29χρόνια από την τραγωδία με το C-130 με θύματα και Αιτωλοακαρνάνες!

Το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα με τη συντριβή του μεταγωγικού C-130, στις 5 Φεβρουαρίου το 1991, εξακολουθεί να συγκλονίζει και να “παγώνει” την σκέψη. Ο αριθμός άλλωστε των νεκρών δεν αφήνει περιθώρια για οτιδήποτε άλλο, μιας και 63 συνολικά οικογένειες, βυθίστηκαν από την ημέρα εκείνη για πάντα στο πένθος.

  • Ο Κατάλογος των 63 θυμάτων του ατυχήματος περιλαμβάνει τους Αγρινιώτες, Κώστα Καλακανιδα, γιος ιερέα και  τον  σμηνίτη,  Χρήστο Καλαμπόκη του Ιωάννη και  τρία παλληκάρια από την Ναυπακτία 

Bαρελάς Βασίλειος

Γεννήθηκε το 1964 στον Πειραιά.
Εισήλθε στη Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων το Νοέμβριο του 1981 και αποφοίτησε τον Οκτώβριο του 1983 με το βαθμό του επισμηνία.
Σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα που συνέβη κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος C-130 της 112 Πτέρυγας Μάχης (Ελευσίνα), στο οποίο επέβαινε ως πλήρωμα, προσέκρουσε στην κορυφή του όρους Όθρυς Μαγνησίας, στις 5 Φεβρουαρίου 1991. Υπηρετούσε στην 112 Πτέρυγα Μάχης.

Παπακωστόπουλος Αλέξιος του Βασιλείου

Από τη Μαμουλάδα Ναυπακτίας
Σκοτώθηκε την 5.2.1991 στο όρος Όθρυς της Μαγνησίας στο αεροσκάφος C-130.

 

 

Σμηνίτης ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Σπυρίδωνα

Από τη Στύλια Ναυπακτίας
Σκοτώθηκε την 5.2.1991 στο όρος Όθρυς της Μαγνησίας στο αεροσκάφος C-130.

 

 


Σαν σήμερα στις 5/2/1991, αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας συντρίβεται στο όρος Όθρυς κατά τη διάρκεια της προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Νεκροί και οι 63 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 19 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και 44 στρατεύσιμοι.Το μοιραίο αεροσκάφος C-130 απογειώθηκε την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 1991, λίγο πριν από το μεσημέρι, από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό τη Νέα Αγχίαλο. Ωστόσο είκοσι λεπτά μετά την απογείωση το στίγμα του αεροσκάφους χάνεται από το ραντάρ, σε απόσταση περίπου 38 χιλιομέτρων από την Νέα Αγχίαλο.

Το αεροσκάφος μετέφερε άνδρες της 412 ΜΑΦ, με προορισμό την 115 ΠΜ (Χανιά), ωστόσο κατευθύνθηκε αρχικά στην 111 ΠΜ (Αγχίαλο), για να παραλάβει επιπλέον προσωπικό για εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής.

Το επίσημο πόρισμα για το δυστύχημα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα όπως συνηθίζεται με την αιτιολόγηση ότι επρόκειτο για στρατιωτικό απόρρητο, αλλά δηλώθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν κρύβεται κανένα μυστήριο πίσω από την τραγωδία.


  • Μνημόσυνο για τα 63 θύματα του C-130 που συνετρίβη στο όρος Όθρυς

Επιμνημόσυνη δέηση για τα 63 θύματα – σμηνίτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς – του μεταγωγικού αεροσκάφους, τύπου C-130, της Πολεμικής Αεροπορίας, που συνετρίβη  στο όρος Όθρυς, πριν από 29 χρόνια, τέλεσε την Τετάρτη ο Δήμος Πειραιά.

Επιμνημόσυνη δέηση για τα 63 θύματα – σμηνίτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς – του μεταγωγικού αεροσκάφους, τύπου C-130, της Πολεμικής Αεροπορίας, που συνετρίβη  στο όρος Όθρυς, πριν από 29 χρόνια, τέλεσε την Τετάρτη ο Δήμος Πειραιά.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή ο οποίος εκπροσώπησε  την Ελληνική Κυβέρνηση και  εκπροσώπων της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου Πειραιά, των Ενόπλων Δυνάμεων,  Συλλόγων, καθώς και συγγενών των θυμάτων  στο μνημείο των πεσόντων, στην ομώνυμη πλατεία της πόλης.

Τιμές απέδωσαν άγημα και η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι έχουν παρέλθει πλέον 29 ολόκληρα χρόνια, από τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της Πολεμικής μας Αεροπορίας, όπου έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος και οι 63 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος αεροπόροι μας, σε ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά δυστυχήματα που συνέβησαν ποτέ στη χώρα. Ένα πραγματικά τραγικό γεγονός, που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία, βυθίζοντας ταυτόχρονα στη θλίψη συγγενείς, φίλους και συναδέλφους των αδικοχαμένων αεροπόρων.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι τέτοια συγκλονιστικά γεγονότα, συνιστούν σημείο αναφοράς στην ιστορία ενός λαού και αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο της εθνικής του ταυτότητας, αλλά και προσδιοριστικό παράγοντα της κοινωνικής του συνοχής.

