Τοπικό Κέντρο Ελέγχου του Νοσήματος του καταρροϊκού πυρετού στην Αιτωλοακαρνανία

Τοπικό Κέντρο Ελέγχου του Νοσήματος του καταρροϊκού πυρετού συγκροτήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του agriniosite.gr, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλ/νίας αποτελούμενο από τους κάτωθι:
1. Οικονόμου Χαρίκλεια, προϊσταμένη της Δ/νσης Κτηνιατρικής Π.Δ.Ε με αναπληρωτή τον Κώστα Μήλιο, προϊστάμενο του Τμήματος ΚΔΥ, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
2. Αγά Βασιλική , προϊσταμένη του Τμήματος Υγείας των Ζώων, της ΠΔΕ, με αναπληρώτρια την Κωνσταντίνα Χωρέμη κτηνίατρο της ιδίας Υπηρεσίας.
3. Στάμο Γεράσιμο προϊστάμενο του Τμήματος Κτηνιατρικής ΔΑΟΚ Αιτωλ/νίας με αναπληρώτρια την Μπαμπούρη Ιωάννα, κτηνίατρο του ιδίου Τμήματος , για την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλ/νίας.
4. Χατζηπανταζή Γεώργιο, κτηνίατρο του Τμήματος Κτηνιατρικής ΔΑΟΚ Ηλείας και Γκούβα Γεώργιο, κτηνίατρο του ίδιου Τμήματος, για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
5. Σπαθή Ασημίνα προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής ΔΑΟΚ Αχαΐας με αναπληρωτή τον Κασπίρη Ιωάννη, κτηνίατρο του ιδίου Τμήματος, για την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας.
Έργο του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου του καταρροϊκού πυρετού είναι τα οριζόμενα στην παράγραφο 4.4 του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού.


Τι είναι ο καταρροϊκός πυρετός;

Ο καταρροϊκός πυρετός ή νόσος της κυανής γλώσσας  είναι λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides (κουνούπια)

ΠΟΙΑ ΖΩΑ ΝΟΣΟΥΝ: Όλα τα κατοικίδια και άγρια μηρυκαστικά (πρόβατα αίγες, βοοειδή, ελάφια, καμήλες) είναι ευαίσθητα στην μόλυνση από τον ιό, αλλά μόνο τα πρόβατα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα. Τα πρόβατα νοσούν βαρύτερα από ότι τα βοοειδή και τα γίδια.

ΠΟΙΑ ΤΗΣ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

Πρόβατα:Η περίοδος επώασης στα πρόβατα ποικίλει από 4 έως 14 ημέρες. Η σοβαρότητα των κλινικών συμπτωμάτων επηρεάζεται από τον ορότυπο του ιού του ΚΠ, η φυλή του ζώου και περιβαλλοντικούς παράγοντες της η άμεση και μακρά έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Η θνησιμότητα που παρατηρείται στα πρόβατα ποικίλει από 1% έως 30%.

Οξεία μορφή.

  • Πυρετός μέχρι και 42ο C, καταβολή
  • Οίδημα στην περιοχή του στόματος, οφθαλμών και αυτιών
  • Διαύγεια ορώδες ρινικό έκκριμα το οποίο γίνεται βλεννοπυώδες  και φράζει της μυκτήρες
  • Φλεγμονή, εξέλκωση, διάβρωση και νέκρωση του στοματικού βλεννογόνου με αποτέλεσμα έντονη σιελόρροια (αφροί στο στόμα)
  • Οίδημα και μπλε γλώσσα (σπάνιο)
  • Χωλότητα λόγω φλεγμονής της στεφάνης της χηλής και ποδοδερματίτιδα, κινούνται με δυσκολία.
  • Αποβολή ή γέννηση θνησιγενών αμνών
  • Επιπλοκές πνευμονίας
  • Απώλεια βάρους και θάνατος

Εάν δεν συμβεί θάνατος μέσα σε χρονικό διάστημα 8-10 ημερών το ζώο αναρρώνει με συμπτώματα: απώλειας μαλλιού, στειρότητα και καθυστέρηση ανάπτυξης.

Αίγες: Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα σε σχέση με τα πρόβατα και όταν προσληφθούν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα.

Βοοειδή: Στα βοοειδή η μόλυνση είναι υποκλινική, και τα μολυσμένα βοοειδή σπανιότερα εκδηλώνουν κλινικά συμπτώματα.

Θεραπεία κατά της νόσου δεν υπάρχει και η αντιμετώπισή της συνίσταται στη λήψη αυστηρών υγειονομικών μέτρων:

v    θανάτωση της προσβλημένης εκτροφής,

v    περιορισμός των μετακινήσεων των ζώων και

v    καταπολέμηση των εντόμων

Σήμερα ο καταρροϊκός πυρετός πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας προξενώντας μεγάλες απώλειες στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, καθώς της και μεγάλα προβλήματα στην ελεύθερη διακίνηση των ζώντων ζώων.

Ο ιός δεν απειλεί τον άνθρωπο, ούτε περνά στα γαλακτοκομικά προϊόντα ή το κρέας.

Επειδή με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ενεργοποιούνται τα έντομα που μεταδίδουν τη νόσο και δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες μετάδοσης και διασποράς της νόσου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από της ζωέμπορους και της κρεοπώλες που μεταφέρουν ζώντα ζώα στην εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τον έλεγχο και την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού.

Σχετικά Άρθρα

Μεσολόγγι/Έναρξη υλοποίησης των προγραμμάτων αγροτικής κατάρτισης από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Αιτωλ/νία:Ξεκίνησε από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ η υλοποίηση των Προγραμμάτων Κατάρτισης

Ενημερώνουμε τους αγρότες του Δήμου Ξηρομέρου, ότι το κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Μεσολογγίου, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ξεκίνησε την υλοποίηση Προγραμμάτων Κατάρτισης διάρκειας 150 ωρών, έως...

Α. Φίλιας: «Συνεχείς  προσπάθειες της Περιφέρειας για την ενίσχυση του Πρωτογενούς Τομέα στη Δυτική Ελλάδα»

Α. Φίλιας: «Συνεχείς  προσπάθειες της Περιφέρειας για την ενίσχυση του Πρωτογενούς Τομέα στη Δυτική Ελλάδα»

Στις σημαντικές παρεμβάσεις που έχει προχωρήσει η Περιφερειακή Αρχή για την ενίσχυση του Πρωτογενούς τομέα αναφέρθηκε διεξοδικά ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής...