Η υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, προφανώς, και είναι σκάνδαλο. Στο πάρτι συμμετείχαν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σε συνεργασία με «παράγοντες» και εταιρίες υποβολής δηλώσεων για κοινοτικά κονδύλια. Η συγκεκριμένη κομπίνα ξεκίνησε με μία τεχνική λύση που νομοθετήθηκε πριν από δέκα χρόνια.
ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ κομπίνες στήνονταν διαρκώς από τη δεκαετία του ’80. Με διπλοζυγισμένες αγροτικές σοδειές, υπερδιπλάσιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ανύπαρκτα μελίσσια και γενικά δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Τα πρόστιμα έπεφταν βροχή. Από το 1998 έως σήμερα η Ελλάδα έχει υποχρεωθεί να επιστρέψει 2,7 δισ. ευρώ στην Ευρώπη.
Η σημερινή κυβέρνηση έκανε ό,τι και όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν. Να το πούμε απλά, έκανε τα στραβά μάτια. Οι έλεγχοι ήταν ανύπαρκτοι, γιατί κανείς δεν τολμούσε να τα βάλει με τους αγρότες – κτηνοτρόφους – ψηφοφόρους. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν είναι μόνο το θέμα των επιδοτήσεων. Η πλειοψηφία όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα δηλώνει ετήσια εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μπορούν να ζήσουν με αυτά τα χρήματα; Προφανώς και όχι. Υπάρχει σαφέστατη υποδήλωση εισοδημάτων.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, δεν τόλμησε να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Γι’ αυτό, και όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν κατάφερε να μεταρρυθμίσει το σύστημα πληρωμής επιδοτήσεων.
ΑΠΟ την άλλη, όμως, είναι υποκριτικό να ζητάει η αντιπολίτευση την παραπομπή υπουργών σε Προανακριτική Επιτροπή. Δεν γίνεται να εργαλειοποιούν κάθε υπόθεση. Το ίδιο έκαναν και με τα Τέμπη.
ΜΕ την Εξεταστική θα βγουν στη φόρα οι διαχρονικές κομπίνες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και, στο τέλος της ημέρας, το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο ώστε στο μέλλον να μην υπάρχουν παράνομες επιδοτήσεις και να μη βρεθεί ξανά υπόλογη η χώρα στην Ε.Ε.






![Επίδομα θέρμανσης: Βήμα – βήμα η υποβολή αίτησης [ΠΙΝΑΚΕΣ]](https://www.agriniosite.gr/wp-content/uploads/2022/11/epidoma-thermansi-petrelaio.jpg)
![Συντάξεις: Πόσο μειώνεται η μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους συνταξιούχους [πίνακες]](https://www.agriniosite.gr/wp-content/uploads/2025/09/12-f1-12-pl-1200x965-1-350x250.jpg)





