Ο Κώστας Φ. Μαραγιάννης για τις εκλογές στη Β΄ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας

Εκλογές στη Β΄ΕΛΜΕ  Αιτωλ/νίας:  η παράταξη της Συμμαχίας των καθηγητών ως  εγγύηση για τη συνέχεια των αγώνων του κλάδου

του Κώστα Φ. Μαραγιάννη, Εκπαιδευτικού του Γενικού Λυκείου Θέρμου, Υποψήφιου για το Δ.Σ. της  Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας.

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016,πραγματοποιούνται οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού συμβουλίου στη Β΄ΕΛΜΕ Αιτ/νίας.  Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»  της Β΄ΕΛΜΕ είναι μια συνδικαλιστική παράταξη με μια πολύχρονη αγωνιστική παρουσία στα συνδικαλιστικά πράγματα των εκπαιδευτικών. Την συγκρότησαν εκπαιδευτικοί από διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους και με τη δράση τους απέδειξαν στην πράξη ότι μοναδικός τους στρατηγικός στόχος είναι η ανάδειξη των προβλημάτων της εκπαίδευσης και ο ενωτικός αγώνας για την επίλυσή τους. Φανερή απόδειξη, οι διαρκείς και ανυποχώρητοι αγώνες για την κατάργηση της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών την Τεχνικών Λυκείων, το 2012 και το καλοκαίρι του 2013, όταν βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, συμμετέχοντας και οργανώνοντας τις κινητοποιήσεις στο Αγρίνιο και την Αθήνα, τη στιγμή που οι υπόλοιπες παρατάξεις είχαν εξαφανιστεί.

Σήμερα, στη νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώθηκε με την πολιτική αλλαγή  του Γενάρη του 2015,  το συνδικαλιστικό κίνημα καλείται να παίξει ένα νέο, σημαντικό ρόλο στη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης που πλήττεται από τις μνημονιακές πολιτικές και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που κάποιοι υπερασπίζονται  και διακηρύσσουν ότι  θα εφαρμόσουν οδηγώντας τη δημόσια εκπαίδευση σε απαξίωση και διάλυση. Συνεπώς, η ενότητα των εργαζομένων στη δημόσια εκπαίδευση, είναι  αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά,  για την απόκρουση των σχεδιαζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και για την υπεράσπιση  των θετικών μέτρων και  των εξελίξεων που δρομολογούνται στο δημόσιο σχολείο. Η συνεχής άρνηση και η ανέξοδη επαναστατική γυμναστική κάποιων συνδικαλιστικών δυνάμεων, στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας, απομακρύνει τους συναδέλφους από το συνδικάτο και αποδυναμώνει, ακόμη περισσότερο, την αποτελεσματικότητά του αγώνα μας.

         Παρά τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα, τα δύο τελευταία χρόνια, με μαζικούς και ενωτικούς αγώνες, καταφέραμε αλλαγές με θετικά στοιχεία, όπως είναι: η επαναπρόσληψη των 2500 διαθέσιμων εκπαιδευτικών, η επαναφορά των καταργημένων Τομέων και ειδικοτήτων της ΤΕΕ, η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης και της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για μαθητικές κινητοποιήσεις, το πάγωμα της τιμωρητικής αξιολόγησης, η εκλογή των Διευθυντών  από το Σύλλογο, η κατάργηση της αυτοδίκαιης αργίας, η κατάργηση των υποχρεωτικών μεταθέσεων και μετατάξεων, η επαναφορά των αιρετών στα πειθαρχικά συμβούλια, η αναγνώριση της προϋπηρεσίας αναπληρωτών μετά το 2010, η κατάργηση της διαγραφής τους από τους πίνακες για δύο χρόνια σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας και η επέκταση των αδειών τους, η επαναφορά της εποπτείας των ιδιωτικών σχολείων από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Παιδείας και ο έλεγχος σε αυθαιρεσίες σχολαρχών –φροντιστηριούχων, η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, με αλλαγές στο εξεταστικό, οι αλλαγές στη δομή των ΕΠΑΛ (Τομείς στη Β τάξη, Ειδικότητες στη Γ τάξη) σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου και η πρόσβαση των αποφοίτων τους σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, η μείωση της ύλης και ο περιορισμός των εξετάσεων στα Γυμνάσια, η λειτουργία αντισταθμιστικών μέτρων στήριξης των μαθητών (ενισχυτική), η ενίσχυση μαθημάτων Τέχνης, το ανοικτό σχολείο, η ίδρυση 600 ΣΜΕΑΕ και τμημάτων ένταξης, οι τάξεις υποδοχής για τα προσφυγόπουλα και τέλος η προώθηση με νομοθετική ρύθμιση της αναγνώρισης προϋπηρεσίας στο ιδιωτικό τομέα μέχρι 7 χρόνια για τους εκπαιδευτικούς.

       Όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να τα μηδενίσει και στο όνομα της κατοχής της μοναδικής αλήθειας, να ισχυρίζεται ότι τίποτα θετικό δεν συνέβη την τελευταία περίοδο στην εκπαίδευση.

       Ως  Παράταξη που θέτει το συμφέρον των εκπαιδευτικών πάνω από κάθε κομματική και μικροπαραταξιακή σκοπιμότητα, θα αγωνιστούμε , μέσα στη νέα πολιτική συγκυρία, για να υλοποιηθούν οι παρακάτω στόχοι:

* Μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί, με βάση τις ανάγκες της εκπαίδευσης.

* Μισθολογικό ξεπάγωμα και πλήρης αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.

* Επαναφορά ωραρίου στα ισχύοντα του 2013 και διασφάλιση οργανικότητας.

* Μέχρι δύο σχολεία δουλειάς για κάθε εκπαιδευτικό.

* Πλήρη εργασιακά δικαιώματα και 12μηνη σύμβαση για τους αναπληρωτές.

Μείωση μαθητών ανά τμήμα (20 σε Γυμνάσια, ΕΠΑΛ, ΓΕΛ, 15 στις Ο.Π., 10 ανά καθηγητή στα εργαστήρια).

Στήριξη ολιγομελών τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού ΓΕΛ και Τομέων και Ειδικοτήτων ΕΠΑΛ, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές, διασφάλιση λειτουργίας όλων των ΕΠΑΛ.

*  Σύλλογος εκπαιδευτικών κυρίαρχο όργανο.

Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση. Αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου με συλλογικές εσωτερικές διαδικασίες και παιδαγωγική – διδακτική στήριξη του εκπαιδευτικού.

*  Πραγματικά 12χρονο δημόσιο, ποιοτικά αναβαθμισμένο σχολείο.

Στήριξη και αναβάθμιση της ΤΕΕ στη βάση των σύγχρονων αναγκών.

Διαμόρφωση -από τα κάτω- της συλλογικής, προοδευτικής μας πρότασης, για το τι σχολείο θέλουμε.

     To συνδικάτο θα πρέπει να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των συναδέλφων και θα πρέπει να βρεθεί κοντά τους, με συχνές επισκέψεις στα σχολεία, για ενημέρωση για να αισθανθεί ο συνάδελφος ότι βρίσκεται κοντά του σε μια όντως δύσκολη και επίπονη προσπάθεια να ενεργοποιηθούν οι συνάδελφοι και να έρθουν κοντά στο σωματείο.

Δεν χρειάζεται να ασχολείται με όλα τα ζητήματα που δεν αφορούν και δεν αγγίζουν τους συναδέλφους και να πλειοδοτεί σε ανακοινώσεις και επαναστατικά τελεσίγραφα που διαβάζαμε, συχνά, την τελευταία περίοδο. (π.χ. για τους αγρότες των μπλόκων, για την ανάγκη αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση κ.λπ.). Το συνδικάτο των καθηγητών δεν θα λύσει όλα τα γενικότερα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας , αλλά θα αναδείξει τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης και θα κάνει κοινωνούς σε αυτά τους μαθητές και τους γονείς, ώστε να ενεργοποιηθούν και να υπάρξουν κοινοί αγώνες για την αντιμετώπισή τους.

Η Συμμαχία των καθηγητών έρχεται από μακριά, έχει δώσει έμπρακτα δείγματα αγωνιστικότητας και συνέπειας και θα συνεχίσει να αγωνίζεται, υπηρετώντας τη δημόσια εκπαίδευση και τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών.

Σχετικά Άρθρα

Η Αντιδήμαρχος Γεωργία Μπόκα για την διάθεση γαλακτοκομικών προϊόντων  προς τις Δομές  του Δήμου Αγρινίου

Η Αντιδήμαρχος Γεωργία Μπόκα για την διάθεση γαλακτοκομικών προϊόντων  προς τις Δομές  του Δήμου Αγρινίου

Η Δ/ΝΣΗ Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας με  επιστολή ευχαριστεί  το Ινστιτούτο  Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) Ιωαννίνων – Γαλακτοκομική Σχολή του...