AgrinioSite
Τετάρτη, 22 Ιουλίου, 2026
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
AgrinioSite
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
No Result
View All Result
AgrinioSite
No Result
View All Result

Ανησυχητική η στασιμότητα για την προσωρινή λύση στην γέφυρα του Ευήνου

5 Απριλίου, 2022
κατηγορία: ΓΝΩΜΕΣ
0
Στη γέφυρα του Ευήνου Στυλιανίδης
Share on FacebookShare on Twitter
ΠΡΟΣ:

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού

Τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κ. Τριαντόπουλο Χρήστο

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

Τους κ. βουλευτές του Νομού Αιτωλ/νίας

Τον κ. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

Την κ. Αντιπεριφερειάρχη της Π. Ε. Αιτωλ/νίας

Τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Τον κ. Δήμαρχο του Δήμου Ναυπακτίας

Τον κ. Δήμαρχο του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

κ. Περιφερειακούς Συμβούλους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

κ. Δημοτικούς Συμβούλους των Δήμων Ναυπακτίας και Ι.Π. Μεσολογγίου

κ. Πρόεδρο της Κοινότητας Ευηνοχωρίου

κ. Πρόεδρο του Τ.Ο.Ε.Β. Ευηνοχωρίου

κ. Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου

κ. Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου

κ. Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου

κ. Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Λυκείου Ευηνοχωρίου

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Αξιότιμοι κύριοι, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, στις 12 Δεκεμβρίου του 2021 οι γέφυρες του Ευήνου στο ύψος του Ευηνοχωρίου, τόσο η σιδηροδρομική όσο και η οδική κατέρρευσαν.

Η κατάρρευσή τους δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους των Κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τον Εύηνο, πολύ περισσότερα όμως στους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου. Για τα προβλήματα αυτά, είστε ενήμεροι. Τα έχουμε ανακοινώσει με σχετικά Δελτία Τύπου.

Οι Δήμοι Ναυπακτίας και Μεσολογγίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε μια προσπάθεια περιορισμού της οικονομικής επιβάρυνσης των κατοίκων, μερίμνησαν άμεσα και κατέστη εφικτή η ατελής διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια Γαυρολίμνης και η χρήση της Ιόνιας Οδού χωρίς οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, εκπρόσωποι των μαζικών φορέων και κάτοικοι της Κοινότητας Γαλατά, πήραν την πρωτοβουλία και στις 21 Ιανουαρίου του 2022 απέστειλαν ανοιχτή επιστολή – πρόσκληση στον τότε Αιτωλοακαρνάνα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, στους βουλευτές του Νομού Αιτ/νίας, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, στην Αντιπεριφερειάρχη της Π. Ε. Αιτωλ/νίας, στον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στους Δημάρχους των Δήμων Ναυπακτίας και Ι.Π. Μεσολογγίου, στους Δημοτικούς Συμβούλους των Δήμων Ναυπακτίας και Ι.Π.Μεσολογγίου, στους Προέδρους των Κοινοτήτων Περιθωρίου και Ευηνοχωρίου, στον Πρόεδρο του Τ.Ο.Ε.Β. Ευηνοχωρίου, στον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου, στον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Λυκείου Ευηνοχωρίου και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με την οποία τους καλούσαν σε προγραμματισμένη ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στην πλατεία της Κοινότητας Γαλατά.

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η εν λόγω Γενική Συνέλευση των κατοίκων της Κοινότητας Γαλατά.

Η Γενική Συνέλευση, με ομόφωνη απόφασή της, μεταξύ των άλλων, απηύθυνε έκκληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:

  • Να αναζητήσουν τρόπους άμεσης και προσωρινής αποκατάστασης της επικοινωνίας των κατοίκων του Γαλατά και του Περιθωρίου με το Μεσολόγγι, την πρωτεύουσα του νομού.
  • Να εξετάσουν το ενδεχόμενο άμεσης επίλυσης των προβλημάτων με την τοποθέτηση σιδερένιας γέφυρας τύπου Μπέλεϋ ή με την επιδιόρθωση της υπάρχουσας σιδηροδρομικής γέφυρας.
  • Να μεριμνήσουν, το συντομότερο δυνατό, για την οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων με την επισκευή της υπάρχουσας οδικής γέφυρας ή με την κατασκευή νέας, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση της 30ης Ιανουαρίου εξέλεξε 19μελή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα με σκοπό την οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα.

Στις 11 Φεβρουαρίου συνεδρίασε η νεοσύστατη Συντονιστική Επιτροπή και αποφάσισε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των κατοίκων των Κοινοτήτων Ευηνοχωρίου, Γαλατά και Περιθωρίου στο ύψος του Ευήνου, επί της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022.

Στη συγκέντρωση αναγνώστηκαν οι ανακοινώσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τις οποίες το Υπουργείο Υποδομών ανέλαβε την κατασκευή νέας γέφυρας και αντιπλημμυρικών έργων στον Εύηνο. Ανακοινώθηκε ακόμα πως, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το έργο θα ολοκληρωθεί σε μια διετία.

Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Πάτρα, στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ.α.

Μετά τη σύσκεψη, το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τη γέφυρα στον Εύηνο. Εκεί παρίσταντο και στελέχη του ΟΣΕ. Παρόντες ήταν επίσης ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γκίζας, ο αντιδήμαρχοι Ναυπακτίας κ.κ. Παπαϊωαννίδης και Τραχύλης, καθώς και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Γαλατά κ. Μπαλωμένος και Περιθωρίου κ. Δαδάνης, οι οποίοι, ενημερώνοντας την Επιτροπή, ανέφεραν ότι ειπώθηκε πως είναι ρητή εντολή του πρωθυπουργού για την άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας των κατοίκων Γαλατά και Περιθωρίου με την πρωτεύουσα του νομού και ότι δόθηκε εντολή στους παριστάμενους αρμοδίους του ΟΣΕ για την άμεση αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γέφυρας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή λύση μέχρι την κατασκευή της οδικής γέφυρας.

Πού βρισκόμαστε σήμερα:

1. Με απόφαση της Περιφέρειας, εκτελούνται άλλα τρία δρομολόγια αστικής σύνδεσης των παρευήνιων Κοινοτήτων με το Μεσολόγγι, τα οποία είναι δωρεάν για τους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου.

2. Έρχεται γιατρός στα Περιφερειακά Ιατρεία Περιθωρίου μία και Γαλατά δύο φορές την εβδομάδα.

3. Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας με σχετική απόφαση της Οικονομικής της Επιτροπής, στις 15 Μαρτίου 2022, ενέκρινε έργα αποκατάστασης της παλιάς σιδηροδρομικής γέφυρας, προϋπολογισμού 2.054.838,71 ευρώ, προκειμένου αυτή, αφού επισκευαστεί, να χρησιμοποιηθεί ως μεταβατική λύση για τη μετακίνηση των κατοίκων, μέχρι να κατασκευαστεί η νέα οδική γέφυρα, η οποία θα δώσει και την οριστική λύση.

Παρά τις σχετικές ανακοινώσεις και δεσμεύσεις των αρμοδίων, δεν έχει ξεκινήσει κανένα από τα έργα που θα δώσουν άμεση και προσωρινή λύση και θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων των παρευήνιων Κοινοτήτων. Απεναντίας, υπάρχει μια ανησυχητική στασιμότητα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με φήμες που φτάνουν στ’ αυτιά μας για μεγάλες καθυστερήσεις στα ανακοινωθέντα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων της κατασκευής και επισκευής των δυο γεφυρών, μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη.

Απαιτούμε:

1. Την άμεση διευθέτηση του θέματος της οικονομικής αποζημίωσης των κατοίκων. Οι κάτοικοι των παρευήνιων Κοινοτήτων, που διαθέτουν Ι.Χ αυτοκίνητα, έχουν «πνιγεί» οικονομικά, εξαιτίας του πολλαπλασιασμού της απόστασης μετάβασης στις εργασίες τους, σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση της τιμής των καυσίμων.

2. Την ανακοίνωση της υπαγωγής των μαθητών της Τρίτης (Γ΄) Λυκείου, που διαμένουν στις πληγείσες Κοινότητες, στο Ειδικό Καθεστώς, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

3. Την άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των Κοινοτήτων Γαλατά και Ευηνοχωρίου, με την κατασκευή πρόχειρου δρόμου διέλευσης των αγροτικών μηχανημάτων μέσα από την κοίτη του ποταμού. Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε και οι αγρότες, που έχουν τα κτήματά τους δεξιά κι αριστερά της κοίτης του Ευήνου, βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση, επειδή αδυνατούν να μεταβούν σε αυτά και να τα καλλιεργήσουν, αφού απαγορεύεται η κίνηση αγροτικών μηχανημάτων στην Ιόνια οδό.

4. Την άμεση έναρξη των εργασιών συντήρησης της σιδερένιας γέφυρας.

5. Την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της οδικής γέφυρας.

Τέλος, καλούμε τους κατοίκους του Γαλατά, του Περιθωρίου, του Ευηνοχωρίου και όλων των παρευήνιων Κοινοτήτων σε ανοιχτή λαϊκή ενημερωτική συγκέντρωση στην πλατεία της Κοινότητας Γαλατά την Κυριακή 10 Απριλίου του 2022 και ώρα 11:00΄. Αν μέχρι τότε δεν υπάρξουν οριστικές δεσμεύσεις και απτές αποδείξεις για άμεση δρομολόγηση λύσεων, θα ακολουθήσει πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κυκλικό κόμβο της Γαυρολίμνης, με ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της Ιονίας οδού.

