

Τα αποτελέσματα 
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της επιστημονικής ομάδας του έργου κ. Ιωάννη Σκούφο, στη Γαρίδα, τη Σαρδέλα και την Κουτσομούρα του Αμβρακικού Κόλπου ανακαλύφθηκαν μοναδικές ιδιότητες, ευεργετικές για την υγεία του Ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα:
– Η σαρδέλα του Αμβρακικού περιέχει 1003 πρωτεΐνες από τις οποίες οι 556 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτή και οι 56 από αυτές, έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις σαρδέλες του Ιονίου και του κόλπου της Καλλονής. Οι 556 αυτές πρωτεΐνες μπορούν να αποτελέσουν στόχο για την ταυτοποίηση, την ιχνηλασιμότητα και την μοναδικότητα της σαρδέλας του Αμβρακικού Κόλπου.
– Αντίστοιχα και η γαρίδα του Αμβρακικού έχει 347 απομονωθείσες πρωτεΐνες από τις οποίες οι 188 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτή και οι 22 από αυτές έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά. 
– Ευχάριστη έκπληξη είναι και η κουτσομούρα του Αμβρακικού, η οποία περιέχει 575 πρωτεΐνες και είναι πιο πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα από τα άλλα δύο είδη.

proinoslogos.

Related Posts

Ρυθμίσεις απορρήτου
Όνομα Ενεργοποιημένο
Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec.
Μπισκότα
Χρησιμοποιούμε τα Cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στο δικτυακό τόπο.
x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.