AgrinioSite
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2026
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
AgrinioSite
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
No Result
View All Result
AgrinioSite
No Result
View All Result

“Διαγράφονται” οριστικά το Γεωργικής Βιοτεχνολογίας στο Αγρίνιο & 36 ακόμη νέα τμήματα “Γαβρόγλου”

5 Ιουνίου, 2021
κατηγορία: ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
0
Αγρίνιο: Η περιπέτεια ενός τμήματος πανεπιστημίου…
Share on FacebookShare on Twitter

Καταργούνται οριστικά τα 37 τμήματα που ιδρύθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου και βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας με απόφαση της κ. Κεραμέως. Στον πίνακα βλέπουμε ποια είναι αυτά τα τμήματα για να δούμε αν πράγματι θα ήταν χρήσιμα.

Η ίδρυση των νέων τμημάτων θα έπρεπε να γίνεται με βάση τις αναμενόμενες τάσεις στην αγορά εργασίας, ώστε οι απόφοιτοί τους να έχουν αρκετές πιθανότητες να βρουν εργασία και με βάση τις επιθυμίες των υποψηφίων για σπουδές σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία. Δεν θα έπρεπε να γίνεται ούτε για να νοικιαστούν σπίτια στις πόλεις της περιφέρειας, ούτε για να βολευτούν καθηγητές σε τμήματα.

Αυτή τη στιγμή αλλά και στο μέλλον, όπως δείχνουν τα πράγματα, υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της Πληροφορικής. Εκατομμύρια θέσεις εργασίας μένουν κενές σε όλο τον κόσμο, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί με την έκρηξη της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Λογικό θα ήταν αρκετά από τα νέα αυτά τμήματα να είναι στον τομέα της πληροφορικής. Δυστυχώς κανένα (ναι ούτε ένα από τα 37 τμήματα που καταργήθηκαν, αλλά και από τα υπόλοιπα που ίδρυσε ο κ. Γαβρόγλου και λειτούργησαν) δεν θεράπευε το αντικείμενο την Πληροφορικής.

Ο δεύτερος τομέας που αναμένεται να έχουμε αυξημένη ζήτηση είναι τα επαγγέλματα υγείας, διότι ο δυτικός κόσμος γερνάει, οι γεννήσεις μειώνονται δραματικά, το δημογραφικό πρόβλημα είναι πια οξύτατο και όσο αυξάνεται το ποσοστό των ηλικιωμένων στον πληθυσμό τόσο περισσότερη ιατρική φροντίδα χρειάζεται. Πόσα τμήματα επαγγελμάτων υγείας περιλαμβάνονται στη λίστα των καταργούμενων τμημάτων; Μόνο ένα το Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα και δύο τμήματα Λογοθεραπείας.

Υπάρχουν στη λίστα δύο τμήματα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (βρεφονηπιοκόμων δηλαδή) που θα προστίθεντο στα υπάρχοντα 3 τμήματα για να γίνουν συνολικά 5, όταν σε λίγο δεν θα έχουμε καθόλου γεννήσεις. Πάλι καλά που δεν ίδρυσαν και τμήμα μαιευτικής.

Βλέπουμε ακόμη στον πίνακα ένα τμήμα Γεωλογίας, όταν από τη δεκαετία του 80 οι Γεωλόγοι είχαν προβλήματα εύρεσης εργασίας και διαθέτουμε ήδη 3 τμήματα.

Υπάρχουν και δύο τμήματα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, όταν είναι πασίγνωστο ότι με τα 5 υπάρχοντα τμήματα έχουμε τόσους γυμναστές που δεν ξέρουμε τι να τους κάνουμε.

Η δεύτερη παράμετρος στην ίδρυση νέων τμημάτων είναι οι επιθυμίες σπουδών των υποψηφίων. Εδώ μπορούμε να πούμε ότι το τμήμα Νομικής και της Ψυχολογίας ανήκουν στα περιζήτητα και θα είχε νόημα η ίδρυσή τους.

Διαπιστώνουμε ότι σχεδόν όλα αυτά τα τμήματα δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό. Ο μόνος στόχος θα ήταν να μπουν όλοι στο Πανεπιστήμιο και κάτι να κάνουν ότι σπουδάζουν, γιατί χρήματα δεν υπάρχουν για να λειτουργήσουν πλήρη τα 37 νέα τμήματα. Εδώ δεν υπάρχουν χρήματα για να λειτουργήσουν σωστά τα 456 υπάρχοντα. Όμως υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι σπουδάζουν όλοι και δεν γεμίζουν και οι λίστες των ανέργων.

Πέρα από τις προβληματικές σπουδές όλων των φοιτητών, αφού οι πόροι θα μοιράζονταν σε 37 επιπλέον τμήματα, η προσπάθεια να σπουδάζουν όλα τα παιδιά ενώ φαίνεται ευγενής, έχει μία συνέπεια που μένει εκτός πλαισίου συζήτησης. Ναι πράγματι θα μπορούσαν να σπουδάζουν όλα τα παιδιά, με κάποιες παραχωρήσεις στην ποιότητα και μεγάλο κόστος. Αυτό, όμως, που κανείς δεν λέει στα παιδιά είναι ότι όταν έχουμε τόσους πτυχιούχους, δεν θα υπάρχουν δουλειές για όλους, αφού οι θέσεις εργασίας δεν καθορίζονται με Υπουργικές Αποφάσεις, αλλά καθορίζονται από τις ανάγκες της αγοράς. Έτσι η ετεροαπασχόληση θα βασιλεύει.

