Παρέμβαση για τα ζητήματα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΓΠΣ) και του χωροταξικού πλαισίου που αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Κέκελος, θέτοντας στο επίκεντρο την ανάγκη ισορροπημένης ανάπτυξης και ουσιαστικού σχεδιασμού για την περιοχή.
Ο κ. Κέκελος στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της σωστής χωροθέτησης των έργων ΑΠΕ, επισημαίνοντας πως η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να προχωρά με σεβασμό στο περιβάλλον, στις τοπικές κοινωνίες και στις αναπτυξιακές προοπτικές κάθε περιοχής.
Όπως υπογράμμισε, ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί βασικό εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ τόνισε ότι απαιτείται σαφές θεσμικό πλαίσιο ώστε να αποφεύγονται συγκρούσεις χρήσεων γης και φαινόμενα άναρχης εγκατάστασης ενεργειακών έργων.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ουσιαστικής συμμετοχής των τοπικών φορέων και των επιστημονικών οργανισμών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, σημειώνοντας πως οι ιδιαιτερότητες της Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη στον σχεδιασμό των παρεμβάσεων.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας επεσήμανε ακόμη ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ μπορεί να αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για την περιοχή, αρκεί να συνοδεύεται από ολοκληρωμένο σχεδιασμό, κοινωνική συναίνεση και προστασία του φυσικού πλούτου.
Η τοποθέτησή του έρχεται σε μια περίοδο όπου η συζήτηση για το χωροταξικό των ΑΠΕ και τις επιπτώσεις των μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου σε πολλές περιοχές της χώρας.









