Η Στοκχόλμη είναι η πρωτη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη που εντείνει τα μέτρα για την πράσινη κινητικότητα, ακολουθώντας μια διαφορετική και πιο ριζοσπαστική προσέγγιση παιρνοντας το ρίσκο να απαγορεύσει πλήρως την κυκλοφορία οχημάτων σε συγκεκριμένους δρόμους κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.
Το μέτρο λαμβάνεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και αποσκοπεί στο να αποδείξει στους κατοίκους της ότι η χρήση των αυτοκίνητων δεν είναι όσο απαραίτητη όσο θεωρούν. Και δεν μένει εκεί , η κυβέρνηση της Σουηδίας αποφάσισε να αυξήσει σημαντικά το κόστος στάθμευσης στους συγκεκριμένους δρόμους, με τις χρεώσεις να φτάνουν τα 140 ευρώ τον μήνα, κάνοντας ακόμη πιο ασύμφορη τη χρήση του αυτοκινήτου στο κέντρο.
Τα νέα αυστηρά μέτρα συμπληρώνουν ένα πλέγμα επενδύσεων των τελευταίων ετών σε δημόσιες συγκοινωνίες και υποδομές ποδηλατοδρόμων, που έχουν οδηγήσει σε αύξηση 34,8% της αστικής ποδηλασίας από το 2015 και μείωση της χρήση αυτοκινήτου κατά 11,7% κατά την ίδια χρονική περιόδο.
Η τάση αποτυπώνεται και στα ποσοστά ιδιοκτησίας Ι.Χ.. Στην Στοκχόλμη, τα αυτοκίνητα έχουν μειωθεί κατά 5,3% από το 2017, με 355 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους, έναντι 491 στην υπόλοιπη χώρα.


![ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Θα προσλάβει 115 υπάλληλους σε όλη την Ελλάδα – Οι ειδικότητες και οι θέσεις ανά περιοχή [πίνακας]](https://www.agriniosite.gr/wp-content/uploads/2020/11/1435932-960x706-1-e1605612551306.jpg)










