Η αβεβαιότητα γύρω από τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες κορυφώνεται λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται σήμερα.
Η ισραηλινή κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι οι τελετές στον Ναό της Αναστάσεως θα πραγματοποιηθούν κανονικά, έστω και υπό αυστηρούς περιορισμούς. Αυτό σημαίνει ότι η παρουσία πιστών μπορεί να απαγορευθεί και ο αριθμός των ατόμων που θα επιτραπεί να βρίσκονται μέσα στον Ναό θα είναι περιορισμένος.
Τα βασικά σενάρια για την άφιξη του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα είναι δύο:
Αν ο εναέριος χώρος του Ισραήλ παραμείνει ανοικτός, ένα κυβερνητικό αεροσκάφος θα μεταβεί κανονικά στα Ιεροσόλυμα για την παραλαβή του.
Αν δεν καταστεί δυνατή η πτήση, εξετάζονται εναλλακτικές διαδρομές: είτε μέσω Αιγύπτου (Σαρμ ελ Σέιχ) με οδική μεταφορά περίπου 8 ωρών, είτε μέσω Ιορδανίας (Αμάν) με οδική μεταφορά περίπου 3 ωρών.
Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, υπάρχει και τρίτο σενάριο: να μην είναι δυνατή καμία από τις παραπάνω επιλογές, με αποτέλεσμα το Άγιο Φως να μην φτάσει στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, η Ανάσταση θα τελεστεί με το Άγιο Φως της περσινής χρονιάς, που διατηρείται στα καντήλια των ναών.
Οι οριστικές αποφάσεις για την τελετή Αφής και τη μεταφορά του Αγίου Φωτός αναμένονται να ανακοινωθούν σήμερα, καθορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι πιστοί θα υποδεχτούν το σημαντικότερο σύμβολο του Πάσχα.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Λοβέρδος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ περιέγραψε το βασικό πλαίσιο για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα μεταβεί στην περιοχή για την παραλαβή του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εξετάζονται δύο βασικά σενάρια: η απευθείας μετάβαση στο Τελ Αβίβ ή – εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν – μέσω Ιορδανίας, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής παραλαβή και μεταφορά του Αγίου Φωτός. Η πιθανότητα χερσαίας ή θαλάσσιας μεταφοράς δεν θεωρείται επικρατέστερη, λόγω των αυστηρών χρονικών περιορισμών μεταξύ της τελετής αφής και της άφιξης στην Ελλάδα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική αποστολή θα είναι περιορισμένη, ακολουθώντας το μοντέλο της περιόδου της πανδημίας, με στόχο την ευελιξία και τη μείωση του επιχειρησιακού αποτυπώματος.
Παρά τις πολεμικές συνθήκες, η ισραηλινή αστυνομία διαβεβαίωσε ότι οι τελετές, συμπεριλαμβανομένης της Αφής του Αγίου Φωτός, θα πραγματοποιηθούν κανονικά, αλλά με «συμβολικό» και «περιορισμένο» χαρακτήρα. Οι διαβουλεύσεις με τις ισραηλινές αρχές και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων συνεχίζονται αδιάκοπα.
Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Άγιο Φως να φτάσει εγκαίρως στην Αθήνα για να διανεμηθεί σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, κάλεσε σε ψυχραιμία και τόνισε την πνευματική διάσταση της εορτής, σημειώνοντας ότι «το Άγιο Φως μεταδίδεται μέσα από την πίστη και την προσευχή».
Υπενθύμισε ότι η μεταφορά του στην Ελλάδα αποτελεί παράδοση με ιδιαίτερη συμβολική και θρησκευτική σημασία από το 1988, και τόνισε ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να διατηρηθεί η παράδοση, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
















