Η ακαρπία στα εσπεριδοειδή μαστίζει Καλύβια-Αγγελόκαστρο-Όχθια-Αποκαλυπτικός ο Χ.Μπελεβώνης για τις αποζημιώσεις στους 3 νομούς της Περιφέρειας!

Το Τοπικό Διαμέρισμα Καλυβίων του Δήμου Αγρινίου, είναι μια κατ΄εξοχήν αγροτική περιοχή, με κύριες καλλιέργειες τα εσπεριδοειδή (Πορτοκάλια, ποικιλία Ναβαλίνες), μανταρίνια, καλαμπόκια, τριφύλλια κ.λ.π. Το κύριο εισόδημα του Τοπικού Διαμερίσματος προέρχεται από τα πορτοκάλια, συνολικής παραγωγής ετησίως περίπου 20.000.000 κιλά.Το συγκεκριμένο προϊόν (πορτοκάλια) στο σύνολό του εξάγεται στο εξωτερικό, προσφέροντας τα μέγιστα στην εθνική οικονομία (εισροή συναλλάγματος).

Δυστυχώς  όμως εντοπίζεται μεγάλη ακαρπία στη φετινή εσπεριδοπαραγωγή. και μάλιστα 100%.

Τούτο οφείλεται στο ότι η φετινή άνοιξη ήταν  βροχερή  και σε συνάρτηση με την σκόνη από την Αφρική είχε ως αποτέλεσμα τη μη καλή γονιμοποίηση κατά την άνθηση, την μειωμένη καρπόδεση και την απώλεια παραγωγής.

Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής  βρίσκεται σε απόγνωση, δήλωσε ο Χρήστος Μπελεβώνης πρόεδρος του Αγροτικού Συναιτερισμού  Καλυβίων στην εκπομπή  “ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ” και στην Νανά Θεοδωροπούλου στον  aeras fm 99.5 .

Ο πρόεδρος  δήλωσε: επίσης ότι  «Φέτος υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα πορτοκάλια στα Καλύβια, στο Αγγελόκαστρο , στα Όχθις  αλλά και σε άλλες περιοχές. Η ακαρπία έχει πλήξει τα δένδρα και μιλάμε για μείωση της παραγωγής έως και 100%.Όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών φέτος θα είναι πολύ δύσκολα και θα πρέπει όλοι να βοηθήσουν” σημείωσε ο κ.Μπελεβώνης και ζήτησε ίση μεταχείρισή και καταγραφή της ζημιάς και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο  στην Ηλεία και την Αχαία οι αποζημιώσεις είναι υψηλότερες απ ότι στην Αιτωλ/νία ενώ το μέγεθος της ζημιάς είναι το ίδιο, στις περισσότερες των περιπτώσεων “To τελευταίο 6μηνο οι αγρότες του Πύργου εισέπραξαν 4. 600.000 , η Πάτρα που έχει λίγες καλλιέργειες εισέπραξε 2.500.000 και εμείς στην Αιτωλ/νία 600.000…” ανέφερε χαρακτηριστικά!

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ- ΔΗΜΟ -ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 

Σχετικά Άρθρα

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε εργαστήριο καινοτομίας του Υπουργείου Εσωτερικών

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε εργαστήριο καινοτομίας του Υπουργείου Εσωτερικών

Οι Μαραθώνιοι Καινοτομίας (Hackathons) ως εργαλείο του οικοσυστήματος καινοτομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η βελτίωση της ικανότητας των δημόσιων...