Quantcast

6+1 ανατροπές σε φόρους και μεταβιβάσεις ακινήτων

Μειώσεις αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε όσους δήμους της χώρας θα αποδειχθεί η βασιμότητα των ισχυρισμών τους ότι αποφασίστηκαν υπέρμετρες αυξήσεις στις τιμές αυτές την 1η-1-2022, επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών τιμών σε 2.167 περιοχές της χώρας και προώθηση ρυθμίσεων για τις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων, που διοργάνωσε η ΠΟΜΙΔΑ. Εξήγγειλε επίσης ότι την επόμενη 4ετία θα γίνει νομοθετική παρέμβαση και για τον αιγιαλό.

Στο ίδιο Συνέδριο, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γεώργιος Πιτσιλής ανέφερε ότι και φέτος τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα εκδοθούν και θα αποσταλούν στους φορολογουμένους νωρίτερα, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο σε πολλές μηνιαίες δόσεις.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γεώργιος Πιτσιλής εξήγγειλαν 7 σημαντικές παρεμβάσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίες θα υλοποιηθούν εντός του 2023. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι:

1 Μείωση αντικειμενικών:

Η μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε όσους δήμους θα διαπιστωθεί ότι είναι βάσιμες και απόλυτα τεκμηριωμένες οι γνωμοδοτήσεις τους για την ανάγκη να χαμηλώσουν σημαντικά ή ακόμη και να μηδενιστούν τα ποσοστά των αυξήσεων των τιμών αυτών, που αποφασίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο του 2021 με έναρξη ισχύος από την 1η-1-2022. Η διαδικασία αυτή δίνει τη δυνατότητα σε δήμους, που θεωρούν ότι οι επιβληθείσες την 1η-1-2022 αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε περιοχές τους ήταν υπερβολικές ή άδικες, με βάση τα δεδομένα της κτηματαγοράς, να υποβάλουν γνωμοδοτήσεις με τις οποίες θα τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους και θα ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να περιορίσει τις αυξήσεις ή ακόμη και να τις εκμηδενίσει. Η αρχική προθεσμία που είχε δοθεί στους δήμους για την κατάθεση των γνωμοδοτήσεων έληγε στις 20 Ιανουαρίου, αλλά λόγω του ότι πολλοί δήμοι δήλωσαν ότι δεν προλαβαίνουν την προθεσμία αυτή, δόθηκε παράταση μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου. Οι γνωμοδοτήσεις θα εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και, εφόσον κριθούν βάσιμες, θα ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών τιμών, από πιστοποιημένους εκτιμητές, με σκοπό τη διατύπωση εισηγήσεων προς τον υπουργό Οικονομικών για τη μείωσή τους.

Οι όποιες μειώσεις αποφασιστούν τελικά δεν θα ισχύσουν αναδρομικά και, ως εκ τούτου, δεν θα επηρεάσουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ για το 2022 και το 2023. Ιδιος κανόνας θα ισχύσει και για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος υπέρ των δήμων και υπολογίζεται κι αυτό με βάση τις αντικειμενικές τιμές ζώνης της 1ης Ιανουαρίου κάθε έτους. Ετσι, οι επιπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ και το ΤΑΠ θα γίνουν αντιληπτές από το 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 32 δήμοι έχουν υποβάλει ή πρόκειται να υποβάλουν γνωμοδοτήσεις για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους σε περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων. Οι δήμοι αυτοί είναι:

Αττική: Αθήνα, Γλυφάδα, Αγιος Δημήτριος, Μοσχάτο-Ταύρος, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Καματερό, Δάφνη, Μαρούσι, Ηράκλειο, Χαλάνδρι, Ζωγράφου, Ραφήνα-Πικέρμι, Παλλήνη.

Βόρεια Ελλάδα: Λαγκαδάς, Καλαμαριά, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη.

Υπόλοιπη Ελλάδα: Ιστιαία-Αιδηψός, Μετέωρα Τρικάλων, Ιθάκη, Κέρκυρα, Πλατανιάς Χανίων, Σέριφος, Λήμνος, Σάμος, Ρόδος, Αστυπάλαια, Κόρινθος, Πύργος, Πύλος, Καλαμάτα.

2 Εξαγορά καταπατημένων:

Οπως προκύπτει από όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών αλλά και από το κείμενο του ίδιου του νομοσχεδίου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση:

Από την τελευταία καταγραφή, που έγινε από το υπουργείο Οικονομικών το 2004, προέκυψε ότι σε σύνολο 97.029 καταγεγραμμένων δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί τα 89.928, δηλαδή ποσοστό 92%.

