Με επιτυχία η ενημερωτική ημερίδα « Προστασία από απάτες σε βάρος πολιτών »

Με ιδιαίτερη επιτυχία, διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, χθες 15 Ιουνίου 2018, ενημερωτική ημερίδα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στην αίθουσα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων στον Πύργο, με θέμα : «Προστασία από απάτες σε βάρος πολιτών ».

Κατά την ημερίδα αναπτύχθηκαν οι εξής θεματικές ενότητες :
•       Προστασία από απάτες στη Δυτική Ελλάδα – Μεθοδολογία δραστών – Ανάλυση πραγματικών περιστατικών.
•       Χρήσιμες συμβουλές.
•       Ηλικιωμένοι και απάτες – Ψυχολογικές διαστάσεις του φαινομένου.
Την εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης, κ.κ. Αθανάσιος και η Αντιδήμαρχος  Πύργου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Ανδριάνα ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.


Τις θεματικές ενότητες της ημερίδας ανέπτυξαν ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, Αστυνόμος Α΄ Χαράλαμπος ΠΑΤΣΟΥΡΗΣ, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Ήλιδας, Αστυνόμος Α΄ Χρήστος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ και η Αστυνόμος Β΄ (Υγειονομικού) Ψυχολόγος Θεοδώρα ΧΑΣΑΠΗ, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Προϊστάμενος του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, Αστυνόμος Α΄ Χαράλαμπος ΣΦΕΤΣΟΣ.
Σκοπός της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών, αλλά ιδίως των ηλικιωμένων με σκοπό την προστασία της προσωπικότητάς τους και της περιουσίας τους από επίδοξους απατεώνες.
Κατά την ημερίδα, προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις συμπολιτών μας, οι οποίοι ήταν παθόντες σε περιπτώσεις απάτης και μετέφεραν την βιωματική τους εμπειρία στο κοινό, ενώ παρουσιάστηκαν και συνολικά στατιστικά στοιχεία περιστατικών και εξιχνιάσεων για όλη τη Δυτική Ελλάδα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Θεοφιλέστατος  Επίσκοπος Ωλένης, κ.κ. Αθανάσιος, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αμαλιάδας, κα. Αρετή ΤΕΓΟΥ, η Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Αμαλιάδας κα. Αγγελική ΚΥΡΙΑΖΗ, ο Δήμαρχος Ήλιδας, κ. Χρήστος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ο Αντιδήμαρχος Πύργου Δημοτικής Αστυνομίας και Παιδικών Σταθμών, κ. ΜΠΟΜΠΟΡΗΣ, η Αντιδήμαρχος Πύργου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Ανδριάνα ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αρχαίας Ολυμπίας και Πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Ηλείας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, κ. Νικόλαος ΜΑΡΟΥΝΤΑΣ, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Αρχαίας Ολυμπίας, κ.  Πέτρος ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ο Υποδιοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος ΚΑΤΣΑΡΙΩΤΗΣ και ο Υποδιοικητής της ΣΕΤΤΗΛ, Ταγματάρχης Σάββας ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ.
Σημειώνεται ότι η προστασία των ηλικιωμένων, βρίσκεται μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και εντάσσεται στον κεντρικό πυρήνα του ενδιαφέροντός της.
Άλλωστε, η σημαντικότερη αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου, η προστασία των συνανθρώπων μας και η δημιουργία ασφαλών συνθηκών διαβίωσης.
O Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδος, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, κατά την εναρκτήρια ομιλία του επικεντρώθηκε στον προληπτικό ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής :
«Στόχος μας και βασική προτεραιότητα μας είναι σε κάθε ενέργειά μας να είμαστε δίπλα στους πολίτες, διπλά στη κοινωνία. Στη σημερινή εποχή, ίσως περισσότερο από ποτέ, η κοινωνία μας, δικαιούται μια Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική και προσιτή. Μια αστυνομία σεβόμενη πάντα τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα εναρμονισμένη με τις αρχές του κράτους δικαίου….

Και συνέχισε λέγοντας:
….Τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε πανελλαδικό κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα μορφή εξαπάτησης συμπολιτών μας. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά, όπου επιτήδειοι τηλεφωνούν σε κατοίκους των περιοχών μας και παριστάνοντας τους Αστυνομικούς, τους Εισαγγελείς ή τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους ζητούν χρήματα.

Το πρόσχημα είναι ότι ένα συγγενικό τους πρόσωπο, κυρίως ο γιος ή η κόρη τους, έχει προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα και ζητούν χρήματα προκειμένου οι υποτιθέμενοι αστυνομικοί ή λοιποί δημόσιοι λειτουργοί να βοηθήσουν το παιδί να απαλλαγεί από τις νομικές συνέπειες.

Δυστυχώς υπήρξαν και θύματα, στη πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, οι οποίοι κάτω από ψυχολογική πίεση και συναισθηματική φόρτιση, ότι το παιδί τους θα βρεθεί σε μια πολύ δυσμενή θέση, ενέδωσαν στις απατηλές προτροπές των απατεώνων, δίνοντας τους χρήματα ή ακόμα και κοσμήματα.
Ως αστυνομία και ειδικότερα ως Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό με ένα διττό τρόπο.

Αφενός, οι Υπηρεσίες Ασφαλείας διεξήγαγαν ενδελεχείς έρευνες και αξιοποίησαν στοιχεία με αποτέλεσμα να εξιχνιάσουμε πολλές περιπτώσεις εξαπάτησης συμπολιτών μας, να συλλάβουμε τους δράστες και να εξαρθρώσουμε εγκληματικές ομάδες, οι οποίες διέπρατταν κατ’ επάγγελμα απάτες, εξακριβώνοντας τον ακριβή τρόπο δράσης τους και τη μεθοδολογία που εφάρμοζαν.

Αφετέρου, όμως επικεντρωθήκαμε ιδιαίτερα και στην πρόληψη της νέας αυτής μορφής εγκληματικότητας, με συνεχείς συμβουλές, παραινέσεις και οδηγίες προς τους πολίτες, μέσω συνεντεύξεων και δελτίων τύπου, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι συμπολίτες μας, για τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι δράστες και να είναι σε θέση να προστατέψουν τη προσωπικότητα τους και την περιουσία τους».

Σχετικά Άρθρα

Μήνυμα Κυριακής του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού

Εβδομαδιαίο ΠρόγραμμαΜητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού ΤΡΙΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 202409:00’ Αγρίνιο – Γραφεία Ιεράς ΜητροπόλεωςΠρογραμματισμένες Συναντήσεις Μητροπολίτου. 18:00’ Μάστρος...

Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός: «Ο μέγιστος σκοπός του πνευματικού αγώνα είναι η συγγνώμη προς τον αδελφό μας»

Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός: «Ο μέγιστος σκοπός του πνευματικού αγώνα είναι η συγγνώμη προς τον αδελφό μας»

Στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Αγρινίου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή της Τυρινής,...

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας – Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν των εκπαιδευτικών

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας – Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν των εκπαιδευτικών

Τους «Τρεῖς Μεγίστους Φωστῆρες τῆς Τρισηλίου Θεότητος», τον Μέγα Βασίλειο, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τον Γρηγόριο τον Θεολόγο, τους...

Δεύτερη Θεία Λειτουργία στο Αγρίνιο

Δεύτερη Θεία Λειτουργία στο Αγρίνιο

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στο πλαίσιο της ποιμαντικής μέριμνας για τον εκκλησιασμό και την εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών των πιστών, ιδιαιτέρως των νέων...