- Ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου του Υπουργείου Παιδείας “Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις” αναφέρθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στη συρρίκνωση της ολοήμερης λειτουργίας των σχολείων, τη μείωση των προσλήψεων των αναπληρωτών, την εργασιακή ομηρία των νηπιαγωγών και την υποβάθμιση της ειδικής αγωγής.
Τόνισε, δε, ότι επανειλημμένως έχει θέσει το ζήτημα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου και έχει προτείνει την ίδρυση Σχολής στο Αγρίνιο, όπου θα υπαχθούν τα λειτουργούντα Τμήματα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της Αιτωλοακαρνανίας, των φοιτητών, των φορέων, η μετονομασία του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.
Η μετονομασία αυτή ανταποκρίνεται στο Πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος και κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
Κατέθεσε, επίσης, μαζί με άλλους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, τροπολογίες α. για τη θεσμοθέτηση επαναληπτικών εισαγωγικών εξετάσεων για μαθητές που απουσίασαν ή διέκοψαν την εξέτασή τους για λόγους ασθενείας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία και β. για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των μειονοτικών σχολείων από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Σχολιάζοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου υπογράμμισε τα εξής:
- “Συνεχίζετε την υποβάθμιση της ειδικής αγωγής με αποσπασματικές ρυθμίσεις.”
- “Προτείνουμε την εξομοίωση αποφοίτων της ΕΠΑΘ και τη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για θέματα μειονοτικής εκπαίδευσης. Την επιμόρφωση αυτή πρέπει να την αναλάβει το Παιδαγωγικό Τμήμα του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Καταθέσαμε σχετική τροπολογία και σας καλούμε να την κάνετε αποδεκτή.
- “Η Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης θα πρέπει να υπαχθεί σε Γενική Διεύθυνση και με συνολικό σχεδιασμό οργανογράμματος του Υπουργείου, τον οποίο ζητάει με πρόσφατο έγγραφό του ο Σύλλογος των Υπαλλήλων.”
- “Καταργείτε το ΕΣΥΠ, αφού πρώτα το απαξιώσατε και οδηγήσατε σε παραίτηση επιστήμονες κύρους που οι ίδιοι προτείνετε και συστήνετε το Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. για να αποκλείσετε τελικά απ’ότι φαίνεται κοινωνικούς φορείς και κόμματα. Σημειώνω, ότι είναι απαραίτητο στον νέο φορέα να συμμετέχει εκπρόσωπος της ΟΛΤΕΕ, την οποία λησμονήσατε.”
- Φέρνετε μια ρύθμιση που προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικού εκδοτικού οίκου εντός του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Στην εποχή της τεχνολογίας, θα μπορούσατε να ακολουθήσετε την πρακτική του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για το ηλεκτρονικό βιβλίο. Έτσι, οι φοιτητές δεν θα επωμίζονται επιπλέον κόστος.”
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του:
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μέσα σε ένα κλίμα το οποίο φέρνει στο μυαλό όλων μας τα εφιαλτικά σενάρια της άνοιξης του 2015, η χώρα μας πορεύεται χωρίς πυξίδα σε αδιέξοδα τα οποία δημιούργει η κυβέρνηση.
Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να εγκλωβίσετε τη χώρα σε μια νέα συμφωνία στην ανατριχιαστική λογική του «ποιος ζει,ποιος πεθαίνει μετά το 2019» που ειπώθηκε από στέλεχος της Κυβέρνησης.
Μια αξιολόγηση που έπρεπε να έχει κλείσει το Φεβρουάριο του 2016.
Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μας οδηγήσετε στο δίλημμα GREXIT ή διαρκής λιτότητα.
Οφείλουμε να αποφύγουμε μια νέα εθνική καταστροφή, προτάσσοντας το συμφέρον της χώρας και όχι τον λαϊκισμό και τον κρατισμό .
Είναι η ώρα για μια άλλη πολιτική, με Εθνική Συνεννόηση, με Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με θέσεις και με προτάσεις δίνει τη μάχη της.
Μόλις χθες έγινε δεκτή η πρόταση της κας Χριστοφιλοπούλου για τη σύσταση ομάδα εργασίας που θα δώσει λύση στο αλαλούμ που έχει προκύψει με τα μπλοκάκια.
