AgrinioSite
Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, 2026
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
AgrinioSite
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
No Result
View All Result
AgrinioSite
No Result
View All Result

Στοίχημα για τον Κ. Καραμανλή ο δρόμος Αμβρακία – Άκτιο μέσα στο 2020

2 Ιανουαρίου, 2020
κατηγορία: ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
0
Τέλη του 2019 η δημοπράτηση της διπλής σύνδεσης Λευκάδας με την Αμβρακία Οδό
Share on FacebookShare on Twitter

Με μία χρονιά πρόκληση έρχεται αντιμέτωπος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Το 2020 είναι η χρονιά στην οποία το στοίχημα θα είναι η ανάσταση του κατασκευαστικού κλάδου και η ανασύνταξη των μεταφορών, με ιδιαίτερη αναφορά στις αστικές συγκοινωνίες, Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Έχοντας πλέον 6 μήνες στο τιμόνι του υπουργείου, ο κ.Καραμανλής θα επιχειρήσει οι στόχοι του ετέθησαν από την αρχή της υπουργείας του, να αρχίσουν να εκπληρώνονται ένας-ένας.

ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΜΕΤΩΠΑ

Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι αδιαμφισβήτητα η ολοκλήρωση του διαγωνισμού της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Το έργο της Αττικό Μετρό, με κόστος 1,8δισ.ευρώ είναι η ναυαρχίδα των δημόσιων έργων της χώρας για αυτή τη νέα δεκαετία. ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ διεκδικούν το χρυσό συμβόλαιο. Για να φτάσουμε στις υπογραφές, θα πρέπει να οριστεί ημέρα κατάθεσης προσφορών και να μην διαρκέσουν πολύ τυχόν προσφυγές των διαγωνιζόμενων. Είναι το απόλυτο έργο του 2020.

Ένας δεύτερος στόχος είναι να τρέξουν με μεγάλες ταχύτητες τα έργα στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Ο χρόνος κυλά αντίστροφά και μετά την απόφαση του ΚΑΣ για το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ θα πρέπει, γρήγορα οι διαδικασίες υλοποίησης να «γκαζώσουν». Ερώτημα αποτελούν οι τυχόν προσφυγές στο ΣτΕ που θα επιφέρουν νέα χρονική υστέρηση στο έργο.

Η οριστική επίλυση του γρίφου του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος είναι το τρίτο στοίχημα του υπουργού. Η δηλωμένη πρόθεση του να κολλήσει στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα σε όλες τις πτυχές του. Θα χρειαστεί να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις των εταιρειών που έχουν ήδη συμβάσεις, η έγκριση της Κομισιόν, η αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, των τραπεζών που τη χρηματοδοτούν και η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή των Ελλήνων. Όλες οι παραπάνω διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Ακόμα ένα δύσκολο έργο αποτελεί για τον Κώστα Καραμανλή, η υπόθεση ένταξης του βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία. Η δηλωμένη απόφαση του ιδίου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υποδηλώνει την πρόθεση να τρέξουν οι διαπραγματεύσεις και το έργο να μπει σε πορεία κατασκευής εντός του 2020. Λύσεις αναμένονται και για το «αιώνιο έργο» του αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα και ιδιαίτερα η επίλυση του γόρδιου δεσμού της διέλευσης του τρένου στην Πάτρα είναι επίσης ένα δύσκολο επίτευγμα. Ο υπουργός, έχει δηλώσει την επιθυμία του να υλοποιηθεί το έργο με ένα βιώσιμο πλάνο το οποίο αποκλείει την κατά 9χλμ υπογειοποίηση τωρ γραμμών. Θα πρέπει να βρεθεί ο κοινός δρόμος με την τοπική κοινωνία για να γίνει εφικτό από την ΕΡΓΟΣΕ να τρέξει ένα διαγωνισμό που θα φέρει επιτέλους το σύγχρονο τρένο στην Πάτρα. Εδώ η δηλωμένη αντίθεση του δήμου Πατρέων, είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα.

Ζήτημα σοβαρό αποτελεί και ο προγραμματισμός σειράς σιδηροδρομικών έργων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Μέχρι σήμερα παρά το γεγονός της παρουσίας πλείστων έργων στο ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ, σε επίπεδο μεγάλων έργων δεν έχουμε υπογραφές. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για την ηλεκτροκίνηση σε Κιάτο-Ροδοδάφνη και Παλαιοφάρσαλο-Καλαμπάκα και να τρέξουν τα έργα για την ολοκλήρωση του σταθμού της Αθήνας, την ηλεκτροκίνηση στο Λάρισα-Βόλος και οι εργολαβίες για την λειτουργία της διπλής γραμμής από το Κιάτο μέχρι το Ρίο. Στην ουρά υπάρχουν και άλλα έργα που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν.

ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ

Σε επίπεδο νέων έργων ο υπουργός ΥΠΟΜΕ έχει βάλει στόχο την ανάταξη του κατασκευαστικού κλάδου με μία νέα γενιά. Στο πλαίσιο αυτό, στην πρώτη γραμμή έρχεται ο ΒΟΑΚ, έργο για το οποίο αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις σύντομα. Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από άλλο αυτοκινητόδρομο με παραχώρηση προκειμένου να χαρακτηριστει βιώσιμο. Η προετοιμασία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο υφιστάμενος διαγωνισμός θα πρέπει να θεωρείται νεκρός.

Παράλληλα θα τρέξουν αντιπλημμυρικά έργα 350εκατ.ευρώ στους 5 αυτοκινητόδρομους της χώρας. Έχει ήδη εξαγγελθεί και απομένει η ολοκλήρωσης της προετοιμασίας για να ενεργοποιηθούν τα απαραίτητα έργα. Την ίδια ώρα θα πρέπει να τρέξουν και οι υπόλοιποι διαγωνισμοί για τα 10 αντιπλημμυρικά έργα με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο αναμένεται επίσης η προώθηση σε δημοπράτηση της Παράκαμψης Χαλκίδας, έργο 230εκατ.ευρώ.

Σε επίπεδο προετοιμασίας, ο Κώστας Καραμανλής διερευνά τις δυνατότητες που υπάρχουν για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά. Τελευταία προσθήκη θεωρείτα η Σήραγγα Αργυρούπολης η οποία αποτελεί κρίσιμο κρίκο για την επένδυση του Ελληνικού. Το 2020 θα είναι χρονιά-σταθμός για την τύχη των επεκτάσεων που συζητιούνται εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Με ταχύτητα τρέχει και η προετοιμασία για το μεγάλο νέο-ΣΔΙΤ για το fly-over της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης που φιλοδοξεί με αυτό το έργο να την κάνει «Αττική Οδό». Το κόστος του, που φτάνει τα 300εκατ.ευρώ το κάνει ένα από τα μεγάλα έργα της δεκαετίας και θα αφορά και τη συντήρηση-εκμετάλλευση του δρόμου.

Σε επίπεδο ωρίμανσης διαγωνισμών, το επιτελείο του υπουργού, καλείται να τρέξει το ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, σε μία περιοχή που έχει να επιδείξει άλματα στο τουριστικό και όχι μόνο προϊόν της, εν ολίγοις απόρροια των επενδύσεων αλλά και του αυτοκινητόδρομου Μορέα. Δεν θα κλείσει μέσα στη χρονιά αλλά θα πρέπει να φτάσει σε επίπεδο οριστικών μελετών και ΜΠΕ.

Επίσης αναμένουμε την κατάληξη μετά από 4 χρόνια του διαγωνισμού για την υποθαλάσσια σύνδεση Σαλαμίνας-Περάματος. Το μεγάλο αυτό έργο, έχει ένα σημαντικό επίπεδο ωρίμανσης και με την έγκριση της ΜΠΕ, πάμε για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών και ίσως οριακά να έχουμε και ανάδοχο μέσα στη χρονιά. Για υπογραφές, το πιθανότερο είναι να πάμε το 2021.

