Μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να έχει κατατεθεί και ολοκληρωθεί η διαβούλευση του νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις οικιστικές πυκνώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες , την περασμένη βδομάδα επρόκειτο να εκδικαστεί ο νόμος Τσιρώνη, ο οποίος είχε κριθεί αντισυνταγματικός, ωστόσο το ΥΠΕΝ ζήτησε αναβολή η οποία και έγινε δεκτή. Ετσι, μέχρι τον Σεπτέμβριο που ορίστηκε η νέα δικάσιμος, θα πρέπει είναι έτοιμος ο νέος νόμος που θα ξεκαθαρίζει τα γκρίζα σημεία στα δασικά αυθαίρετα.

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση των οικιστικών πυκνώσεων, ποιες ιδιοκτησίες δεν πληρούν τα κριτήρια και θα κατεδαφίζονται άμεσα, ποια κτίσματα θα αποκλειστούν από τη διαδικασία ρυθμίσεων (αιγιαλούς, δάση) αλλά και ποια είναι τα ακριβή χαρακτηριστικά πυκνώσεων.

Αυτή τη στιγμή, η 15μελής ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε τον Δεκέμβριο συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα προσπαθώντας να λύσει όλα τα προβλήματα που εντόπισε το ΣτΕ. Στις αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι να αξιολογεί ποιες είναι πράγματι οικιστικές πυκνώσεις και να εφαρμόζει τη δασική νομοθεσία σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές άμεσα.

Ένταση  στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου  για τις οικιστικές πυκνώσεις και την καθυστέρηση

Μόλις χθες, μια μέρα δηλαδή  πριν  εκπνεύσει η προθεσμία ( εκπνέει σήμερα,Τρίτη 15 Μαΐου,) κλήθηκε στην συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου να εγκρίνει την ανάρτηση των οικιστικών πυκνώσεων στον Δήμο,Σύμφωνα μάλιστα με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, η ημερομηνία είναι καθορισμένη νομοθετικά και δεν τροποποιείται με υπουργική απόφαση.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην δημοτική αρχή που καθυστέρησε ένα τόσο σημαντικό θέμα  να το διευθετήσει θεωρώντας πως θα  υπάρξουν προβλήματα στις περιουσίες των πολιτών.

Το γεγονός ότι η σχετική προθεσμία που έθεσε το υπουργείο εκπνέει την Τρίτη 15 Μαΐου προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης..

Ο  κ. Μοσχολιός είπε πως δεν είναι δυνατόν  η δημοτική αρχή να φέρνει ένα τόσο σοβαρό θέμα  την τελευταία στιγμή και να  προσπαθεί να πείσει πως έχει κάνει σοβαρή προεργασία, την στιγμή μάλιστα που το θέμα έρχεται με εισήγηση τεσσάρων γραμμών, ενώ αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν ήρθε το θέμα στο συμβούλιο νωρίτερα. «Είναι ορθολογική διαχείριση ενός σοβαρού θέματος αυτή;» αναρωτήθηκε ο κ.Μοσχολιός  και τόνισε με έμφαση πως θα έπρεπε εδώ και καιρό να γίνει προετοιμασία και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους και με τους τοπικούς προέδρους .

Ο  κ. Καμένος  από την Ανατροπή Τώρα  κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος υπογραμμίζοντας ότι οι  κάτοικοι των περιοχών που αποτυπώνονται, ή οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων  όχι μόνο δεν συμμετείχαν σε διαβούλευση αλλά βρίσκονται στο σκοτάδι..

Ο κ. Παπανικολάου  από την ΛΑ.Σ έκανε λόγο για ανοργανωσιά της δημοτικής αρχής και μη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών  και τόνισε πως το θέμα των δασικών χαρτών είναι πολιτικό  και θα έπρεπε με αυτό το πρίσμα να το δει το κορυφαίο πολιτικό όργανο του δήμου, το Δ.Σ, αφού όπως είπε το θέμα αυτό σχετίζεται με  την εμπορευματοποίηση της γης και τα συμφέροντα που υπάρχουν γύρω από αυτήν..

Τέλος  κ. Μερμίγκης από το  «Ανυπότακτο Αγρίνιο» δήλωσε σοκαρισμένος που μια μέρα πριν  από την λήξη της προθεσμίας έρχεται το θέμα στο Δ.Σ. και χαρακτήρισε εύλογες τις απορίες και τις ενστάσεις όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και δήλωσε πως δεν κατόρθωσε η δημοτική αρχή να δώσει πειστικός απαντήσεις .

Ο  ΓΓ του δήμου  Αγρινίου  κ. Τζιώλης, που ήταν και εισηγητής του Θέματος απαντώντας είπε ότι η σημερινή διαδικασία δεν έχει σχέση με το Κτηματολόγιο και πως οι οικιστικές  πυκνώσεις αφορούν σε χώρους με περισσότερα από πενήντα κτίσματα, είναι τέσσερις συνολικά στον Δήμο και σημείωσε πως η διαδικασία δεν αφορά σε ιδιοκτησιακά καθεστώτα ή στη νομιμότητα των κτισμάτων.