Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευτεί από την εποχή του «Μόνος στο Σπίτι 2» και τα ποσά της ταινίας μοιάζουν σήμερα μικρά. Η ανάλυση της υπηρεσίας σύγκρισης ταξιδιωτικών ασφαλίσεων iSelect συγκρίνει τις τιμές του Plaza, τα δεδομένα πληθωρισμού και τα μενού του ξενοδοχείου και καταλήγει ότι η συνολική αξία της εμπειρίας του Κέβιν φτάνει σήμερα τα 8.511 δολάρια, ενώ το 1992 ήταν 2.109 δολάρια.
Πρόκειται για αύξηση 303% σε 33 χρόνια. Στην ταινία, ο Πήτερ ΜακΚάλιστερ φωνάζει: «Κέβιν, ξόδεψες 967 δολάρια για υπηρεσία δωματίου;». Την εποχή εκείνη η σουίτα του Plaza κοστολογούνταν περίπου 1.100 δολάρια τη βραδιά, ενώ σήμερα το μέσο κόστος φτάνει τα 6.244 δολάρια.
Το κλασικό sundae με τις τρεις μπάλες παγωτού κόστιζε 18 δολάρια και τώρα κοστίζει 24, ενώ το ξενοδοχείο προσφέρει πλέον το «Home Alone Sundae» με τιμή 350 δολάρια ως φόρο τιμής. Η μετατροπή της κινηματογραφικής μνήμης σε τουριστικό προϊόν δείχνει πώς η νοσταλγία συνδυάζεται με οικονομικό όφελος και πόσο έχει αλλάξει η αξία της εμπειρίας αυτής με την πάροδο των χρόνων.
Μόνος στο σπίτι 2: Η πλοκή
Στο Σικάγο του Ιλινόι, η οικογένεια ΜακΚάλιστερ ετοιμάζεται για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές της στο Μαϊάμι. Τη νύχτα πριν την αναχώρησή τους, όλη η οικογένεια μαζεύεται στο σπίτι του Πίτερ και της Κέιτ, όπου ο οκτάχρονος γιος τους, ο Κέβιν, αναφέρει πως η Φλόριντα είναι αντίθετη στα Χριστούγεννα, καθώς εκεί δεν υπάρχουν χριστουγεννιάτικα δέντρα. Ένας καυγάς με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Μπαζ, κατά την διάρκεια της σχολικής χριστουγεννιάτικης γιορτής, οδηγεί τον Κέβιν στον τρίτο όροφο του σπιτιού ως τιμωρία, αφού αρνείται να απολογηθεί για τις πράξεις του. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Πίτερ, άθελα του, απενεργοποιεί το ξυπνητήρι, με αποτέλεσμα όλη η οικογένεια να αποκοιμηθεί. Μέσα στη σύγχυση και στη βιασύνη να φτάσουν στο αεροδρόμιο έγκαιρα, ο Κέβιν προσπαθεί να αλλάξει τις μπαταρίες στο κασετόφωνό του κουβαλώντας ταυτόχρονα και τη τσάντα του Πίτερ, η οποία περιέχει το πορτοφόλι του, και επιβιβάζεται άθελά του σε μια πτήση με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Φτάνοντας εκεί, ο Κέβιν περιοδεύει στην πόλη και συναντά μια άστεγη γυναίκα στο Σέντραλ Παρκ, η οποία φροντίζει περιστέρια. Η όψη της τον φοβίζει και το βάζει στα πόδια φτάνοντας στο Ξενοδοχείο Plaza, όπου χρησιμοποιεί την πιστωτική κάρτα του πατέρα του για να πληρώσει τη διαμονή του.
Την παραμονή Χριστουγέννων, ο Κέβιν κάνει βόλτα στην πόλη μέσα σε μια λιμουζίνα και επισκέπτεται ένα παιχνιδάδικο, όπου συναντάει τον φιλάνθρωπο ιδιοκτήτη του, τον κύριο Ντάνκαν. Εκεί, ο Κέβιν μαθαίνει πως οι Χριστουγεννιάτικες εισπράξεις του μαγαζιού θα δοθούν σε νοσοκομείο παίδων και δωρίζει $20 στο νοσοκομείο. Ως ένδειξη εκτίμησης, ο κύριος Ντάνκαν προσφέρει ως δώρο στον Κέβιν ένα ζευγάρι κεραμικά τρυγόνια, συμβουλεύοντάς τον να δώσει το ένα σε κάποιο άλλο πρόσωπο ως ένδειξη αιώνιας φιλίας. Αφού συναντάει τους δυο ληστές, τον Χάρι και τον Μαρβ, οι οποίοι πλέον αυτοαποκαλούνται «Κολαούζοι», ο Κέβιν τρέχει προς το ξενοδοχείο. Φτάνοντας εκεί, πρέπει να αντιμετωπίσει τον θυρωρό του ξενοδοχείου ο οποίος έχει ενημερωθεί πως η πιστωτική κάρτα που χρησιμοποιεί ο Κέβιν είναι κλεμμένη. Ο Κέβιν ξεφεύγει από τον θυρωρό και το σκάει, πέφτοντας για ακόμα μία φορά πάνω στους Χάρι και Μαρβ, οι οποίοι τον αιχμαλωτίζουν. Προτού καταφέρει να τους ξεφύγει, ο Κέβιν ακούει για το σχέδιό τους να διαρρήξουν το παιχνιδάδικο του κυρίου Ντάνκαν εκείνο το βράδυ.