Τόνισε ότι για έναν λαό, που τυγχάνει της τιμής να αναφέρεται σε ήρωες, η θυσία, η προσήλωση στον ανώτερο συλλογικό σκοπό, η πίστη και το καθήκον προσλαμβάνουν εθνικό περιεχόμενο, αποτελώντας μια πραγματική δύναμη ελέγχου και αξιολόγησης των υψηλών ιδανικών του Ελληνισμού. Με την έννοια αυτή, η θυσία δεν γεννά την απώλεια, αλλά εμβαπτίζεται μέσα στην αθανασία, την αγέραστη δόξα, τη συλλογική μνήμη.

Επεσήμανε ότι ο Ελληνικός λαός, κληρονόμος του ανεκτίμητου πνευματικού θησαυρού και της ιστορίας των αρχαίων προγόνων του, αντιμετωπίζει τη θυσία των αεροπόρων μας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ως ύψιστη προσφορά προς την Πατρίδα. Σε αυτούς λοιπόν τους σπουδαίους Έλληνες Αεροπόρους, είναι αφιερωμένη η σημερινή ημέρα, μια ημέρα τιμής και αναγνώρισης γενικότερα για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που αφοσιωμένες στο καθήκον τους, είναι εγγυήτριες της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των 63 αδικοχαμένων αεροπόρων, εξέφρασε για άλλη μια φορά τα θερμά συλλυπητήρια της Πολιτείας για την απώλεια των δικών τους ανθρώπων, οι όποιοι έχασαν τη ζωή τους προσφέροντας την ύστατη ρανίδα του αίματος τους και την τελευταία τους πνοή, εν ώρα υπηρεσίας και καθήκοντος.

Τέλος, ανέφερε ότι σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία για την Πατρίδα, υποχρέωση όλων μας, είναι να διατηρήσουμε τις παραδοσιακές διαχρονικές μας αξίες και ιδανικά, να σφυρηλατήσουμε την εθνική ενότητα και ομοψυχία και να πράττουμε ο καθένας το καθήκον του, ως ελάχιστη ηθική υποχρέωση προς τους σπουδαίους Έλληνες Αεροπόρους που σήμερα τιμούμε. Ας είναι πάντα «Αθάνατοι».

Ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Παναγιώτης Αβραμίδης,  στην ομιλία του, τόνισε:

«Είμαστε εδώ 29 χρόνια από τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, τη συντριβή του αεροσκάφους C-130 στο όρος  Όθρυς, όπου έχασαν τη ζωή τους και οι 63 επιβαίνοντες αεροπόροι. Η μοιραία εκείνη   ημέρα, του αεροσκάφους με αριθμό 748,  πέντε λεπτά πριν τη μία το μεσημέρι, συντρίβεται σε ένα δύσβατο και απόκρημνο σημείο, που τα εναέρια και επίγεια μέσα διάσωσης, χρειάστηκαν τέσσερις ολόκληρες ημέρες για να εντοπίσουν τα συντρίμμια του».

Ο κ. Αβραμίδης επεσήμανε στη συνέχεια πως  το δυστύχημα αυτό συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα, αλλά πάνω από όλους, τις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν τα παιδιά τους, τους συζύγους ή τους πατεράδες τους, λέγοντας πως η θυσία των αεροπόρων μας, όπως και όλων όσων έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, μάς γεμίζει θλίψη, ταυτόχρονα όμως μάς κάνει υπερήφανους.

Ακολούθως, ο κ. Αβραμίδης υπογράμμισε: «Ευχή όλων μας είναι να μην υπάρξουν άλλες τέτοιου είδους απώλειες στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και καμία οικογένεια να μην ξαναζήσει στο μέλλον τέτοια τραγωδία. Ο Δήμος Πειραιά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια,  τελεί αυτή τη σεμνή τελετή για να τιμήσει τους αεροπόρους, που έδωσαν τη ζωή τους, υπηρετώντας με συνέπεια και αφοσίωση την πατρίδα. Χρέος μας είναι να μην αφήσουμε σε καμία περίπτωση να πάει η θυσία τους χαμένη. Αυτό θα γίνει μόνο εάν όλοι μαζί ενωμένοι προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα μας. Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Αθάνατοι!  Αιωνία τους η μνήμη!».

Στεφάνια κατέθεσαν :

-Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής

-Εκ μέρους του Δήμου Πειραιά και του Δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Παναγιώτης Αβραμίδης

-Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων κ. Κώστας Κατσαφάδος

-Εκ μέρους του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ο Υποπτέραρχος, Ιπτάμενος κ. Αθανάσιος Ντινόπουλος

-Εκ μέρους του Πανελλήνιου  Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κα Γεωργία Κάβουρα

-Εκ μέρους του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κ. Νικόλαος Αχριάνης

-Εκ μέρους του Συλλόγου Αλληλεγγύης Οικογενειών των 63 Θυμάτων του Αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας,  η κα  Ειρήνη Λέκκα συγγενής πεσόντος

Σχετικά Άρθρα

Παναιτώλιο: Κάτοικοι ζητούν να κατασκευαστούν πεζοδρομία στο κεντρικό δρόμο, στο ύψος των Αμπαριών

Παναιτώλιο: Κάτοικοι ζητούν να κατασκευαστούν πεζοδρομία στο κεντρικό δρόμο, στο ύψος των Αμπαριών

Στις 7 του Απρίλη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κατοίκων στο κατάστημα του Βασίλη Ζυγούρη στα Αμπάρια.                                                                                      Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αφορμή...