Οι προϋποθέσεις εξαγοράς που τίθενται προβλέπουν την αδιάλειπτη κατοχή του ακινήτου για 30 έτη τουλάχιστον με τίτλο και την ύπαρξη σ’ αυτό κτίσματος με ημερομηνία ανέγερσης μέχρι 31.12.1991 ή την αδιάλειπτη κατοχή του ακινήτου για 40 έτη τουλάχιστον χωρίς τίτλο και την ύπαρξη σ’ αυτό κτίσματος που αποτελεί κύρια και μοναδική κατοικία ή τόπο άσκησης αγροτικής ή βιομηχανικής/τουριστικής δραστηριότητας και έχει ημερομηνία ανέγερσης μέχρι 31.12.1981.

Θεσπίζεται ανώτατη εξαγοράσιμη έκταση, η οποία για τις εντός σχεδίου περιοχές είναι ένα άρτιο οικόπεδο και για τις εκτός σχεδίου τα 10 στρέμματα, που μπορούν να φθάσουν τα 20 στρέμματα όταν υπάρχουν περισσότερα του ενός δημόσια ακίνητα από τον ίδιο αιτούντα, ή τα 30 στρέμματα, εφόσον η έκταση καλύπτεται από κτίσματα ή από αναγκαία έργα υποδομής.

Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου με προσαύξηση 25% εάν υπάρχει κτίσμα. Σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος, ο υπολογισμός του τιμήματος γίνεται βάσει συγκριτικών στοιχείων. Αν το κτίσμα έχει ανεγερθεί από το Δημόσιο, καταβάλλεται το διπλάσιο ποσό του τιμήματος.

Προβλέπεται έκπτωση επί του τιμήματος σε ποσοστό 1% ανά έτος κατοχής μετά την πάροδο 30 ή 40 ετών, κατά περίπτωση. Το ανώτατο όριο της έκπτωσης αυτής δεν μπορεί να υπερβεί το 50%. Ειδικά για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (αναπήρους, πολυτέκνους, τριτέκνους, παλλινοστούντες ομογενείς, μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος) προβλέπονται πρόσθετες εκπτώσεις 15%, 20% και 30%.

Η εξόφληση του τιμήματος θα μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με πρόσθετη έκπτωση 10% ή τμηματικά σε 60 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 100 ευρώ.

3 Σε 10 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ:

Μιλώντας στο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γεώργιος Πιτσιλής ανέφερε ότι και φέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν και θα αποσταλούν στους φορολογουμένους νωρίς, μέσα στην άνοιξη, προκειμένου η εξόφληση του φόρου να γίνει σε πολλές μηνιαίες δόσεις. Το πιο πιθανό είναι η έκδοση των εκκαθαριστικών να γίνει -όπως και πέρυσι- μέσα στον Απρίλιο και η εξόφληση του φόρου να επιτραπεί να γίνει και πάλι σε 10 μηνιαίες δόσεις, από τον Μάιο του 2023 έως και τον Φεβρουάριο του 2024.

4 Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο:

Αυτόματη ενημέρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ για τις μεταβολές που επέρχονται στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων, μετά από μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ προανήγγειλε επίσης την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για όσους φορολογουμένους πωλούν ή μεταβιβάζουν με δωρεές ή γονικές παροχές ακίνητα, καθώς και για όσους αποκτούν ακίνητα με αγορές, δωρεές, γονικές παροχές ή κληρονομιές. Βάσει των όσων ανέφερε, η ΑΑΔΕ αναμένεται σύντομα να θέσει σε λειτουργία μια νέα αυτόματη ηλεκτρονική διαδικασία με την οποία κάθε φορά που θα γίνεται κάποια μεταβίβαση ακινήτου (αγοραπωλησία, δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά) το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων Ε9 (το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Εφορίας) θα ενημερώνεται αυτόματα και δεν θα χρειάζεται πλέον οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9.

