Eurovision: Την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) θα συζητήσουν και ενδεχομένως θα ψηφίσουν για το αν το Ισραήλ μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού το 2026.
Η συνεδρίαση έρχεται μετά την αντιπαράθεση σχετικά με την προώθηση διαγωνιζόμενης που ανέβηκε στη δεύτερη θέση, και ενώ δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς από Σλοβενία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ολλανδία απείλησαν πως θα μποϊκοτάρουν την εκδήλωση στην Αυστρία εάν το Ισραήλ επιτραπεί να λάβει μέρος, επικαλούμενοι τις ανησυχίες για τις απώλειες στη Γάζα —έναν αριθμό που ξεπέρασε τους 70.000 σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.
Η EBU παρουσίασε νέο «πακέτο μέτρων» με κανόνες που στοχεύουν στον περιορισμό της παρέμβασης κυβερνήσεων και τρίτων μερών στην προώθηση τραγουδιών. «Ελπίζουμε πως το πακέτο των μέτρων θα διαβεβαιώσει τα μέλη πως αναλαμβάνουμε αποφασιστική δράση για να προστατεύσουμε την ουδετερότητα και αμεροληψία του Διαγωνισμού Τραγουδιού», αναφέρει η Ένωση. Ο ειδικός της Eurovision Πολ Τζόρνταν χαρακτήρισε την περίσταση «στιγμή ορόσημο» και επισήμανε ότι πρόκειται για «σημείο πραγματικής κρίσης» για την EBU.
Ένα μποϊκοτάζ από σημαντικούς υποστηρικτές του διαγωνισμού, όπως η Ισπανία, θα μπορούσε να μειώσει δραματικά την τηλεθέαση και τα έσοδα από χορηγίες. Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Λουξεμβούργου RTL υποστηρίζει τις αλλαγές, το NRK της Νορβηγίας χαρακτηρίζει το μήνυμα «πολλά υποσχόμενο», ενώ πηγές αναφέρουν ότι μια ψήφος αποκλεισμού ενδέχεται να ωθήσει τη Γερμανία σε αποχώρηση. Ο ισραηλινός φορέας ΚΑΝ δηλώνει πως συμμορφώνεται πλήρως με τους κανόνες της EBU.













