Quantcast

Ιδρύεται Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων στο Μεσολόγγι

  •  Σημεία ομιλίας Έφης Αχτσιόγλου στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα

«Ο σχεδιασμός ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης φέρει ως προϋπόθεση την αξιοπρεπή εργασία», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην Πάτρα, στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα.

«Σε αυτό το πεδίο», σημείωσε, «έχουμε ορίσει δύο βασικές προτεραιότητες. Η πρώτη αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων οι οποίες είχαν ανασταλεί την περίοδο της κρίσης. Το αποτέλεσμα μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης ήταν η νομοθέτηση για την επαναφορά, τον Αύγουστο του 2018, των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης».

«Η δεύτερη», πρόσθεσε, «είναι να καταστήσουμε την αόρατη εργασία, ορατή. Γι’ αυτό κομβική προτεραιότητα για το Υπουργείο Εργασίας αποτελεί η καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας».

«Δεν μπορούμε να ξεχνάμε την περίπτωση της Μανωλάδας και την καταδίκη της χώρας μας για μια σειρά από εσκεμμένες και συνειδητές παραλείψεις. Το 2018 θα αποτελέσει την εναρκτήρια χρονιά για τη διεξαγωγή  ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας και στον αγροτικό χώρο. Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε περιπτώσεις Μανωλάδας», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Αναφερόμενη στις δράσεις του Υπουργείου Εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:

– Ιδρύεται Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων στο Μεσολόγγι, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας αλλά και αναγκαιότητα για την πλήρη κάλυψη της Περιφερειακής Ενότητας.

– Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κατά τα έτη 2015-1017, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εργατικές διαφορές με την πλειονότητα  αυτών να επιλύονται θετικά για τους εργαζόμενους και να τους καταβάλλονται δεδουλευμένες αποδοχές.

– Έχουν διεξαχθεί οχτώ τριμερείς συναντήσεις που αφορούσαν επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας και για τις οποίες το Υπουργείο, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, μπόρεσε να δώσει λύση σε βασικά προβλήματα, να εξασφαλίσει τη λειτουργία των παραγωγικών τους μονάδων και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και εξασφαλίζοντας μια αναπτυξιακή ώθηση για την ευρύτερη περιοχή.

– Λαμβάνοντας υπόψη τις πιεστικές ανάγκες πολλών εγκλωβισμένων εργαζομένων, ενισχύθηκαν με το έκτακτο επίδομα των 1000 ευρώ εργαζόμενοι της περιοχής όπως στο Άμισθο Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο Πύργου Ηλείας, ενώ τις επόμενες μέρες το επίδομα αυτό  θα καταβληθεί  στους εργαζόμενους του Καζίνο του Ρίου που είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Το ίδιο θα γίνει και για τους εργαζόμενους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας.

Κλείνοντας, η Υπουργός Εργασίας υπογράμμισε: «οι δείκτες στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας μαρτυρούν αναμφίβολα τη δυναμική της ανάκαμψη. Οφείλουμε τώρα να διαμορφώσουμε τους όρους, ώστε η ανάπτυξη που σταδιακά επιτυγχάνεται να απλωθεί σε όλη την κοινωνία και να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά προς όφελος του κόσμου της εργασίας. Κι αυτό  δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικού προσανατολισμού αλλά και ζήτημα δημοκρατίας».

Related Posts