5 Κατάργηση πιστοποιητικών:

Ο κ. Πιτσιλής αποκάλυψε εξάλλου ότι η ΑΑΔΕ εξετάζει την κατάργηση ορισμένων πιστοποιητικών που ζητούνται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων. Οπως είπε, πρόκειται για πιστοποιητικά που αποτελούν «πηγή ταλαιπωρίας για τους φορολογουμένους χωρίς να προσφέρουν κάτι». Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση θα καταργηθεί το πιστοποιητικό του άρθρου 105 του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών και Γονικών Παροχών, το οποίο βεβαιώνει την υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς και την πληρωμή του φόρου ή τη νόμιμη απαλλαγή του κληρονόμου από το φόρο. Το προσκόμιση αυτού του πιστοποιητικού στον συμβολαιογράφο αποτελεί προϋπόθεση για τη σύνταξη του συμβολαίου και την ολοκλήρωση της αποδοχής κληρονομιάς.

6 Βελτίωση εφαρμογών ΤΑΧΙSnet:

Τέλος, ο διοικητής της ΑΑΔΕ υποσχέθηκε ότι θα βελτιωθούν τόσο η πλατφόρμα δήλωσης των στοιχείων των μισθώσεων ακινήτων όσο και άλλες εφαρμογές για τις δηλώσεις ακίνητης περιουσίας.

Επέκταση αντικειμενικών αξιών σε 2.167 περιοχές

Η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (των τιμών ζώνης) σε όλη την επικράτεια της χώρας. Αυτή τη στιγμή το σύστημα αυτό καλύπτει το 98,5% της χώρας. Απομένουν ακόμη να ενταχθούν άλλες 2.167 περιοχές, που αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 1,5% της ελληνικής επικράτειας. Στην ομιλία του στο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι «συνεχίζεται η επέκταση των αντικειμενικών αξιών στο υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας, όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία». Οι περιοχές στις οποίες θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης:

Αττική: Από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Αγιος Νικόλαος, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη έως την περιοχή του Θορικού, περιοχές στην παραλιακή ζώνη Ασπροπύργου. Ολες οι περιοχές στα νησιά της Σαλαμίνας, των Κυθήρων και στην Αίγινα οι περιοχές Πέρδικα, Μεσαγρός, Σουβάλα κ.ά.

Αιτωλοακαρνανία: Ολες οι περιοχές που γειτνιάζουν με Λίμνη Τριχωνίδα, Θέρμο, Καινούργιο, Αγγελόκαστρο Αστακός κ.ά.

Αχαΐα: Ολες οι παραθαλάσσιες περιοχές, μεταξύ αυτών Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Τράπεζα, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος, Βραχναίικα κ.ά.

Κορινθία: Οι παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο και νοτιοανατολικά των Ισθμίων.

Ηλεία: Κυλλήνη, Ανδραβίδα και οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού, όπως επίσης και η Αρχαία Ολυμπία.

Μεσσηνία: Ολες οι παραλιακές περιοχές μέχρι και το Καλό Νερό.

Αρτα: Τζουμέρκα, Γ. Καραϊσκάκης, Κομμένο, Κομπότι κ.ά.

Θεσπρωτία: Ολα τα ορεινά χωριά του Σουλίου.

Πρέβεζα: Λούτσα, Βράχος, Κανάλι, Λούρος, Καναλάκι, Μαργαρίτι, Γαρδίκι κ.ά.

Καρδίτσα: Λουτρά Σμοκόβου, Λουτροπηγή, Μαυρομμάτι, Βλάσι κ.ά.

Τρίκαλα: Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι, Φαρκαδώνα, Τρυγώνα, Μεγαλοχώρι κ.ά.

Φλώρινα: Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη κ.ά.

Ημαθία: Σέλι, Πλατύ, Βεργίνα, Νέα Νικομήδεια, Αγιος Γεώργιος κ.ά.

Κιλκίς: Ειδομένη, Εύζωνοι, Αξιούπολη, Καστανιές, Γουμένισσα κ.ά.

Σέρρες: Πρώτη, Αμφίπολη, Χρυσοπηγή, Προμαχώνας, Κερκίνη, Ηράκλεια, Λουτρά, Στρυμονικό, Αλιστράτη κ.ά.

Θεσσαλονίκη: Περιοχές πλησίον της συμπρωτεύουσας και οικισμοί που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά.

Χαλκιδική: Οι παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.

Εβρος: Οικισμοί πλησίον σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί και περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών.

Ροδόπη: Παραθαλάσσιες περιοχές του νομού.

Ζάκυνθος: Παντοκράτορας, Καταστάρι, Βολίμες, Βανάτο, Κερί, Καλαμάκι, Βασιλικός κ.ά.

Κεφαλλονιά: Ληξούρι, Πάστρα, Σάμη, Φισκάρδο, Κεραμειές, Βασιλικιάδες κ.ά.

