AgrinioSite
Τετάρτη, 8 Απριλίου, 2026
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
AgrinioSite
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
No Result
View All Result
AgrinioSite
No Result
View All Result

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

10 Οκτωβρίου, 2025
κατηγορία: ΑΓΡΟΤΙΚΑ
0
Τσιάρας: «Θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown στα αιγοπρόβατα – Θα υπάρξουν συνέπειες σε κτηνοτροφία και γεωργία»
Share on FacebookShare on Twitter

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στην τελευταία του συνεδρίαση 9 Οκτωβρίου συζήτησε για το θέμα της εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Δυτική Ελλάδα.

Στην παρέμβαση της, η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας επισήμανε τα εξής:

«Όπως γίνεται φανερό, από την εικόνα που υπάρχει σε όλη χώρα, η κατάσταση με την ζωονόσο της ευλογιάς των αιγοπροβάτων έχει πάρει πια δραματικές διαστάσεις. Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει πάνω από 300.000 ζώα έχουν θανατωθεί μέχρι στιγμής με πάνω από 1000 οικογένειες κτηνοτρόφων να είναι κυριολεκτικά στον αέρα αφού αφενός το ζωικό τους κεφάλαιο καταστράφηκε, και αφετέρου έχουν μείνει στην ουσία άνεργοι, χωρίς εισόδημα. Και βέβαια ακόμα δεν έχουμε ξεμπερδέψει με αυτή την ιστορία, ώστε να γίνει ο τελικός απολογισμός. Το αντίθετο. Καθημερινά έρχονται στο φως και νέα περιστατικά.

Η νόσος εμφανίστηκε σε κοπάδια και στις 3 Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειάς μας. Ιδιαίτερα έντονο είναι το φαινόμενο στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας με χιλιάδες ζώα να θανατώνονται, ενώ η  αγωνία και η απόγνωση των παραγωγών έχει χτυπήσει «κόκκινο».

 Αυτό που βιώνουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειάς μας αλλά και όλης της χώρας, είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των αθρόων εισαγωγών κτηνοτροφικού κεφαλαίου αλλά και άλλων εμπορευμάτων, ευνοώντας τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών, με βάση την ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε “ξέφραγο αμπέλι” για λογαριασμό των μεταποιητικών και εμπορικών μονοπωλίων, τα οποία θησαυρίζουν από τις φτηνές, ανεξέλεγκτες, έως και παράνομες εισαγωγές.

Αυτή την πολιτική την στηρίζουν διαχρονικά όλες οι Κυβερνήσεις, την στηρίζει και η νυν Περιφερειακή Αρχή που είτε άμεσα είτε έμμεσα, ενισχύει τους μεγάλους επιχειρηματίες της αγροτοδιατροφής.

Ταυτόχρονα, οι ευθύνες για την εξάπλωση της ασθένειας και στην περιοχή μας, της Κυβέρνησης όσο και της Περιφερειακής Αρχής είναι τεράστιες. Και αυτό γιατί παρόλο που γνώριζαν την επικίνδυνη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί σε άλλους νομούς, μείνανε μόνο σε γενικόλογες επικλήσεις μέτρων “ατομικής ευθύνης” και «ευχολόγια», χωρίς να πάρουν κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης της εισόδου της νόσου στη χώρα (πχ ένταση των ελέγχων στη διακίνηση ζωοτροφών, κτηνοτροφικών προϊόντων, άνοιγμα τάφρων απολύμανσης κλπ), αφήνοντας ουσιαστικά τη μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων στην τύχη τους. Ακόμα και τώρα, τον απαραίτητο εμβολιασμό των ζώων με επιστημονικά κριτήρια για την αντιμετώπιση της νόσου, η Κυβέρνηση όπως και εσείς το αρνείστε, για χάρη των μεγαλοεξαγωγέων της φέτας, φτάνουμε δηλαδή στο σημείο Κυβέρνηση και Περιφέρεια να θέλουν να «σώσουν» την φέτα, σκοτώνοντας τα πρόβατα.

 Επί ένα χρόνο και ενώ η νόσος είχε κάνει ήδη την εμφάνισή της, η Κυβέρνηση έπαιζε πραγματικά κρυφτούλι και μόλις ένα χρόνο αποφάσισε να οργανώσει απολυμάνσεις και να πάρει κάποια μέτρα ελέγχου των συνθηκών βιοασφάλειας. Η τωρινή της στάση και οι εξαγγελίες της για οργανωμένες απολυμάνσεις αποδεικνύουν ότι επί έναν χρόνο έλεγε ψέματα ότι παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό που έκανε δεν ήταν τίποτε άλλο από το να σκοτώνει τα προσβεβλημένα ζώα και να επικαλείται την ατομική ευθύνη των κτηνοτρόφων.

