Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και έντονης πνευματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου η υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί» από το Άγιον Όρος, ένα γεγονός με ξεχωριστό συμβολισμό για την Αιτωλοακαρνανία.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο Θανάσης Μαυρομμάτης, η στιγμή δεν αποτέλεσε απλώς μια τελετή, αλλά μια μοναδική εμπειρία πνευματικής ανάτασης, που συνδέει την ορθόδοξη πίστη με την ιστορική ταυτότητα του τόπου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνό, τονίζοντας πως χάρη στις ενέργειές του κατέστη δυνατή η ιστορική αυτή έλευση. Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, αναγνωρίζοντας τη σημασία της επετείου των 200 ετών από την Έξοδο του Μεσολογγίου, συναίνεσε στην έξοδο της εικόνας από το Πρωτάτο, αποδίδοντας φόρο τιμής στους Ελεύθερους Πολιορκημένους.
Η παρουσία της θαυματουργής εικόνας αποκτά ιδιαίτερο βάρος φέτος, καθώς συνδέει την πίστη με την εθνική μνήμη, υπενθυμίζοντας τις αξίες της αυτοθυσίας και της ελευθερίας.
Η Περιφερειακή Αρχή στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της τοπικής Εκκλησίας, στηρίζοντας τη διοργάνωση, ενώ απευθύνεται κάλεσμα προς τους πολίτες να προσέλθουν με ευλάβεια, αντλώντας δύναμη και ελπίδα.
Η υποδοχή της Παναγίας «Άξιον Εστί» αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές για την περιοχή, ενισχύοντας το αίσθημα ενότητας και πνευματικής αναγέννησης.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση και δέος, καθώς είχαμε τη μεγάλη ευλογία να υποδεχθούμε στην Αιτωλοακαρνανία την Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» από το Άγιον Όρος. Για μένα προσωπικά, αλλά και για ολόκληρο τον τόπο μας, η στιγμή της υποδοχής στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου δεν ήταν απλώς μια τελετή, αλλά μια μοναδική εμπειρία πνευματικής ανάτασης που συνδέει την πίστη μας με την ιστορική μας ταυτότητα.
Θέλω να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνό. Χάρη στις δικές του άοκνες ενέργειες και την ποιμαντική του μέριμνα, έγινε πραγματικότητα αυτή η ιστορική έλευση. Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, αναγνωρίζοντας το μέγεθος της ιστορικής θυσίας του τόπου μας, συγκατένευσε στην έξοδο της Εικόνας από το Πρωτάτο με το ισχυρό επιχείρημα της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Ηρωική Έξοδο. Είναι αυτή ακριβώς η κορυφαία εθνική επέτειος που λειτούργησε ως ο συνδετικός κρίκος, πείθοντας την Αθωνική Πολιτεία να στείλει το μεγαλύτερο κειμήλιό της ως φόρο τιμής στους Ελεύθερους Πολιορκημένους.
Η παρουσία της θαυματουργής εικόνας αποκτά φέτος έναν ακόμη πιο βαρύ συμβολισμό, καθώς η διπλή αυτή συγκυρία ενώνει την ακλόνητη ορθόδοξη πίστη με την ιερή ιστορική μας μνήμη. Μας θυμίζει τις αξίες της αυτοθυσίας και της ελευθερίας που μας καθορίζουν.
Ως Περιφερειακή Αρχή, σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή δίπλα στην τοπική μας Εκκλησία, στηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις αυτή την εμβληματική διοργάνωση. Με συνέπεια και αίσθημα χρέους, εργαζόμαστε ώστε η Αιτωλοακαρνανία να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο γεγονότων που προάγουν τον πολιτισμό και την ομοψυχία. Η δική μου παρουσία πηγάζει από την ειλικρινή πεποίθηση ότι η πρόοδος του τόπου μας περνά μέσα από τον σεβασμό στις ρίζες μας.
Προσκαλώ κάθε συμπολίτη μου να προσέλθει με ευλάβεια και να αντλήσει δύναμη από τη χάρη της Παναγίας. Ας εμπνευστούμε από το παράδειγμα των προγόνων μας και, υπό την προστασία της Θεοτόκου, ας πορευτούμε με ενότητα και ευθύνη για το μέλλον που αξίζει στην Αιτωλοακαρνανία μας.