Ιθάκη: Βαθύ κ.ά.

Κέρκυρα: Λευκίμμη, Περιβόλι, Μωραΐτικα, Πέλεκας, Γλυφάδα, Παλαιοκαστρίτσα, Κασσιόπη, Στρογγύλη κ.ά.

Λευκάδα: Πόρτο Κατσίκι, Καλαμίτσι, Αγ. Νικήτας, Καρυά, Πινακοχώρι, Τσουκαλάδες κ.ά.

Κυκλάδες: Πλήθος περιοχών κυρίως στα τουριστικά νησιά, εκτός ορίων οικισμών όπου έχουν ανεγερθεί ακίνητα με όρους εκτός σχεδίου δόμησης.
Κρήτη: Ορισμένες περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών και στους τέσσερις νομούς.

Σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνους, Κάλυμνο, Κω κ.ά. θα ενταχθούν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.

Στη Ρόδο, περιοχές της πόλης της Ρόδου, καθώς και Ιαλυσός, Αφάντου και άλλοι οικισμοί.

Τα 20 «καυτά» ζητήματα για τους ιδιοκτήτες

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τα 20 σοβαρότερα εκκρεμή αιτήματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες και την κοινωνία. Τα αιτήματα αυτά είναι τα εξής:

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τα 20 σοβαρότερα εκκρεμή αιτήματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες και την κοινωνία. Τα αιτήματα αυτά είναι τα εξής:

 1. Κατάργηση κάθε μορφής συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ.
 2. Μείωση όλων των συντελεστών της κλίμακας φόρου εισοδήματος μισθωμάτων κατά 10%.
 3. Εκπτωση των δαπανών συντήρησης-επισκευής και ασφάλισης των κτιρίων.
 4. Επιδότηση 40% στο κόστος υλικών και εργασιών για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
 5. Δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων επιφανειών με ευνοϊκούς όρους και κλιμακωτά πρόστιμα.
 6. Αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών με τη διακοπή ρευματοδότησης κενών.
 7. Πενταετής παραγραφή αξιώσεων των δήμων αντί τις ισχύουσας εικοσαετίας.
 8. Καθορισμός ανωτάτου ορίου προστίμων σε ποσοστό 50% της βασικής οφειλής.
 9. Μονομερής τροποποίηση συστάσεων οριζοντίων ιδιοκτησιών επί διαφορών με γειτονικές.
 10. Δυνατότητα διόρθωσης διαφορών έως 2% χωρίς τροποποίηση οριζοντίων ιδιοκτησιών.
 11. Μονομερής κατάργηση του δικαιώματος υψούν με ενσωμάτωση σε άλλες ιδιοκτησίες.
 12. Αποκατάσταση της οικοδομησιμότητας των εκτός σχεδίου μικρών γεωτεμαχίων
 13. Κατάργηση του «αμάχητου τεκμηρίου» υπέρ του Δημοσίου στα εκτός σχεδίου ακίνητα.
 14. Επιτάχυνση της διαδικασίας μεταγραφών εμπραγμάτων δικαιοπραξιών στο Κτηματολόγιο
 15. Κατάργηση του αναλογικού τέλους 1ο/οο επί της αξίας κτηματογραφουμένων ακινήτων.
 16. Αναγνώριση των ιδιωτικών ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στους δασικούς χάρτες.
 17. Διατηρητέα: Επιδότηση της ανακαίνισης – λειτουργία της μεταφοράς συντελεστή δόμησης
 18. Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Απόρριψη των συντεχνιακών πιέσεων για περιοριστικά μέτρα
 19. Εμπορικά μισθώματα: Τερματισμός του «πλαφόν» 3% που εγκυμονεί ενοικιοστάσιο.
 20. Ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και καταβολής των υπολοίπων αποζημιώσεων COVID.

Ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση

Ο κ. Δημήτριος Σταθάκης, πρόεδρος του Κτηματολογίου, ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στον Δήμο της Αθήνας καθώς και ότι ξεκινά το έργο της ψηφιοποίησης του αρχείου των υποθηκοφυλακείων που θα διαρκέσει τρία χρόνια. Στο τέλος του 2023, όπως είπε, θα έχουμε το 90% των δικαιωμάτων στη φάση της ανάρτησης, ενώ προχωρά το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων και το άνοιγμα κτηματολογικών γραφείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, η αξία των συναλλαγών επί ακινήτων φθάνει στα 8 δισ. ευρώ ετησίως.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.