Αλλά ακόμα και τώρα που αποφασίστηκαν με μεγάλη καθυστέρηση κάποια μέτρα, ο τρόπος που οργανώνονται από την Περιφερειακή Αρχή, αποδεικνύει και υπογραμμίζει τις μεγάλες ευθύνες της ακόμα και τώρα που έχει σημάνει συναγερμός. 16 Σημεία απολύμανσης για όλη την Περιφέρεια που λειτουργούν από τις 7 το πρωί ως τις 1 το μεσημέρι!!! Και μετά; Μετά «άσε για αύριο κάτι που θα έπρεπε να κάνεις σήμερα», με ότι κινδύνους κρύβει αυτό για την εξάπλωση της νόσου. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η παντελής έλλειψη σημείου απολύμανσης στο Λιμάνι της Κυλλήνης με ορατό τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου στα νησιά.

Οι ευθύνες Κυβέρνησης και Περιφερειακής Αρχής είναι μεγάλες γιατί και στον τομέα των Κτηνιατρικών υπηρεσιών παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις. Υπηρεσίες που ενταγμένες σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θα είχαν ως καθήκον την γρήγορη και επιστημονική ενημέρωση των κτηνοτρόφων αλλά και θα στήριζαν το έργο της ιχνηλάτησης και του ελέγχου. Έτσι η μεν Κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της αδιοριστίας και  αφήνει κρίσιμους τομείς των υπηρεσιών απογυμνωμένους, η δε Περιφερειακή Αρχή δεν προβάλλει ως όφειλε ένα διεκδικητικό πλαίσιο επάνδρωσης των υπηρεσιών της, το προσωπικό της οποίας φθίνει χρόνο με τον χρόνο, οδηγώντας στην έμμεση ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, συντηρώντας κατά αυτόν τον τρόπο ένα «φθηνό» κράτος παροχής υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να διαμοιράζεται ο πλούτος που μαζεύει η Κεντρική Κυβέρνηση στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η εκδήλωση λοιπόν της ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών και στην περιοχή μας, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους να εξελιχθεί σε χαριστική βολή για μεγάλο αριθμό βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων που ήδη δυσκολεύονται να μείνουν στην παραγωγή, από το μεγάλο κόστος των τροφών και εφοδίων, τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους. Πόσο μάλλον σε μια περίοδο που θερίζει και ο καταρροϊκός πυρετός.

Τις συνέπειες της δραματικής αυτής κατάστασης θα την πληρώσουν και τα λαϊκά στρώματα, αφού αναμένονται αυξήσεις στις τιμές κρέατος λόγω της μειωμένης προσφοράς.

Με αφορμή την σημερινή συζήτηση, θα θέλαμε για ακόμα μία φορά να καταγγείλουμε την πολιτική που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες στον βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Καλούμε, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τους κτηνοτρόφους σε επαγρύπνηση, να παλέψουν οργανωμένα μέσα από τους συλλόγους τους σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την επιβολή μέτρων άμεσης ανακούφισής τους. Ειδικότερα τους καλούμε να παλέψουν για:

  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο και την αποτροπή της εξάπλωσης της ευλογιάς.
  • Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους.
  • Ανάπτυξη από το κράτος εμβολιασμών κατά της ευλογιάς, χωρίς καμία επίπτωση στους κτηνοτρόφους και με κατάργηση των σχετικών περιορισμών που υπάρχουν στους Κανονισμούς της Ε.Ε.
  • Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
  • Να εξασφαλιστεί η πλήρης αναπλήρωση του κόστους ανασύστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο σε όλες τις περιπτώσεις  εμφάνισης εστιών της νόσου.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
  • Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους σε όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης.
  • Να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στις εισαγωγές στα σύνορα, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για παρακολούθηση της διαδρομής στην εμπορική αλυσίδα ζώων, ζωοτροφών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
  • Να εξασφαλιστούν ο έλεγχος και η αυστηρή επιτήρηση των σφαγείων για την εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας.
  • Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων ποσοτήτων εμβολίων για τον καταρροϊκό πυρετό, και πραγματοποίησή τους δωρεάν από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας τους καλούμε να αγωνιστούν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετική οργάνωση της παραγωγής, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.»

Σχετικά Άρθρα

Επί πλέον 10 εκ. ευρώ για την ενίσχυση του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΥπΑΑΤ: Σε ΦΕΚ οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα σιτηρά – Στα 115 ευρώ ανά εκτάριο

7 Απριλίου, 2026

Στον καθορισμό του ύψους της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης για βασικές καλλιέργειες σιτηρών προχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αποφάσεις...

Πληρωμή αποζημίωσης ύψους 17.797.015 €!
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΕΛΓΑ: Καταβολή αποζημιώσεων ύψους 73 εκατ. ευρώ σε αγρότες για ζημιές του 2025

7 Απριλίου, 2026

Στην καταβολή αποζημιώσεων, ύψους 73 εκατομμυρίων ευρώ για ζημιές του 2025 θα προχωρήσει σήμερα Μεγάλη Τρίτη ο ΕΛΓΑ.   Στις αποζημιώσεις αυτές, συμπεριλαμβάνονται οι...