Στην κορυφή της ατζέντας του υπουργού είναι και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Η παράταση για τις 26 Ιουνίου, φημολογείται πως θα είναι η τελευταία. Εδώ έχουμε το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ομίλων της χώρας.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 2020

Ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να κόψει κορδέλες σε τουλάχιστον 3 έργα. Η πρώτη κορδέλα θα αφορά την επαναλειτουργία, αυτή τη φορά με διπλή γραμμή και νέους σταθμούς του σιδηροδρομικού τμήματος Κιάτο-Ροδοδάφνη. Μετά θα πάει δύο φορές στον Πειραιά για την έναρξη λειτουργίας της επέκτασης του Τραμ μέχρι το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά και της επέκτασης του Μετρό μέχρι τη Νίκαια. Αν και θεωρητικά είναι δύσκολο, ίσως επιτευχθεί και η ολοκλήρωση των συστημάτων στο σιδηρόδρομο και στα τέλη του 2020 έχουμε το βελτιωμένο δροολόγιο των 3 ωρών και 30 λεπτών μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Η ΑΝΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Αν σε επίπεδο έργων υπάρχει ανοχή χρόνου από την αγορά, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις συγκοινωνίες. Η κατάσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν είναι η πρέπουσα και έχουν ήδη προγραμματιστεί παρεμβάσεις.

Από εχθές ενεργοποιήθηκε η σύμβαση των ΚΤΕΛ με τον ΟΑΣΘ για να διορθωθεί η κωμικοτραγική εικόνα των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Η προσθήκη 100 λεωφορείων θα εξομαλύνει τα σοβαρά προβλήματα και στην ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινά οι Θεσσαλονικείς από τον ανεπαρκή στόλο που κινείται στους δρόμους της πόλης.

Ο Κώστας Καραμανλής, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για τα 750 λεωφορεία, έχει θέσει σε προετοιμασία, ένα ακόμα μεγαλύτερο διαγωνισμό για περίπου 1.000 λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα λήξουν την σημερινή αποκαρδιωτική κατάσταση.

Τα λεωφορεία της Αθήνας σε πολλές περιπτώσεις είναι πλέον «αντίκες» και με εμφάνιση που δεν αρμόζει σε πρωτεύουσα Ευρωπαϊκής χώρας. Ο διαγωνισμός είναι απολύτος απαραίτητος και έχει κινήσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων βιομηχανιών παραγωγής λεωφορείων σε Ευρώπη και όχι μόνο.

Στο Μετρό σε επίπεδο καθημερινότητας έχουμε την εξαγγελία Καραμανλή για την αναβάθμιση των 15 συρμών 8ης γενιάς της Γραμμής 1 του Μετρό, κόστους 80εκατ.ευρώ. Το κονδύλι «βρέθηκε» στο ΕΣΠΑ και αναμένεται να τρέξει ο διαγωνισμός για τον εκμοντερνισμό τους και την μετατροπή τους σε σύγχρονους συρμούς Μετρό με όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και μία δεύτερη ζωή. Οι συρμοί θα εξομαλύνουν την κατάσταση που επικρατεί στα καθημερινά δρομολόγια της Γραμμής 1 που ταλαιπωρεί το επιβατικό κοινό.

ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ

Τέλος, μεγάλη σημασία έχει δοθεί στην ολοκλήρωση του προβληματικού διαγωνισμού για το Θριάσιο 1. Οι αλλεπάλληλες επιστολές με την Κομισιόν, έχει δείξει την σοβαρότητα της κατάστασης και στο επιτελείο του υπουργού έχει δοθεί προτεραιότητα στο λύσιμο ακόμα ενός παζλ που θα φέρει σε επίπεδο υλοποίησης ένα από τα πλέον φιλόδοξα έργα για το μεγαλύτερο Εμπορευματικό Κέντρο στην Ελλάδα. Παράλληλα μαζί του θα πρέπει να ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για το Θριάσιο 2 που θα πάρει τα σκήπτρα με τις υπογραφές, όντας το μεγαλύτερο Logistics Center στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη.

 ypodomes.com

Σχετικά Άρθρα

Χωρίς ρεύμα Ιερός Ναός στον Πρόδρομο – Οφειλή περίπου 370 ευρώ φέρεται να οδήγησε στη διακοπή
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς ρεύμα Ιερός Ναός στον Πρόδρομο – Οφειλή περίπου 370 ευρώ φέρεται να οδήγησε στη διακοπή

5 Οκτωβρίου, 2026

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τελέστηκε η Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία σε Ιερό Ναό στον Πρόδρομο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του xiromero.gr, είχε...

e-ΕΦΚΑ: Έναρξη λειτουργίας νέας Τοπικής Διεύθυνσης στο Αγρίνιο
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδική στάση εργασίας στον e-ΕΦΚΑ την Τρίτη 6 Οκτωβρίου

5 Οκτωβρίου, 2026

Σε πανελλαδική κλαδική στάση εργασίας προχωρούν την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026 οι εργαζόμενοι στον e-ΕΦΚΑ, έπειτα από κάλεσμα της Πανελλήνιας...