Η Κέιτ, με το που φτάνουν στο Μαϊάμι, ανακαλύπτει πως ο Κέβιν δεν είναι μαζί τους και, αφού τον εντοπίζουν μέσω της πιστωτικής κάρτας, μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη για να τον βρουν. Στο μεταξύ, ο Κέβιν πάει στο αρχοντικό του θείου του Ρομπ, αλλά το βρίσκει άδειο, αφού βρίσκεται υπό ανακαίνιση, ενώ ο Ρομπ και η οικογένειά του βρίσκονται για διακοπές στο Παρίσι. Στο Σέντραλ Πάρκ, ο Κέβιν συναντά και πάλι τη γυναίκα με τα περιστέρια, αλλά αυτή τη φορά δεν το βάζει στα πόδια και οι δυο τους γίνονται φίλοι. Πάνε στο Carnegie Hall, όπου μια ορχήστρα παίζει μουσική, και η γυναίκα με τα περιστέρια του εξηγεί το πώς κατέρρευσε η ζωή της και το πώς κατάφερε να το αντιμετωπίσει φροντίζοντας τα περιστέρια. Ο Κέβιν της δίνει μια συμβουλή και της υπόσχεται πως εκείνος θα γίνει ο φίλος της.
Ενθυμούμενος τα λόγια των ληστών, ο Κέβιν επιστρέφει στο αρχοντικό και το γεμίζει διάφορες παγίδες. Στη συνέχεια, πηγαίνει στο παιχνιδάδικο ενώ η ληστεία των Χάρι και Μαρβ βρίσκεται σε εξέλιξη και πετάει ένα τούβλο στη τζαμαρία, ενεργοποιώντας τον συναγερμό. Με αυτό τον τρόπο, αναγκάζει τους ληστές να τον κυνηγήσουν μέχρι το αρχοντικό, όπου πέφτουν για ακόμη μία φορά στις παγίδες του και τραυματίζονται. Ενώ οι δυο τους τον κυνηγάνε και τον πιάνουν, ο Κέβιν προλαβαίνει να καλέσει την αστυνομία με αποτέλεσμα η αστυνομία να ακούσει τους ληστές να συζητάνε για το πώς θα τον πάνε στο πάρκο για να τον σκοτώσουν. Στο Πάρκο, η κυρία με τα περιστέρια βλέπει τι γίνεται και πετώντας σπόρους πουλιών πάνω στους ληστές, καταφέρνει να τους ακινητοποιήσει αφού τα περιστέρια τους επιτίθενται πριν προλάβουν να κάνουν κάτι. Ο Κέβιν ανάβει τα πυροτεχνήματα που είχε αγοράσει νωρίτερα για να ειδοποιήσει την αστυνομία, η οποία έρχεται και συλλαμβάνει τους Χάρι και Μαρβ. Στο παιχνιδάδικο, ο Κύριος Ντάνκαν βρίσκει ένα σημείωμα από τον Κέβιν το οποίο είχε δέσει πάνω στο τούβλο που χρησιμοποίησε για να σπάσει τη τζαμαρία, όπου ο Κέβιν του εξηγεί τι συνέβη.
Ψάχνοντας για τον Κέβιν, η Κέιτ θυμάται την αγάπη του γιου της για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Αφού είδε τον Κέβιν να κάνει μια ευχή στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Rockefeller Center, τον συναντάει εκεί και συμφιλιώνονται. Την ημέρα των Χριστουγέννων, ένα σωρό από δώρα φτάνουν από το παιχνιδάδικο του κυρίου Ντάνκαν στο δωμάτιο ξενοδοχείου των ΜακΚάλιστερ. Ο Κέβιν και ο Μπαζ συμφιλιώνονται με τον Μπαζ να του επιτρέπει να ανοίξει το πρώτο δώρο. Ο Κέβιν πηγαίνει στο Σέντραλ Παρκ για να δώσει το δεύτερο τρυγόνι στην Κυρία με τα περιστέρια. Στο ξενοδοχείο, ο Μπαζ παραλαμβάνει τον λογαριασμό που έκανε ο Κέβιν κατά την παραμονή του εκεί και τον δείχνει στον πατέρα του Πίτερ, ο οποίος φωνάζει «Κέβιν, ξόδεψες $967 στην υπηρεσία δωματίου;»….












