Ενας ψηφιακός βοηθός που θα εξετάζει, θα βαθμολογεί και θα καθοδηγεί τον μαθητή για να καλύψει τις αδυναμίες του αναμένεται να εμπλουτίσει το Ψηφιακό Φροντιστήριο από την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη πιλοτική του εφαρμογή θα γίνει τον Μάιο και ειδικότερα στο μάθημα των Αγγλικών, που είναι το πιο δημοφιλές πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα μεταξύ των ειδικών μαθημάτων.
Ο ΑΙ βοηθός στο Ψηφιακό Φροντιστήριο, αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας με τη Microsoft για οργανωμένη και συστηματική ένταξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, προβλέπεται να παρέχει τη δυνατότητα υποστήριξης στους μαθητές της Γ’ Λυκείου για τις ξένες γλώσσες που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Η πρεμιέρα θα γίνει φέτος με το μάθημα των Αγγλικών και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλες τις γλώσσες που εξετάζονται πανελλαδικώς εντός της σχολικής χρονιάς 2026-2027.
«Πρόκειται για ένα εργαλείο που υποστηρίζει τη μελέτη των μαθητών και λειτουργεί συμπληρωματικά στο έργο του εκπαιδευτικού. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τις ευκαιρίες για όλα τα παιδιά και να ενισχύσουμε την ισότιμη πρόσβαση στην εξατομικευμένη μάθηση, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας ή οικονομικών δυνατοτήτων. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν πρέπει να μας φοβίζει· πρέπει να μας κινητοποιεί να σχεδιάσουμε το σχολείο του αύριο. Ενα σχολείο που συνδυάζει την τεχνολογία με τον ανθρώπινο ρόλο του εκπαιδευτικού, διευρύνει τις ευκαιρίες για κάθε παιδί και δεν περιορίζεται στη μετάδοση γνώσεων, αλλά καλλιεργεί υπεύθυνη, κριτική και δημιουργική σκέψη», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, για το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη με τη Microsoft.
Η υπηρεσία Τεχνητής Νοημοσύνης θα εμπλουτιστεί από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας με το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό, ενώ προβλέπεται και η σύσταση ειδικής επιστημονικής και τεχνικής ομάδας η οποία θα συνεργάζεται με τη Microsoft.
Η κορυφαία διεθνής εταιρία στην τεχνολογία θα προσφέρει τεχνογνωσία και πρόσβαση στο διεθνές πρόγραμμα «AI for Educators», με ελληνικούς υπότιτλους, για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών.
Ειδικό βάρος κατά την παρουσίαση της νέας υπηρεσίας δόθηκε από την πλευρά της Microsoft στον κοινωνικό της χαρακτήρα. «Στόχος μας είναι η τεχνολογία να έχει πραγματικό κοινωνικό αποτύπωμα: να μειώνει ανισότητες, να ενισχύει τις δεξιότητες των νέων και να προετοιμάζει τη νέα γενιά για το μέλλον», σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Γιάννα Ανδρονοπούλου.
ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Ο μαθητής θα μπορεί να ζητήσει από τον βοηθό Τεχνητής Νοημοσύνης να εξεταστεί σε ένα διαγώνισμα επιπέδου πανελλαδικών εξετάσεων. Στη συνέχεια ο «βοηθός» βαθμολογεί το διαγώνισμα και, αν καταγραφεί χαμηλή επίδοση, καθοδηγεί τον μαθητή ώστε να κατανοήσει τις ελλείψεις του και να καλύψει τα κενά του. Εξηγεί τη χαμηλή του βαθμολογία ανά θεματική και ζητούμενο και δίνει κατευθυντήριες οδηγίες ώστε να βελτιώσει τις επιδόσεις του στην επόμενη εξέταση.
308.000 ΧΡΗΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Στόχος του Ψηφιακού Φροντιστηρίου ήταν η πρόσβαση σε ενισχυτική διδασκαλία ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες. Ο θεσμός αυτός από την έναρξή του έχει καταγράψει συνολικά 308.000 χρήστες, εκ των οποίων οι 162.243 το χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2025. Μέχρι και φέτος προσφέρει ζωντανά μαθήματα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ από την επόμενη χρονιά θα επεκτείνει τις live διδασκαλίες και στην Α’ και Β’ Λυκείου.
