Εισάγονται, για παράδειγμα, κάθε χρόνο στις σχολές δασκάλων περίπου 1750 υποψήφιοι (1749 είναι οι θέσεις φέτος) και ας υποθέσουμε ότι παίρνουν το πτυχίο τους 1500. Δεν χωράνε 1500 νέοι δάσκαλοι κάθε χρόνο στην Εκπαίδευση, αφού οι θέσεις εργασίας είναι συγκεκριμένες. Όσο και αν μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στο τμήμα, είναι αδύνατο να βρίσκουν εργασία 1500 νέοι δάσκαλοι κάθε χρόνο. Συνεπώς πρέπει να γίνει καθαρό ότι όταν σπουδάζουν πολλοί οι πιθανότητες να εργαστούν στον τομέα σπουδών τους μειώνονται. Αυτό, όμως, αποκρύπτεται συστηματικά από τους υποψηφίους και τους γονείς τους. Κάποιοι, βέβαια, έχουν μείνει ακόμη στη λογική περασμένων δεκαετιών ότι ας πάρει το πτυχίο του το παιδί και κάπου θα το βάλω (εννοεί στο δημόσιο). Τέτοιες λογικές είναι προφανές ότι έχουν τελειώσει.

Θα μου αντιτείνει κάποιος ότι οι άνθρωποι δεν σπουδάζουν για να βρουν δουλειά και ότι με τα μεταπτυχιακά μπορούν να στραφούν σε άλλους τομείς. Πράγματι οι άνθρωποι δεν σπουδάζουν για να βρουν δουλειά, αλλά πείτε το, παρακαλώ, στους γονείς και τους υποψηφίους που πασχίζουν να μπουν στο Πανεπιστήμιο, για να δείτε τι θα σας απαντήσουν. Η συντριπτική πλειοψηφία τους θέλει να σπουδάσει για να έχει περισσότερα προσόντα ώστε να βρει μια καλή δουλειά, όπως το εννοεί ο καθένας. Όσο για τη στροφή που μπορεί να γίνει μέσω των μεταπτυχιακών, αλήθεια είναι αλλά γιατί να χρειαστεί να κάνουν στροφή και να μη σπουδάσουν κάτι που θα τους δώσει δουλειά; Να θυμίσουμε εδώ ότι στην Ελλάδα το 3% των πτυχιούχων είναι στην πληροφορική, ενώ στη Σαουδική Αραβία το 6%. Βλέπετε αυτοί προετοιμάζονται για τη μετά το πετρέλαιο εποχή, εμείς πάλι δεν προετοιμαζόμαστε για τίποτα.

Καλώς δεν θα λειτουργήσουν, λοιπόν, τα περισσότερα από αυτά τα τμήματα, καθώς η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα βαίνουν καλώς, γιατί η συρρίκνωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που γίνεται με το κλείσιμο των 37 τμημάτων τώρα, των 4 τμημάτων του Πανεπιστημίου Πάτρας που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες και τη μείωση των φοιτητών που θα φέρει η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής δεν αποτελούν απάντηση στο πρόβλημα που είναι ο επανασχεδιασμός του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Είναι εύκολο να καταργήσεις, αλλά δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις.

Τα 37 τμήματα που δεν θα λειτουργήσουν:

Αγροτικής Οικονομίας (Άργος)

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (Καστοριά)

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (Καρδίτσα)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (Θεσσαλονίκη)

Γεωλογίας (Καβάλα)

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας

Γεωργικής Βιοτεχνολογίας (Αγρίνιο)

Πανεπιστήμιο Πατρών

Δημόσιας Διοίκησης (Θεσσαλονίκη)

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας

Δημόσιας Υγείας (Τρίπολη)

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής (Αθήνα)

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διατροφής και Διαιτολογίας (Ψαχνά Εύβοιας)

Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών

Εθνομουσικολογίας (Ληξούρι)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο)

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Φλώρινα)

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής (Άρτα)

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Άγιος Νικόλαος)

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Πύργος)

Πανεπιστήμιο Πατρών

Κινηματογράφου (Φλώρινα)

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Λογοθεραπείας (Λαμία)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Λογοθεραπείας (Πτολεμαΐδα)

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Μάρκετινγκ (Γρεβενά)

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Μετάφρασης και Διερμηνείας (Ηγουμενίτσα)

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο)

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Μηχανολόγων Μηχανικών (Ιωάννινα)

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μουσειολογίας (Έδεσσα)

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας

Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο)

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Νομικής (Πάτρα)

Πανεπιστήμιο Πατρών

Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων (Κοζάνη)

