Quantcast

Aγρίνιο/Ποια “κορόιδα” πληρώνουν το ρεύμα στα αντλιοστάσια;

Κοντεύει  ένας χρόνος από τότε που αποφασίστηκε η επέκταση των αρμοδιοτήτων της Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου  σε ολόκληρη την εδαφική περιφέρεια του Δήμου Αγρινίου, όπως και  η παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων των πρώην Δήμων και τώρα Δημοτικών Ενοτήτων Δήμου Αγρινίου, τα οποία αφορούν κτιριακές εγκαταστάσεις, δίκτυα και πάσης φύσεως εξοπλισμό ύδρευσης αποχέτευσης στη Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου Και ενώ ο φάκελος της μεταβίβασης έκλεισε και πως  όσα αποφασίστηκαν εφαρμόζονται και στην πράξη, αυτό ισχύει μεν, αλλά όχι για όλα!

 Η ΔΕΥAΑ «αδειάζει» τα  ταμεία του Δήμου/Ο Δήμος δανείζεται για την προμήθεια οχημάτων/Διπλό κακό για τους δημότες;

 Μετά την επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΑ στα όρια του νέου Καλλικρατικού Δήμου Αγρινίου η ΔΕΥΑΑ παρέλαβε μεταξύ άλλων και τα αντλιοστάσια. Αντλιοστάσια, τα οποία για να λειτουργήσουν βεβαίως, είναι απαραίτητη η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Κόστος που υπολογίζεται περίπου στο 1 εκ ευρώ το χρόνο! Τα χρήματα λοιπόν αυτά θα έπρεπε να τα αποδίδει στη ΔΕΗ η ΔΕΥΑΑ, εφόσον πλέον της ανήκουν  από τις αρχές Μαρτίου.. Όμως στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό και φεύγουν από τα ταμεία του δήμου Αγρινίου, με ότι αυτό συνεπάγεται!

 Με βάση την έρευνα που κάναμε οι λογαριασμοί της ΔΕΗ για τις 69 παροχές που έχει πιστοποιήσει ο Δήμος Αγρινίου και έχει κάνει τον σχετικό έλεγχο πηγαίνουν στο δήμο αφού η ΔΕΗ έχει το   ΑΦΜ του Δήμου Αγρινίου, άρα αυτόν έχει ως οφειλέτη. Όμως θα έπρεπε τα χρήματα αυτά να καταβάλλονται από τη ΔΕΥΑΑ. Έτσι η  ΔΕΗ (που  δεν φρόντισε να την ενημερώσει κανείς για αυτή  την μεταβολή ότι νέος πλέον ιδιοκτήτης και οφειλέτης της κατανάλωσης του ρεύματος των αντλιοστασίων είναι η ΔΕΥΑΑ)  χρεώνει  το Δήμο Αγρινίου. Η ΔΕΗ εκδίδει τους λογαριασμούς των οφειλών  με βάση το σύνολο των ακινήτων που ηλεκτροδοτούνται. Και στην περίπτωση αυτή, επειδή η ΔΕΗ έχει ακόμη  το ΑΦΜ  του Δήμου Αγρινίου στους λογαριασμούς συμπεριλαμβάνονται και τα αντλιοστάσια. Δηλαδή ο Δήμος επωμίζεται  και αυτό το επιπλέον υπέρογκο ποσό  (περίπου 1 εκ ευρώ)  το χρόνο..  Η ΔΕΗ  τα χρήματα αυτά δεν τα λαμβάνει όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους πελάτες της, με πληρωμή στα ταμεία της επιχείρησης αλλά  παρακρατούνται μέσω των  λογαριασμών  (ανταποδοτικά).

Διότι νομικοί δεν είμαστε ούτε εισαγγελείς αλλά απ όσο γνωρίζουμε οι κανονιστικές αποφάσεις των δήµων, που επιβάλλουν ανταποδοτικά τέλη πρέπει να µνηµονεύουν τις παρεχόµενες υπηρεσίες ή τα εκτελούµενα έργα και όχι τα χρήματα να πηγαίνουν σε άλλους σκοπούς.

Διότι αν πάρουμε για παράδειγμα τον τομέα καθαριότητας οι πολίτες αφού γίνεται παρακράτηση των ανταποδοτικών  από τη ΔΕΗ για το επιπλέον χρέος που ανήκει στη ΔΕΥΑΑ, στερούνται σημαντικών υπηρεσιών. Το τραγικότερο είναι πως ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ.Γκούντας αλλά και η πολιτική  ηγεσία του δήμου αντί να επιλύσει όλο αυτό το διάστημα το πρόβλημα με μεγάλη ευκολία και σε χαλεπούς καιρούς επικαλείται απλά λόγους οικονομικής στενότητας και βρίσκει τον εύκολο δρόμο του δανεισμού. Έτσι πριν από λίγες ημέρες εισηγήθηκε στο Δ.Σ   τη σύναψη δανείου, ύψους 353.400,00€ για την προμήθεια αυτοκινούμενων απορροφητικών σαρώθρων τη στιγμή που η ΔΕΥΑΑ οφείλει κοντά στο 1 εκ ευρώ  στο Δήμο Αγρινίου.

