Οι απανωτές φετινές νίκες της Red Bull και του Max Verstappen και η συντριπτική κυριαρχία της Βρετανικής ομάδας, εκτός από την πτώση των αποδόσεων στο live stoixima, έχουν αρχίσει να δημιουργούν και ερωτηματικά στους φίλους και τους υπεύθυνους του σπορ για το μέλλον της διοργάνωσης.
Ήδη, στα ξένα μέσα ενημέρωσης, έχει ξεκινήσει ένα debate για το αν το σερί που έχει χτίσει η Red Bull από τα τέλη του 2021 (και την επεισοδιακή επικράτηση στο Abu Dhabi) πρέπει με κάποιον τρόπο να «φρεναριστεί». Και αν ναι, ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να συμβεί κάτι τέτοιο; Αλλά μια τέτοια συζήτηση κάθε άλλο παρά απλοϊκή είναι.
Πολλοί υπεύθυνοι ομάδων αλλά και ανώτερα στελέχη του μηχανοκίνητου σπορ δε βρίσκουν τίποτα κακό στην παρούσα κατάσταση. Καλούν τον κόσμο να απολαύσει έναν σπουδαίο οδηγό και μια ομάδα που έφερε επανάσταση στη μηχανική των μονοθεσίων. Όπως ακριβώς κατά το παρελθόν οι θεατές απήλαυσαν να βλέπουν σπουδαίους αθλητές να κυριαρχούν και να μονοπωλούν σπορ, π.χ. το Usain Bolt, το Μέσι και το Ρονάλντο, παρόμοια θα έπρεπε να είναι και η αντιμετώπιση τώρα μπροστά στα κατορθώματα του ιπτάμενου Ολλανδού της Formula 1.
Βέβαια, καλή η παρομοίωση με τους αστέρες παραπάνω, το πρόβλημα είναι όμως πως αυτή τη στιγμή ο μόνος που θα μπορούσε – θεωρητικά και μόνο – να απειλήσει τον Φερστάπεν είναι ο ομόσταυλός του Πέρεθ. Κάτι που σίγουρα δε βοηθάει την κατάσταση και φαίνεται και στις αποδόσεις για F1 στοίχημα. Που πλέον περιορίζονται στη μάχη για τη δεύτερη θέση, τόσο στο πρωτάθλημα των οδηγών όσο και των κατασκευαστών.
Το ερώτημα που γεννάται είναι αν οι συζητήσεις για παρέμβαση της ομοσπονδίας προς όφελος των άλλων ομάδων είναι ρεαλιστικές. Ή αν η Red Bull πρέπει να αφεθεί να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της σε ένα βάθος αρκετών ετών, όπως ακριβώς έκανε και η Mercedes τη δεκαετία του 2010- 20. Όσοι αντιτίθενται σε μια τέτοια ριζική λύση έχουν μερικά πολύ σοβαρά επιχειρήματα. Καταρχήν, η Formula 1 δε φαίνεται να χάνει το παραμικρό σε δημοτικότητα την τελευταία 3ετία. Οι πίστες της είναι γεμάτες, η τηλεθέαση σε ύψη ρεκόρ ενώ το Drive to Survive, το επίσημο sport reality της ομοσπονδίας που προβάλλεται στο Netflix, ανανεώνεται κάθε χρόνο με νέα επεισόδια. Που όλα σκαρφαλώνουν στην κορυφή των προτιμήσεων της πλατφόρμας και του IMDB.
Από την άλλη, κάποιοι παράγοντες της βιομηχανίας αναφέρουν πως αργά ή γρήγορα, όταν σε ένα άθλημα οι ομάδες αναγκάζονται να επιβραδύνουν για να μείνει η διαφορά με τους υπόλοιπους οδηγούς σε γήινα επίπεδα (κάτω από 20 δευτερόλεπτα), το σπορ κινδυνεύει να εξαντλήσει το ενδιαφέρον του. Αλλά κανείς δεν έχει λύση για την προφητεία της μακροπρόθεσμης έλλειψης ενδιαφέροντος. Οι ιδέες που ακούγονται είναι τις περισσότερες φορές πολύ ριζοσπαστικές για να
εφαρμοστούν, ειδικά όσες αφορούν αλλαγές κανονισμών στα μέσα της σεζόν.
Η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση που έχει ακουστεί ως τώρα, αντλεί την έμπνευσή της από την παραδοχή πως η Formula 1 είναι διαχρονικά ένα σπορ που παρουσιάζει κύκλους κυριαρχίας από κάποια ομάδα ή κάποιον οδηγό. Και ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να αμφισβητήσει κάποιος το ρου της ιστορίας του.
Παρόλα αυτά, η ιδέα που κερδίζει ως τώρα τις περισσότερες θετικές κριτικές είναι εκείνη που περιλαμβάνει αλλαγές και προνόμια σε ομάδες χαμηλότερης βαθμολογίας στην προετοιμασία της σεζόν. Κάτι παρόμοιο δηλαδή με το σύστημα του draft του NBA. Με τη διαφορά πως εδώ το πλεονέκτημα θα μεταφράζεται σε περισσότερο χρόνο τεχνικών δοκιμών και ανάπτυξης νέας τεχνολογίας πριν την έναρξη των αγώνων. Με τον τρόπο αυτό, το management της Formula 1 δεν αγγίζει το ταμπού που λέγεται αλλαγές κανονισμών στη διάρκεια της σεζόν. Ενώ από την άλλη υποστηρίζεται έτσι η καινοτομία και η προοπτική για τις πιο αδύναμες ομάδες να δημιουργήσουν το δικό τους κύκλο κυριαρχίας στο μέλλον. Ότι και να αποφασιστεί όμως δεν θα αποκαλυφτεί στο ευρύ κοινό πριν το τέλος της φετινής χρονιάς. Που θα σημάνει και τον τρίτο διαδοχικό τίτλο για τη Red Bull.