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Περιφερειακής Ανάπτυξης (Λευκάδα)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Πληροφορικής στη Γεωργία και το περιβάλλον (Αθήνα)

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πολιτικών Δημόσιας Υγείας (Αθήνα)

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Πολιτισμού και αγροτικού τουρισμού (Άμφισσα)

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης (Σπάρτη)

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού (Ψαχνά Εύβοιας)

Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών

Υδροβιολογίας και υδατοκαλλιεργειών (Αθήνα)

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα)

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Χημικών Μηχανικών (Χανιά)

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Ψυχολογίας (Βόλος)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 

 

 

 

 

aftodioikisi.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Η Πρέσβης της Ελβετίας, Sonja Hürlimann, σε επίσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Η Πρέσβης της Ελβετίας, Sonja Hürlimann, σε επίσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

26 Σεπτεμβρίου, 2026

Τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπο Μπονάνο, επισκέφθηκε η νέα Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα Sonja Hürlimann, την Πέμπτη, 24...

Ο Αιτωλοακαρνάνας Πλοίαρχος Ε.Ν. Καπετάν Θανάσης Ζωγράφος περιγράφει την εμπειρία ζωής στον Λίβανο και τη συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αιτωλοακαρνάνας Πλοίαρχος Ε.Ν. Καπετάν Θανάσης Ζωγράφος περιγράφει την εμπειρία ζωής στον Λίβανο και τη συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη

26 Σεπτεμβρίου, 2026

«Η θάλασσα ενώνει λαούς και ανθρώπους» Φτάσαμε στη Βηρυτό στα τέλη Ιουνίου του 2026. Είχαμε κληθεί εκεί προκειμένου να φορτώσουμε,...

Υπεγράφη η σύμβαση για τη στατική ενίσχυση του ΕΠΑΛ Ναυπάκτου
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Υπεγράφη η σύμβαση για τη στατική ενίσχυση του ΕΠΑΛ Ναυπάκτου

25 Σεπτεμβρίου, 2026

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Βασίλη Γκίζα η σύμβαση για τη στατική ενίσχυση των δύο βασικών κτηρίων του ΕΠΑΛ...

Με αύξηση της κίνησης στο αεροδρόμιο του Ακτίου κλείνει η τουριστική σεζόν
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Το Άκτιο απογειώνεται: Σχεδόν 700.000 επιβάτες στο οκτάμηνο του 2026

25 Σεπτεμβρίου, 2026

Ισχυρή άνοδο καταγράφει η επιβατική κίνηση στο Αεροδρόμιο του Ακτίου, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική που παρουσιάζει ο προορισμός και η ευρύτερη...

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας αναζητά επενδυτή για πολυχώρο εκδηλώσεων στη Νερομάνα
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας αναζητά επενδυτή για πολυχώρο εκδηλώσεων στη Νερομάνα

25 Σεπτεμβρίου, 2026

Το Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ», γνωστοποιεί ότι προτίθεται να προβεί σε μακροχρόνια μίσθωση ενός ακινήτου,...

Η Δυτική Ελλάδα στα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης και βιομηχανικής καινοτομίας
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Η Δυτική Ελλάδα στα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης και βιομηχανικής καινοτομίας

24 Σεπτεμβρίου, 2026

Στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την αξιοποίηση της ανθρωποκεντρικής Τεχνητής Νοημοσύνης για την Βιομηχανική Μετάβαση βρέθηκε η Περιφέρεια Δυτικής...

Δωρεά περίπου 600 καθισμάτων από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Δήμο Ξηρομέρου
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Δωρεά περίπου 600 καθισμάτων από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Δήμο Ξηρομέρου

23 Σεπτεμβρίου, 2026

Ο Δήμος Ξηρομέρου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τη Διοίκηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) για τη σημαντική...

Παράταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για το έργο του νέου αγωγού ύδρευσης Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Π.Ε.Ο. Πρέβεζας – Αγ. Νικολάου Βόνιτσας από 23-30/9 για την κατσκευή του αγωγού ύδρευσης

22 Σεπτεμβρίου, 2026

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από την Τετάρτη 23 έως και την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2026 σε τμήμα της Παλαιάς...

Banner
Banner
Banner

Eιδησεογραφική πύλη με θεματολογία ποικίλης ύλης από το Αγρίνιο και τη Δυτική Ελλάδα.
Η δύναμη του διαδικτύου, η αμεσότητα της είδησης και η ταχύτατη διάδοσή της, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής και το agriniosite.gr σας καλεί να συμπορευτείτε μαζί του.
Με αποκαλυπτικές ειδήσεις, ρεπορτάζ, έρευνα, συνεντεύξεις, αφιερώματα. πολιτισμός, αθλητισμός κ.α
Το agriniosite.gr στηρίζει την κοινωνία και ελέγχει την εξουσία. Είναι η Δύναμη σου…
Η Δύναμη της Ενημέρωσης!

Facebook X-twitter Youtube

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Web Design & Development

© 2025 AgrinioSite

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agriniosite.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ

© 2023 AgrinioSite Web Design & Development by .