Ανανεώστε τη σύμβαση των εποχικών πυροσβεστών και βρείτε τη δυνατότητα μονιμοποίησής τους.
Κύριε Υπουργέ ,
Χαρακτηρίσατε το νομοσχέδιο ως επείγον και μας ζητάτε να το ψηφίσουμε με τη διαδικασία express.
Έχοντας βάλει μόνο δύο άρθρα στη διαβούλευση και με τη ρύθμιση για τις βιβλιοθήκες θα μπορούσαμε να πάμε σε μια ευρύτερη συναίνεση .
Φτάσαμε αισίως από τα 6 στα 35 άρθρα , εντάσσοντας μια σειρά ρυθμίσεων ασύνδετων μεταξύ τους για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Εσείς κάνατε μια συρραφή τροπολογιών σε σχέδιο Νόμου, δημιουργώντας ένα Πολυνομοσχέδιο.
Δεν θα είχαμε αντίρρηση να ρυθμιστεί το θέμα της διαδικασίας μεταθέσεων των εκπαιδευτικών και των απολυτηρίων και πανελλαδικών εξετάσεων των μαθητών με τη διαδικασία του επείγοντος .
Συμμετείχαμε στην Επιτροπή προσπαθώντας να συμβάλουμε την αποσαφήνιση και βελτίωση των ρυθμίσεων που συνθέτουν αυτό το παζλ.
Ρυθμίσεις που όπως ακούσαμε και από τους φορείς, οι οποίοι χωρίς καμιά εξαίρεση αποδοκίμασαν τη διαδικασία του επείγοντος, θα βάλουν σε δοκιμασία μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
4 μέρες τώρα ζούμε την επανάληψη ενός αιφνιδιασμού.
Κατανοούμε πολιτικά τα κρίσιμα ζητήματα που είναι σε εξέλιξη και την ανάγκη να τακτοποιηθούν δεσμεύσεις σας από το τρίτο μνημόνιο, όπως το άρθρο 12 για τη μαθητεία, όμως δεν μπορείτε να ζητάτε συναίνεση σε μια τέτοια διαδικασία.
Δεν γίνεται να μνημονεύεται συνέχεια η σημασία της διαβούλευσης και του διαλόγου και στην πράξη να την ακυρώνετε.
Κύριε Υπουργέ,
Η ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης είναι αναγκαία όσο ποτέ και μάλιστα σε μια εποχή που βιώνουμε όλη τη λιτότητα, μια λιτότητα που αφανίσει την ελληνική οικογένεια.
Τα ποσά που διατίθενται για την απόκτηση προσόντων για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια είναι δυσβάσταχτα.
Κάθε ρύθμιση που μειώνει αυτό το κόστος είναι για μας αποδεκτή.
Άλλωστε τέτοια ζητήματα έχουν τεθεί από τις κυβερνήσεις μας διαχρονικά.
Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, σε πολλά ζητήματα έστω και με καθυστέρηση έρχεστε στις θέσεις μας.
Έχουμε αποδείξει με τη στάση μας, την επιθυμία μας να συμβάλουμε σε ένα αξιόπιστο και γόνιμο διάλογο, οργανωμένο και με σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Έτσι θα οδηγηθούμε σε καλύτερα αποτελέσματα, με στόχο τη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος σε όλες τις βαθμίδες.
Αυτός ωστόσο ο πολυδιαφημιζόμενος επικοινωνιακός διάλογος, με παράλληλες λειτουργίες της επιτροπής σοφών από τον κ. Λιάκο, του ΕΣΥΠ, από τον κ. Θεοτοκά και του ΙΕΠ, από τον κ. Κουζέλη, απέτυχε μετά πολλών επαίνων.
Βέβαια, βλέπουμε αντιφατικά συμπεράσματα, παραιτήσεις με υπονοούμενα, ακόμα και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου άσκησε κριτική.
Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε απαξίωση την διαδικασία αυτή και την έχουν μετατρέψει σε ένα θέατρο παραλόγου.
Μόλις πριν λίγες μέρες είδαμε να εξελίσσεται μπροστά μας ένα «μπρα-ντε-φέρ» ανάμεσα στους κυρίους Λιάκου και Κουζέλη, για τα θέματα τα οποία αφορούν το Λύκειο και την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια.
