Διπλάσιο ΕΝΦΙΑ από τον αναλογούντα θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicers) για τα κλειστά ακίνητα υπερχρεωμένων δανειοληπτών που κατέχουν, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Κώτσηρα.
Ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ δεν θα ισχύσει για κατοικίες και διαμερίσματα που έχουν ενοικιαστεί τουλάχιστον για έξι μήνες μέσα στο 2025.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι τράπεζες διαθέτουν περίπου 8.300 ακίνητα, ενώ οι servicers άλλα 11.000. Από αυτά, τα 7.000 είναι οικιστικά, με το συνολικό ύψος του επιπλέον φόρου να υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ. Η σχετική διάταξη ενεργοποιείται από φέτος και θα παραμείνει σε ισχύ έως το 2028, ενώ τα έσοδα από την εφαρμογή του μέτρου θα κατευθυνθούν σε δράσεις για την στήριξη της στεγαστικής πολιτικής.
Η απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Κώτσηρα προβλέπει, ειδικότερα, ότι:
1. Επιβάλλεται προσαύξηση 100% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για δικαιώματα επί κατοικιών, διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, που ανήκουν σε πιστωτικά ιδρύματα, αγοραστές και διαχειριστές πιστώσεων, καθώς και σε συνδεδεμένα με αυτά νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.
2. Η προσαύξηση αφορά μόνο κατοικίες που δηλώνονται στο Ε9 ως «Κατοικία/Διαμέρισμα» (κωδ. 1) ή και «Μονοκατοικία» (κωδ. 2).
3. Η προσαύξηση επιβάλλεται στον κύριο φόρο για τα συγκεκριμένα ακίνητα.
4. Δεν επιβάλλεται η προσαύξηση όταν το ακίνητο ήταν νοικιασμένο για τουλάχιστον 6 μήνες μέσα στο προηγούμενο έτος.
5. Τα στοιχεία των υπόχρεων πιστωτικών ιδρυμάτων, των αγοραστών και των διαχειριστών πιστώσεων πρέπει να χορηγηθούν στην Α.Α.Δ.Ε. από την Τράπεζα της Ελλάδος, που είναι η αρμόδια εποπτική αρχή, κατόπιν έγγραφου ή ηλεκτρονικού αιτήματος του Διοικητή της ΑΑΔΕ.
6. Τα στοιχεία των μισθωμένων ακινήτων αντλούνται από τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης που έχουν υποβληθεί στην Α.Α.Δ.Ε.. Ειδικά για το έτος 2026, τα στοιχεία των μισθωμένων ακινήτων για τουλάχιστον 6 μήνες εντός του 2025, δύνανται να διαβιβάζονται, έως σήμερα 2 Μαρτίου 2026, από τους υπόχρεους στην Α.Α.Δ.Ε., με υποχρεωτική αναγραφή του ΑΦΜ, του ΑΤΑΚ και προαιρετικά του Αριθμού Καταχώρισης Μισθωτηρίου.
7. Η προσαύξηση υπολογίζεται αυτόματα με την εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α..
8. Σε περίπτωση που η φορολογική διοίκηση λάβει μεταγενέστερα πληροφορίες που δείχνουν ότι έπρεπε να επιβληθεί προσαύξηση σε κάποιο ακίνητο οφείλει να προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση ΕΝ.Φ.Ι.Α., να εκδώσει νέα πράξη προσδιορισμού φόρου και να την κοινοποιήσει στον φορολογούμενο.
9. Στην περίπτωση που έχει υπολογιστεί προσαύξηση στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για κάποιο ακίνητο ενώ δεν έπρεπε, μπορεί να ζητηθεί επανέλεγχος και επανεκκαθάριση του φόρου. Eάν η αίτηση γίνει δεκτή, η Α.Α.Δ.Ε. πρέπει να εκδώσει νέα πράξη ΕΝ.Φ.Ι.Α. ενώ εάν απορριφθεί οφείλει να εκδώσει πράξη απόρριψης, όπου θα πρέπει να αναγράφεται ο λόγος για τον οποίο απορρίφθηκε.
















