Συναντήσεις Κόκκαλη στο Αγρίνιο- Σύντομα λύση στο θέμα της ελιάς (φωτο-βιντεο)

Στην Αιτ/νία βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα ο  Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Κόκκαλης . Στις 5.30 το απόγευμα ο Υφυπουργός  είχε συναντήσεις στο Επιμελητήριο με το Προεδρείο , ενώ αμέσως μετά έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ όπου αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο ενώ σε ερώτηση του agriniosite.gr αναφορικά με την ελιά καλαμών ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξουν καλές και δίκαιες λύσεις… “Γνωρίζεται τον αγώνα που έδωσα και τις προσπαθείς που έκανα για την ελιά Καλαμών. Θεωρώ και πιστεύω για το “kalamata olives”  είναι νόμιμο, όχι επειδή έχει γίνει από την Αιτωλοακαρνανία, αλλά επειδή είναι ακριβώς νόμιμο. Οφείλουμε όμως να ακούσουμε ως Κυβέρνηση όλες τις πλευρές , όλους τους θεσμικούς φορείς και  πολύ σύντομα θα υπάρξει μια δίκαιη λύση στο θέμα” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Κόκκαλης.

Σημείωσε πως «σκοπός του Υπουργείου είναι να σκύψει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα». Μίλησε για το νέο μοντέλο- αγρότη «τον πραγματικό παραγωγό, πιστοποιημένο, εκπαιδευμένο, επιχειρηματία, που θέλει να ασχοληθεί με τη γη». «Ο νομός έχει πολλά προβλήματα και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Αυτούς ήρθαμε να ακούσουμε, γνωρίζουμε τα προβλήματα που παραλάβαμε και προσπαθούμε να τα επιλύσουμε».

Ερωτώμενος για τις πληρωμές των επιδοτήσεων και τη δέσμευση του Υπουργείου ότι θα πιστωθεί ένα μεγάλο μέρος τους στο τέλος του Οκτώβρη, ο κ. Κόκκαλης το επιβεβαίωσε και ανέφερε πως «το Υπουργείο φέτος δια του ΟΠΕΚΕΠΕ εξόφλησε όλες τις εκκρεμότητες από το 2009 (εξισωτική, βιολογική, νιτρορύπανση) και έβαλε τάξη στην αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας για την πληρωμή των ενισχύσεων».

Σε ότι αφορά στους επιλαχόντες του προγράμματος νέων αγροτών είπε πως θα απορροφηθούν σίγουρα σε ποσοστό 30- 40% και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της συνολικής απορρόφησης τους για όλη τη χώρα. Δήλωσε ότι θα υπάρξουν σύντομα κυβερνητικές ανακοινώσεις για σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν στα κόκκινα δάνεια των αγροτών και ιδίως σε αυτά που σχετίζονται με το «κακό» κομμάτι της αγροτικής τράπεζας.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε πως «το Υπουργείο ενισχύει τη συμμετοχή στις Ομάδες Παραγώγων με φορολογικά κίνητρα αναφέροντας πως πριν ένα μήνα εκδόθηκε η εγκύκλιος για το πιστωτικό ΦΠΑ, σοβαρό θέμα που απασχολεί για ίδιους τους συνεταιρισμούς και όσους ανθρώπους συναλλάσσονται με αυτούς».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νομοσχέδιο-τομή για τις ελληνοποιήσεις που συζητείται στο αρμόδιο τμήμα της Βουλής και σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους.  «Ο Νόμος αυτός θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στις ελληνοποιήσεις καθώς τα κρεοπωλεία θα υποχρεούνται να αναφέρουν σε ποια χώρα γεννήθηκε, μεγάλωσε και σφάχτηκε το κρέας. Για το γάλα που αρμέχθηκε, σε ποια χώρα έγινε η παστερίωση και σε ποια η συσκευασία. Έτσι «ικανοποιείται το επί εικοσαετίας αίτημα των ελλήνων κτηνοτρόφων και χοιροτρόφων για ταυτότητα στο κρέας και στο γάλα».

Σε ερώτηση για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου ανέφερε πως «η Κυβέρνηση εμμένει στις δηλώσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου». Επεσήμανε πως η Αιτωλοακαρνανία όπως και η Θεσσαλία, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό και δεν πρέπει να γίνεται διαχωρισμός στις Περιφέρειες και ζήτησε τη συναίνεση της Δυτικής Ελλάδας στο να στηριχτεί η Θεσσαλία για τις αναγκαίες υποδομές για το νερό.

Στη συνέχεια  ο κ. Κόκκαλης εγκαινίασε  το νέο Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Δημητριακών Κατούνας Αιτωλοακαρνανίας «Η ΔΗΜΗΤΡΑ». Αύριο  Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017 ο Υφυπουργός θα επισκεφθεί παραγωγικές μονάδες σε όλη την Αιτωλοακαρνανία. Στις συσκέψεις παραβρέθηκε και ο Σταύρος ΚαραγκούνηςΔιευθυντής του γραφείου του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ο οποίος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περιφέρεια και προετοιμάζεται για το μεγάλο Περιφερειακό Συνέδριο το οποίο θα γίνει στην Πάτρα.

 

Σχετικά Άρθρα