Γαλατάς, 03 Απριλίου 2022

Για τη Συντονιστική Επιτροπή

Ο συντάξας την επιστολή

Κώστας Σακαρέλος

Σχετικά Άρθρα

Ερμηνεύοντας τη νέα πολιτική αβεβαιότητα
ΓΝΩΜΕΣ

Αιχμάλωτοι των δημοσκοπήσεων. Ανάγκη για επιστροφή στην πραγματική πολιτική

21 Ιουλίου, 2026

Παναγιωτόπουλος Γιώργος Καθηγητής, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών   Στην πολιτική σκηνή, οι δημοσκοπήσεις έχουν πάψει προ πολλού να αποτελούν ένα απλό...

Αξιολογήσεις Μνήμης & Νου στο Μύτικα
ΓΝΩΜΕΣ

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού

20 Ιουλίου, 2026

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Mητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2026 08:00’ Άγιος Γεώργιος Μεσολογγίου – Ιερός Ναός Προφήτου...

Η στάση των πολιτών κατά το Σαββατοκύριακο κρίνει την απαγόρευση κυκλοφορίας
ΓΝΩΜΕΣ

Π. Παπαδόπουλος: 40 χρόνια έχει να πέσει άσφαλτος στην είσοδο του Μύτικα!

20 Ιουλίου, 2026

Ο κύριος Παπαδόπουλος αναφέρει τα εξής: 40 χρόνια έχει να πέσει άσφαλτος στην περιοχή της ευθείας (3 έως 4 χιλιόμετρα)...

Στο ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στο Θεριακήσι Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας
ΓΝΩΜΕΣ

Η δύναμη της προσευχής γίνεται φανερή μέσα από την ζωή του Προφήτου Ηλιού

20 Ιουλίου, 2026

Του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού   Σήμερα εορτάζει, αγαπητοί μου αδελφοί, «ο ένσαρκος Άγγελος των προφητών η κρηπίς,...

Παρέμβαση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής «Πλαστικά- Μικροπλαστικά στη γεωργία και στα αγροτικά εδάφη»
ΓΝΩΜΕΣ

Παρέμβαση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής «Πλαστικά- Μικροπλαστικά στη γεωργία και στα αγροτικά εδάφη»

19 Ιουλίου, 2026

Καθηγητή Ιωάννη Κ. Καλαβρουζιώτη Διευθυντή εργαστηρίου Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων –ΣΘΕΤ-ΕΑΠ τ. Προέδρου Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Δράττομαι της ευκαιρίας που...

Το μετέωρο βήμα του Μητσοτάκη: Νόμος – πυρίτιδα ή επικοινωνιακό φιάσκο; Σύγκρουση με την κοινωνία ή παραδοχή πολιτικής απάτης;
ΓΝΩΜΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραπέμφθηκαν οι δικοί τους, πανηγυρίζει η κυβέρνηση και ζητά συγγνώμη από όσους την αποκάλυψαν

19 Ιουλίου, 2026

Του Γιώργου Καρβουνιάρη Δημοσιογράφος, Αν. Γραμματέας Τομέα Επικοινωνίας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Η άσκηση ποινικής δίωξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία...

Αξιολογήσεις Μνήμης & Νου στο Μύτικα
ΓΝΩΜΕΣ

Φως αλήθειας, αγάπης και αιωνιότητος αποτελεί για εμάς ο Χριστός

19 Ιουλίου, 2026

Του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού   Φως αλήθειας, αγάπης και αιωνιότητος αποτελεί για εμάς ο Χριστός. Όσοι πιστεύουμε...

Πανεπιστημιακά συγγράμματα: Με κούριερ θα τα λάβουν οι φοιτητές
ΓΝΩΜΕΣ

Γιάννα Στεργίου: «Πολλαπλό βιβλίο» ή πολλαπλός κίνδυνος;

16 Ιουλίου, 2026

άρθρο της  Δρ. Γιάννας Στεργίου Το παρουσίασαν ως μια μεγάλη εκπαιδευτική επανάσταση. Ένα «πολλαπλό βιβλίο» που θα έφερνε περισσότερες επιλογές...

Banner

Eιδησεογραφική πύλη με θεματολογία ποικίλης ύλης από το Αγρίνιο και τη Δυτική Ελλάδα.
Η δύναμη του διαδικτύου, η αμεσότητα της είδησης και η ταχύτατη διάδοσή της, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής και το agriniosite.gr σας καλεί να συμπορευτείτε μαζί του.
Με αποκαλυπτικές ειδήσεις, ρεπορτάζ, έρευνα, συνεντεύξεις, αφιερώματα. πολιτισμός, αθλητισμός κ.α
Το agriniosite.gr στηρίζει την κοινωνία και ελέγχει την εξουσία. Είναι η Δύναμη σου…
Η Δύναμη της Ενημέρωσης!

Facebook X-twitter Youtube

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Web Design & Development

© 2025 AgrinioSite

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agriniosite.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ

© 2023 AgrinioSite Web Design & Development by .