- Μας κακοφάνηκε και φέτος που η Αιτωλοακαρνανία, βραβευμένες παραλίες με «γαλάζια σημαία» πήρε μόνο στο Δήμο Ναυπακτίας ( παραλία Ψανής –Κρυονερίου και Κάτω Βασιλικής) παρότι διαθέτει πεντακάθαρες και πανέμορφες Βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για να πάρει κανείς «γαλάζια σημαία» δεν αρκεί το φυσικό κάλος αλλά και η οργάνωση.Και μάλλον εδώ υπάρχει ένα θεματάκι για να μην πούμε αδιαφορία..
Αδιαφορία όχι μόνο για να «διακριθούμε και να αναγνωριστούμε» αλλά αδιαφορία ακόμη και για τον συνάνθρωπο. Γιατί μια παραλία για να είναι ελκυστική και προσβάσιμη απ όλους δεν χρειάζεται να το κάνουμε μόνο για να βραβευτούμε…
Το σημερινό άρθρο γράφεται εξ αφορμής ενός περιστατικού που βίωσα πριν από λίγες ημέρες σε παραλία της Αιτ/νίας…Δίπλα μου στην παραλία βρέθηκαν κάποιοι φίλοι και στην παρέα είχαν και άτομο με ειδικές ανάγκες…Ο οποίος παρότι ήθελε να βουτήξει δεν το επιχείρησε, όπως μου είπε, γιατί δεν ήθελε να ταλαιπωρήσει την παρέα .
Προβληματίστηκα πολύ, έψαξα λοιπόν και διαπίστωσα (τουλάχιστον με τα στοιχεία που βρήκα) ότι στις παραλίες της Αιτ/νίας δεν υπάρχουν τοποθετημένες, πλην της παραλίας της Ψανής, συσκευές (seatrack) αυτόνομης πρόσβασης ατόμων με κινητικά προβλήματα..
Κι όμως οι παραλίες των Δήμων Ξηρομέρου, Ακτίου – Βόνιτσας, Αμφιλοχίας, Μεσολογγίου κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνουν χιλιάδες λουόμενους και σίγουρα κάποιοι απ αυτούς είναι ΑΜΕΑ..
Tο πρωτοποριακό σύστημα SEATRAC είναι ένα σύστημα το οποίο έχει αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο Πάτρας. Είναι εξαιρετικό σε λειτουργία και αποτελεί μια παγκόσμια πλέον πατέντα. Είναι ένα σύστημα, μια καινοτομία της περιοχής μας που έχει κατοχυρωθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ, και έχει τοποθετηθεί σε αμέτρητες παραλίες…Μάλιστα από όσο γνωρίζω έχει τοποθετηθεί σε παραλίες τόσο της Αχαΐας και το διάστημα αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τρέχει την σχετική διαδικασία και για την Ηλεία…
Στη Ναύπακτο και ειδικότερα στην παραλία της Ψανής το σύστημα αυτό τοποθετήθηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου.
Άρα πιστεύουμε πως επειδή υπάρχουν και εδώ στην Αιτ/νία άτομα με κινητικά προβλήματα και ο νόμος είναι πολύ μεγάλος, θα μπορούσε στα δυτικά παράλια για παράδειγμα, η Περιφέρεια να μεριμνήσει για εγκατάσταση ενός SEATRAC και σίγουρα ένα τέτοιο σύστημα προσθέτει «πόντους σε μια παραλία , αλλά το σημαντικότερο πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες ώστε να απολαμβάνουν τη θάλασσα και το κολύμπι και τα ΑΜΕΑ, το οποίο εκτός από δικαίωμα αποτελεί και ανάγκη, καθώς η θαλασσοθεραπεία αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αποκατάστασης ασθενών με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα.
Ν.θεοδωροπούλου