Déjà vu θα έλεγα.
Ανοίξατε τα σχολεία με μείωση των ωρών διδασκαλίας, με συρρίκνωση της ολοήμερης λειτουργίας τους, με υποβάθμιση της ποιότητας.
Θα κάνατε διορισμούς λέγατε, αλλά μειώσατε ακόμα και τις προσλήψεις των αναπληρωτών.
Μετακινήσατε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και οδηγήσατε σε εργασιακή ομηρία τον κλάδο των νηπιαγωγών.
Η ίδια προχειρότητα στην ειδική αγωγή. Για εμάς η ειδική αγωγή αποτελεί προτεραιότητα, αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την Παιδεία.
Εκατοντάδες παιδιά έχουν μείνει χωρίς παράλληλη στήριξη, τα ειδικά σχολεία χωρίς ειδικό βοηθητικό προσωπικό και τα ΚΕΔΔΥ χωρίς στελέχωση.
Ακόμα και το θεσμό του αιρετού της ειδικής αγωγής υποβαθμίζετε με τη ρύθμιση στο νομοσχέδιο που τον υποχρεώνει να αποσπαστεί στην έδρα των υπηρεσιακών συμβουλίων, ειδάλλως θα πληρώνει τα οδοιπορικά από την τσέπη του.
Αυτό βέβαια το αποσύρατε, όπως και στο άρθρο 19 στο οποίο κάνατε τον αυτονόητο διαχωρισμό.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αυτές τις μέρες γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας των μαθητών των λυκείων, που σε περίπτωση που αρρωστήσουν ή για λόγους ανωτέρα βίας δεν εξεταστούν, αποκλείονται από τις πανελλαδικές.
Έως και πέρυσι είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε επαναληπτικές εξετάσεις, φέτος όμως όχι.
Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για αυτά τα παιδιά, τα οποία δεν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις για λόγους που δεν μπορούν να ελέγξουν.
Για λόγους ίσης μεταχείρισης των μαθητών και παροχής ίσων ευκαιριών θα πρέπει να υπάρξει σχετική πρόβλεψη.
Γι’ αυτό καταθέσαμε σχετική τροπολογία και σας καλούμε κ. Υπουργέ να την κάνετε αποδεκτή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πολύ φοβάμαι, ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα δημιουργήσουν σύγχυση σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα.
Επί των άρθρων, θα πρέπει να αναφερθούν τα εξής :
Κεφάλαια Α’ και Β’
Τα άρθρα 1-6 αφορούν το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και τη ρύθμιση θεμάτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ερωτώ όμως, είναι δυνατόν να μιλάμε για κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, όταν μειώνετε κατά μία ώρα σε κάθε τάξη του Δημοτικού τη διδασκαλία των αγγλικών;
Είναι δυνατόν να μιλάμε για διαθεματικότητα, όταν μειώνετε κατά μία ώρα τη γυμναστική ;
Κεφάλαιο Γ’
Άρθρο 8
Ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας σχολικών μονάδων.
Γιατί δεν εφαρμόζετε τον ν. 2190; Μόνο έτσι κύριοι θα διασφαλισθεί η διαφάνεια στις διαδικασίες .
Άρθρο 9
Βαθμολογική αναγνώριση προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών
Είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Θυμίζω όμως, ότι είχαμε καταθέσει σχετική τροπολογία και για τη μισθολογική αναγνώριση, την οποία δεν κάνατε αποδεκτή .
Άρθρο 11
Ρύθμιση θεμάτων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης
Συνεχίζετε την υποβάθμιση της ειδικής αγωγής με αποσπασματικές ρυθμίσεις.
Άρθρο 14
Μειονοτικά σχολεία
Προτείνουμε την εξομοίωση αποφοίτων της ΕΠΑΘ και τη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για θέματα μειονοτικής εκπαίδευσης
Την επιμόρφωση αυτή πρέπει να την αναλάβει το Παιδαγωγικό Τμήμα του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης με έδρα την Αλεξανδρούπολη.
Καταθέσαμε σχετική τροπολογία και σας καλούμε να την κάνετε αποδεκτή.