Πρωινό «έμφραγμα» στο Αγρίνιο – Αστικό λεωφορείο έμεινε από βλάβη σε κεντρικό σημείο
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Πρωινό «έμφραγμα» στο Αγρίνιο – Αστικό λεωφορείο έμεινε από βλάβη σε κεντρικό σημείο

5 Οκτωβρίου, 2026

Κυκλοφοριακή αναστάτωση προκλήθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε κεντρικό σημείο του Αγρινίου, όταν αστικό λεωφορείο παρουσίασε μηχανική βλάβη και...

Πανηγυρικά εορτάσθηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Διακοπές ρεύματος στη Βαρετάδα Αμφιλοχίας & σε περιοχές της Ναυπακτιας-Δείτε ημέρες και ώρες

5 Οκτωβρίου, 2026

Για σήμερα, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί διακοπή ρεύματος στην περιοχή της Βαρετάδας Αμφιλοχίας. Συγκεκριμένα, η διακοπή θα πραγματοποιηθεί από...

Ο Δημήτρης Τραπεζιώτης στο φεστιβάλ φωτογραφίας “Photopolis agrinio festival”
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δημήτρης Τραπεζιώτης στο φεστιβάλ φωτογραφίας “Photopolis agrinio festival”

4 Οκτωβρίου, 2026

Στο άνοιγμα της αυλαίας για το φετινό φεστιβάλ φωτογραφίας, Photopolis agrinio festival παρέστη ο  Δημήτρης Τραπεζιώτης, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης...

Με συγκίνηση και ουσιαστική συμμετοχή η εκδήλωση του ΚΑΠΗ Δήμου Αμφιλοχίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Με συγκίνηση και ουσιαστική συμμετοχή η εκδήλωση του ΚΑΠΗ Δήμου Αμφιλοχίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

3 Οκτωβρίου, 2026

Με ιδιαίτερη επιτυχία και θερμή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2026, στον χώρο του ΚΑΠΗ Δήμου Αμφιλοχίας, η εκδήλωση...

Συνέδριο στο Καρπενήσι με έμφαση στο Δημογραφικό
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Συνέδριο στο Καρπενήσι με έμφαση στο Δημογραφικό

3 Οκτωβρίου, 2026

Στο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολυτέκνων στο Καρπενήσι συμμετείχε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ορεινής Τριχωνιδας Βασίλης Λοιζος. Το κεντρικό θέμα ήταν...

Σαργιάδα: Παρεμβάσεις σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Σαργιάδα: Παρεμβάσεις σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους

2 Οκτωβρίου, 2026

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στη Σαργιάδα, με εργασίες που αφορούν τόσο την αγροτική οδοποιία όσο και τη βελτίωση της εικόνας και...

Banner
Banner
Banner

Eιδησεογραφική πύλη με θεματολογία ποικίλης ύλης από το Αγρίνιο και τη Δυτική Ελλάδα.
Η δύναμη του διαδικτύου, η αμεσότητα της είδησης και η ταχύτατη διάδοσή της, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής και το agriniosite.gr σας καλεί να συμπορευτείτε μαζί του.
Με αποκαλυπτικές ειδήσεις, ρεπορτάζ, έρευνα, συνεντεύξεις, αφιερώματα. πολιτισμός, αθλητισμός κ.α
Το agriniosite.gr στηρίζει την κοινωνία και ελέγχει την εξουσία. Είναι η Δύναμη σου…
Η Δύναμη της Ενημέρωσης!

Facebook X-twitter Youtube

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Web Design & Development

© 2025 AgrinioSite

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agriniosite.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ

© 2023 AgrinioSite Web Design & Development by .