- Ξεκίνησαν σήμερα οι τριήμερες εργασίες του 13ου Συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ, Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αμφιθέατρο AULA, της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την εκλογή της νέας Δ.Ε. και Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας.
- Στο συνέδριο παρέστη και ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλου, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και υπεύθυνου ΚΤΕ Παιδείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο 13ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε:
“Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στην έναρξη των εργασιών του 13ου συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ, μεταφέροντας και τις ευχές της προέδρου του ΠΑΣΟΚ κας Φώφης Γεννηματά για επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.
Συνέδριο που διεξάγεται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Δυστυχώς λαμβάνει χώρα στη σκιά θλιβερών γεγονότων βίας , που προσβάλλουν ευθέως την έννοια της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του ασύλου.
Αυτά τα περιστατικά βίας τα καταδικάζουμε απερίφραστα.
Καλούμε και από αυτό το βήμα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προκειμένου να μην έχουμε τέτοιες βιαιότητες και στο μέλλον.
Κυρίες & Κύριοι Σύνεδροι,
Όλοι συμφωνούμε ότι η παιδεία, η εκπαίδευση και η έρευνα είναι το αντίδοτο στην κρίση και η αναγκαία προϋπόθεση για μια ουσιαστική στρατηγική εξόδου της χώρας από αυτή.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ξεκινήσει έναν ανοιχτό διάλογο και διαβούλευση για την παιδεία, με την κοινωνία, την εκπαιδευτική κοινότητα και τους θεσμικούς εταίρους.
Σας καλούμε να συμμετάσχετε σε αυτόν.
Η παιδεία είναι ο κατεξοχήν χώρος συνθέσεων, συναινέσεων, διαλόγου και συνεργασίας.
Παρά την αυτονόητη αυτή αρχή και οι τρεις υπουργοί Παιδείας της σημερινής κυβέρνησης επέλεξαν την τακτική των αιφνιδιαστικών και αποσπασματικών ρυθμίσεων, αντί ενός συγκροτημένου εθνικού διαλόγου, ιδιαίτερα στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Κυριάρχησε η λογική της υπονόμευσης του Ν.4009/2011 και της κατάργησής των μεταρρυθμιστικών του αρχών με κ
Ελπίζουμε αυτή η τακτική να σταματήσει και να πρυτανεύσει η λογική.
Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει η σύγχρονη, ισχυρή και ποιοτική δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο νόμος πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ήταν νόμος – τομή για την εποχή του και η πρώτη ουσιαστικά μεταρρύθμιση μετά από εκείνην της Δημοκρατικής Παράταξης (Παπανδρέου-Παπανούτσου).
Στόχος μας είναι η Ελλάδα και τα πανεπιστήμιά της να γίνουν διεθνής εκπαιδευτικός χώρος αναφοράς, αριστείας και καινοτομίας, με εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα.
Με ένα πανεπιστήμιο επιστημονικά και ερευνητικά αυτοτελές, αλλά και οικονομικά αυτοδύναμο, μέσα από δράσεις και συνέργειες με την αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις και φορείς της οικονομίας και όχι μόνο μέσω της στερεότυπης έκκλησης για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης με ασφυκτικά, πλέον, περιθώρια.
Με αναμόρφωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, βασισμένο στα επιστημονικά δεδομένα, την οικονομία, αλλά τις παραγωγικές προτεραιότητες της χώρας, με κριτήρια την ακαδημαϊκή και ερευνητική βιωσιμότητα, την αξιολόγηση εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου και τις προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων.
Με τη συγκρότηση ενιαίου χώρου εκπαίδευσης και έρευνας, και τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού πόλου ανά περιφέρεια, με μετρήσιμη επίπτωση στην εθνική οικονομία.
Με εκσυγχρονισμό του θεσμικού και χρηματοδοτικού πλαισίου της έρευνας, με διαφάνεια και λογοδοσία.
Με την αξιολόγηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, χωρίς βιαστικές κινήσεις και δήθεν κοινωνικά ευαίσθητες λογικές που υπονομεύουν τη βιωσιμότητά τους, αλλά με τη διαμόρφωση ενός ευέλικτου πλαισίου, το οποίο θα σέβεται την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων και θα βασίζεται στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
Με τη δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, για υποδοχή ξένων φοιτητών.
Με τη συγκροτημένη και θεσμικά θωρακισμένη συζήτηση για ένα σύγχρονο, ποιοτικό πλαίσιο λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, βοηθητικά και όχι υπονομευτικά προς τα δημόσια ιδρύματα, μετά από διεξοδικό διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας μας.
Πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στον επαναπατρισμό του πολύτιμου ακαδημαϊκού κεφαλαίου που έχει πάρει το δρόμο της ξενιτιάς και την ανάδειξη της χώρας μας σε κόμβο αριστείας και μοχλό καινοτομίας και ανάπτυξης.
Όλα αυτά, δε μπορούν να γίνουν χωρίς θεσμικό διάλογο, ενεργό συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας και ενίσχυση του ρόλου της ΠΟΣΔΕΠ στις πολιτικές αποφάσεις για το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Γνωρίζοντας, ότι παρά τις στοχευμένες επιθέσεις, το κύρος των Ελληνικών πανεπιστημίων παραμένει σε υψηλή θέση στη συνείδηση των πολιτών, χάρη και στο έργο και την προσωπικότητα των πανεπιστημιακών δασκάλων.
Εύχομαι εκπλήρωση των στόχων σας , προς όφελος της χώρας και της νέας γενιάς που και εσείς διαμορφώνετε, σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.
Καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.
Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα πορίσματά του, προκειμένου με διάλογο να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές”.