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας για τα υγιή εδάφη στο έργο ECOBASE
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας για τα υγιή εδάφη στο έργο ECOBASE

7 Απριλίου, 2026

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στην διακρατική εκδήλωση ανάδειξης στρατηγικών για πιο υγιή εδάφη και ανθεκτικά γεωργικά συστήματα στην Μακροπεριφέρεια Αδριατικής...

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση ζωονόσων – Επέκταση με τροπολογία των παρεμβάσεων για την ευλογιά και στον αφθώδη πυρετό
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση ζωονόσων – Επέκταση με τροπολογία των παρεμβάσεων για την ευλογιά και στον αφθώδη πυρετό

6 Απριλίου, 2026

Μ. Λαζαρίδης: Απαιτείται εφαρμογή των μέτρων απ’ όλους και συνεργασία για την αντιμετώπιση των επιζωοτιών Στη λήψη στοχευμένων μέτρων για...

Επίσκεψη Μητσοτάκη σήμερα στη Μαδρίτη: Συναντήσεις με Σάντσεθ και Βασιλιά Φελίπε – Στην ατζέντα Ουκρανία και Μ. Ανατολή
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μητσοτάκης: Εισηγούμαι ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή για μετά τις εκλογές του 2027

6 Απριλίου, 2026

Πρόταση για ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή μετά τις εκλογές του 2027 κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του το πρωί...

Πάσχα 2026:Ευχές από την Ένωση Αγρινίου
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πάσχα 2026:Ευχές από την Ένωση Αγρινίου

6 Απριλίου, 2026

Οι άγιες ημέρες που διανύουμε μας δίνουν την ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να αγαπήσουμε, να πιστέψουμε πιο πολύ και...

Στη διάθεση των βουλευτών η δικογραφία για Λιβανό και Αραμπατζή – Οι διάλογοι Παπακώστα με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στη διάθεση των βουλευτών η δικογραφία για Λιβανό και Αραμπατζή – Οι διάλογοι Παπακώστα με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ

4 Απριλίου, 2026

Άνοιξε σήμερα Σάββατο στις 10 το πρωί η αίθουσα 168 όπου φυλάσσεται η δικογραφία των 3.000 σελίδων για τον Σπήλιο Λιβανό και...

Τα ενεργειακά έργα της Ένωσης Αγρινίου
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Επανεκλογή Θωμά Κουτσουπιά στην ΕΘΕΑΣ

3 Απριλίου, 2026

Την επανεκλογή του προέδρου της Ένωσης Αγρινίου, Θωμά Κουτσουπιά, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) σηματοδότησαν οι...

Νέα Οδός Νέα Οδός Νέα Οδός
MAGIC DECOR MAGIC DECOR MAGIC DECOR
Husse Husse Husse
Κέντρο Θεραπείας και Εξέλιξης Κέντρο Θεραπείας και Εξέλιξης Κέντρο Θεραπείας και Εξέλιξης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Ευχαριστίες Λιβανού για τη χρηματοδότηση τεσσάρων Τ.Ο.Ε.Β. της Αιτωλ/νίας

    Δήλωση Λιβανού για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ζήτημα χρόνου η απόδειξη της εντιμότητας και ακεραιότητας μου»

    676 κοινοποιήσεις
    Share 270 Tweet 169
  • Παρέμβαση Φαρμάκη: «Διεκδικούμε, με πράξεις και όχι με λόγια, νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα σε όλη τη Δυτική Ελλάδα»

    628 κοινοποιήσεις
    Share 251 Tweet 157
  • Δογρή Τριχωνίδας: Καταγγελία για την εξέδρα – Η απάντηση Πιστιόλα:– Όταν η λάσπη συναντά την πραγματικότητα

    637 κοινοποιήσεις
    Share 255 Tweet 159
  • θλίψη σκόρπισε στο Θέρμο ο θάνατος του Υποστράτηγου ε.α. Δημοσθένη Ράπτη

    640 κοινοποιήσεις
    Share 256 Tweet 160
  • Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο ανήλικη έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – Δικογραφία από την ΕΛ.ΑΣ

    650 κοινοποιήσεις
    Share 260 Tweet 163

Eιδησεογραφική πύλη με θεματολογία ποικίλης ύλης από το Αγρίνιο και τη Δυτική Ελλάδα.
Η δύναμη του διαδικτύου, η αμεσότητα της είδησης και η ταχύτατη διάδοσή της, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής και το agriniosite.gr σας καλεί να συμπορευτείτε μαζί του.
Με αποκαλυπτικές ειδήσεις, ρεπορτάζ, έρευνα, συνεντεύξεις, αφιερώματα. πολιτισμός, αθλητισμός κ.α
Το agriniosite.gr στηρίζει την κοινωνία και ελέγχει την εξουσία. Είναι η Δύναμη σου…
Η Δύναμη της Ενημέρωσης!

Facebook X-twitter Youtube

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Web Design & Development

© 2025 AgrinioSite

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agriniosite.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ

© 2023 AgrinioSite Web Design & Development by .