Μόνο έτσι οι αναφορές της αιτιολογικής έκθεσης του Νομοσχεδίου θα αποκτήσουν πραγματική διάσταση και νομοθετική κατοχύρωση.
Όσο για τη σύσταση του κλάδου ΠΕ 73, σας καλούμε κ. Υπουργέ να διευκρινίσετε την επαγγελματική κατοχύρωση για τη μειονοτική εκπαίδευση και του κλάδου ΠΕ 70.
Άρθρο 15
Προβλέπεται η σύσταση αυτοτελούς Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στο Υπ. Παιδείας.
Η Διεύθυνση αυτή θα πρέπει να υπαχθεί σε Γενική Διεύθυνση και με συνολικό σχεδιασμό οργανογράμματος του Υπουργείου, τον οποίο ζητάει με πρόσφατο έγγραφό του ο Σύλλογος των Υπαλλήλων.
Άρθρο 16
Μειώνετε τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ιατρο- βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να υλοποιούνται χωρίς να έχει προηγηθεί αξιολόγηση του Ιδρύματος.
Άρθρο 18
Καταργείτε το ΕΣΥΠ, αφού πρώτα το απαξιώσατε και οδηγήσατε σε παραίτηση επιστήμονες κύρους που οι ίδιοι προτείνετε.
Και συστήνετε το Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. για να αποκλείσετε τελικά απ’ότι φαίνεται κοινωνικούς φορείς και κόμματα.
Σημειώνω, ότι είναι απαραίτητο στον νέο φορέα να συμμετέχει εκπρόσωπος της ΟΛΤΕΕ, την οποία λησμονήσατε.
Άρθρο 20
Αποσπασματικότητα και πλήρης σύγχυση.
Πάγια θέση μας η ενίσχυση και όχι η αποψίλωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εκπαιδευτικούς που έχουν αυξημένα προσόντα.
Άρθρο 23
Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Φέρνετε μια ρύθμιση που προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικού εκδοτικού οίκου εντός του Πανεπιστημίου.
Στην εποχή της τεχνολογίας, θα μπορούσατε να ακολουθήσετε την πρακτική του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για το ηλεκτρονικό βιβλίο.
Έτσι, οι φοιτητές δεν θα επωμίζονται επιπλέον κόστος.
Άρθρα 26 και 27
Ο επανασχεδιασμός του γεωγραφικού χάρτη της λειτουργίας των ΑΕΙ – ΤΕΙ της χώρας, απαιτεί διάλογο, διαβούλευση και συναίνεση.
Να θυμίσω ότι με πρωτοβουλία του Υπ. Παιδείας κ. Λοβέρδου οι σπουδές στη βαριά βιομηχανία της χώρας μας που είναι ο τουρισμός, ήταν προτεραιότητα.
Και με την ίδρυση σχετικού Τμήματος και με την πρόβλεψη αντίστοιχων Τμημάτων αποκεντρωμένα
Στο Βόρειο Αιγαίο. Στην Κρήτη – όπου υπάρχει και απόφαση της Συγκλήτου .
Θυμίζω ότι σας έχω επανειλημμένως θέσει το ζήτημα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου και σας έχω προτείνει την ίδρυση Σχολής στο Αγρίνιο όπου θα υπαχθούν τα λειτουργούντα Τμήματα.
Ταυτόχρονα, αποτελεί πάγιο αίτημα της Αιτωλοακαρνανίας, των φοιτητών, των φορέων, η μετονομασία του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.
Η μετονομασία αυτή ανταποκρίνεται στο Πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος και κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
Άρθρο 28
Μας ζητάτε να ψηφίσουμε και να ξεψηφίσουμε διατάξεις του 2016.
Απόδειξη προχειρότητας στη νομοθέτηση.
Άρθρο 30
Έχουμε τονίσει ότι η ρύθμιση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την παράταση των ορίων συνταξιοδότησης, όπως αναλυτικά έχει τοποθετηθεί ο κ. Κρεμαστινός.
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Ο χώρος της εκπαίδευσης δεν προσφέρεται για αιφνιδιασμούς, φωτογραφικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις χωρίς ευρύτερο σχεδιασμό, διάλογο και σύνθεση.
Ευελπιστούμε ότι είναι η τελευταία φορά που μας φέρνετε αντιμέτωπους με μια τέτοια διαδικασία.