Την ανάγκη να έρθει η ιατρική φροντίδα πιο κοντά στους κατοίκους των απομακρυσμένων και ορεινών χωριών της περιοχής έθεσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ορεινής Τριχωνίδας, σε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, Γιώργο Αγραφιώτη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταφέρθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη δράσεων πρόληψης και ενημέρωσης, με στόχο οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες και δράσεις υγείας.
Όπως τονίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ορεινής Τριχωνίδας, η υγεία αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από το αν κατοικεί σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο ή σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό.
Οι τρεις προτάσεις
Στο πλαίσιο της συνάντησης κατατέθηκαν τρεις συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου:
1. «Υγεία στο Χωριό»
Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τους κατοίκους των απομακρυσμένων χωριών, με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων υγείας.
2. «Πρώτες Βοήθειες στην Ύπαιθρο»
Βιωματικό σεμινάριο με πρακτικές οδηγίες και χρήσιμες γνώσεις για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε δομές υγείας μπορεί να απαιτεί περισσότερο χρόνο.
3. «Μοναξιά, Άνοια και Ψυχική Υγεία»
Ανοιχτή συζήτηση με επίκεντρο την τρίτη ηλικία, τη μοναξιά, την άνοια και την ψυχική υγεία, ζητήματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στις μικρές και απομακρυσμένες κοινότητες.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος εκτιμά ότι η παρουσία και η ενεργή συμμετοχή του Ιατρικού Συλλόγου στην Ορεινή Τριχωνίδα μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό μήνυμα ασφάλειας, πρόληψης και κοινωνικής αλληλεγγύης για τους κατοίκους της περιοχής.
Παράλληλα, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, Γιώργο Αγραφιώτη, για την άμεση ανταπόκριση και τη διάθεση συνεργασίας, με στόχο να προχωρήσουν κοινές δράσεις προς όφελος των κατοίκων των ορεινών χωριών.