 Η ευθύνη στις υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου ή στη ΔΕΥΑΑ;

 Έχουν περάσει 10 ολόκληροι μήνες και ενώ θα περίμενε κανείς το ζήτημα αυτό να έχει επιλυθεί φαίνεται πως υπάρχουν τεράστιες ευθύνες  είτε στο δήμο, είτε στη ΔΕΥΑΑ,  και κατ επέκταση στην ηγεσία του, το Δήμαρχο και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ κ. Γιώργο Παπαναστασίου.

Γιατί δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως παίζονται άλλα παιχνίδια εις βάρος των πολιτών ή δεν αποδίδονται αυτά τα χρήματα προκειμένου η ΔΕΥΑΑ  να εμφανίζεται ως κερδοφόρα!

Ο Δήμος Αγρινίου  πάντως με το αρ.πρωτ.67595 έγγραφό του 3/10/17 με Θέμα «Κόστος Ηλεκτρικού ρεύματος Αντλιοστασίων προς απόδοση» αιτείται από την ΔΕΥΑΑ το συνολικό ποσό των 425.979,94 € που αφορά την περίοδο 14-3- 2017 έως 31-8-2017 .  Μάλιστα στην συνεδρίαση του το Δ.Σ της ΔΕΥΑΑ, το μήνα Νοέμβριο αποδέχεται πως τα χρήματα αυτά οφείλονται  στο Δήμο και επισημαίνει

ότι « οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δεν μας έχουν διαβιβάσει τους φακέλους και λοιπά στοιχεία, των παραχωρούμενων κτιριακών εγκαταστάσεων προκειμένου να γίνει η απογραφή του πάγιου εξοπλισμού και οι απαιτούμενες ενέργειες για την μεταβίβαση και μεταγραφή τους στο υποθηκοφυλακείο. Επειδή οι λογαριασμοί της ΔΕΗ για τις 69 παροχές που έχει πιστοποιήσει ο Δήμος Αγρινίου και έχει κάνει τον σχετικό έλεγχο έρχονται σε 1 άλλο ΑΦΜ από αυτό της ΔΕΥΑΑ, πρέπει ο Δήμος Αγρινίου να εκδώσει τα σχετικά παραστατικά εντός του έτους 2017 προς την ΔΕΥΑΑ ώστε να γίνουν οι σχετικές καταχωρήσεις στο λογιστήριο Το Δ.Σ εντέλει την Οικονομική – Ταμιακή Υπηρεσία της ΔΕΥΑΑ να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εξοφληθεί το ποσό σταδιακά σύμφωνα με τις εισπράξεις!!!.»

 Εκείνο που συμπεραίνουμε από τα παραπάνω είναι πως   τα χρήματα ναι μεν τα εγκρίνει η ΔΕΥΥΑ (πως αλλιώς θα μπορούσε)  χωρίς όμως  να αναφέρει χρονοδιάγραμμα εξόφλησης και πετάει το μπαλάκι στις υπηρεσίες του Δήμου  ότι δεν φρόντισαν λέει για κάποια στοιχεία. Και την  απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΑ υπογράφει ο Πρόεδρος και δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου.

Δηλαδή ο κ. Παπαναστασίου επιρρίπτει ευθύνες στο Δήμο Αγρινίου;

Δηλαδή  κωλυσιεργούν οι υπηρεσίες του Δήμου;

Από τον Απρίλιο που έστειλε το έγγραφο η ΔΕΥΑΑ γιατί δεν έγινε άλλη κρούση αφού η κατάσταση αυτή δεν πρέπει  να συνεχίζεται;

 Για ποιο λόγο ακριβώς δεν φρόντισε η πολιτική ηγεσία του Δήμου να τρέξει τις διαδικασίες και κοντεύει χρόνος και συνεχίζεται αυτή η κατάσταση;

Κι αν τα στοιχεία αυτά πράγματι δεν στάλθηκαν από το Δήμο στην ΔΕΥΑΑ πως ο δήμος ζητά σε πρώτη φάση των 425.979,94 €;

Πως θα τα εισπράξει ο δήμος αν πράγματι δεν έστειλε τα στοιχεία;

Οι υπηρεσίες το Δήμου έχουν άγνοια επί της διαδικασίας ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Και γιατί ο Δήμος Αγρινίου ή η  ΔΕΥΑΑ δεν αλληλοκαταγγέλθηκαν  αφού ο μεν πρώτος 10 μήνες τώρα δεν παρέδωσε τα απαραίτητα στοιχεία ενώ η ΔΕΥΑΑ οφείλει και δεν πληρώνει;

Έχουν δικαίωμα να διαχειρίζονται με τέτοιο τρόπο τα χρήματα-ανταποδοτικά ;

Με τον χειρισμό αυτό συνεχίζει να πιστεύει η δημοτική αρχή ότι ανταποδίδoνται  στους δημότες οι κόποι τους;

Είναι νόμιμη αυτή η τακτική ή μπορεί  να κατηγορηθούν οι ιθύνοντες του Δήμου ακόμη και για ποινικό αδίκημα;

Related Posts

Comments are closed.