Σουβλάκι: Άσχημη εξέλιξη για το αγαπημένο γεύμα των Ελλήνων, αφού η τιμή του αυξήθηκε μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας…
Για γερά πορτοφόλια πάει να γίνει το σουβλάκι μετά και τις τελευταίες ανατιμήσεις.
Σύμφωνα σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, υπάρχει περιοχή της Αθήνας, όπου η τιμή στο σουβλάκι έχει φτάσει ακόμα και τα 4 ευρώ.
Ο λόγος για τα σουβλατζίδικα στο Μοναστηράκι, την περιοχή που «βουλιάζει» από τουρίστες αυτήν την περίοδο, οι οποίοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για απολαύσουν το ελληνικό πιτόγυρο.
Οι ιδιοκτήτες ψητοπωλείων υποστηρίζουν πως οι ανατιμήσεις στο σουβλάκι είναι αναπόφευκτες, καθώς έχουν αυξηθεί οι τιμές στο λάδι, το γιαούρτι, το κρέας, το ρεύμα και γενικά σε ό,τι χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις.
Καρφιά Κουτσούμπα σε Μητσοτάκη για την τιμή στο σουβλάκι
Για απόσταση από την πραγματικότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για «κοροϊδία με τα ψίχουλα της δήθεν κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης». Απευθυνόμενος δε προς τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «έλιωσε η καραμέλα» της προοδευτικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «το ΚΚΕ είναι η μοναδική δύναμη που δίνει απαντήσεις στα αδιέξοδα του λαού».
«Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι» σχολίασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας για την ομιλία του πρωθυπουργού και κάλεσε τους κυβερνώντες να απαντήσουν αν θα δούλευαν «στον τουρισμό χωρίς ρεπό για 10 και 12 ώρες συνεχόμενες, με εισόδημα των 7000 και 800 ευρώ και μετά από μερικούς μήνες να βρεθούν και πάλι στην ανεργία».
«Το σουβλάκι, το γνωστό πιτόγυρο, έχει πάει τρία ευρώ, αλλά δεν τρώτε σουβλάκι, πού να το ξέρετε, ούτε βενζίνη βάζετε εσείς;» σχολίασε δηκτικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Έχετε συναίσθηση της κατάστασης; Το πραγματικό κόστος ζωής για την λαϊκή οικογένεια έφτασε σε σημείο που οι εργαζόμενοι σφίγγουν το ζωνάρι. Τα υψηλά ενοίκια είναι αποτέλεσμα της επέκτασης του τουρισμού στα αστικά κέντρα. Η οικονομία της αγοράς, η κατοικία εμπόρευμα η καπιταλιστική σας ανάπτυξη δεν είναι για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ότι λόγω της ακρίβειας το 60% των οικογενειών κάνουν περικοπές σε στοιχειώδεις ανάγκες, ότι το 50% δεν μπορεί καν να τις καλύψει, .
Για το ρεύμα ότι ο κκ. Κουτσούμπας τόνισε πως «τελικά όλα χρεώνονται στο φορολογούμενο λαό ακόμα και οι εκπτώσεις στις επιχειρήσεις», ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για τα στοιχεία για την ανεργία, καθώς «με αλχημείες κρύβεται η πραγματική κατάσταση αφού ακόμα και για μία ώρα εργασίας την εβδομάδα ο άνεργος θεωρείται εργαζόμενος».
Πηγή: https://www.voria.gr/article/koutsoumpas-to-souvlaki-echi-pai-sta-35-evro-den-trote-souvlaki-oute-vazete-venzini
Ακρίβεια: Πόσο κόστιζε και πόσο κοστίζει το καλάθι με τα βασικά αγαθά
Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, ένα καλάθι με είδη πρώτης ανάγκης τον Μάρτιο του 2021 κόστιζε 300 ευρώ.
- Τα ίδια προϊόντα τον Μάρτιο του 2022, κόστιζαν 390 ευρώ.
- Το κόστος για το ίδιο καλάθι προϊόντων εκτινάχθηκε τον Ιούνιο του 2022 στα 450 ευρώ.
Αυξήθηκαν ως και 50% τα προϊόντα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ η αύξηση σε πολλά προϊόντα αγγίζει ακόμη και το 50%.
- Τα φασόλια γίγαντες από 3,20 ευρώ έφτασαν τα 4,70 ευρώ.
- Η τονοσαλάτα από 6,35 ευρώ πήγε στα 10,28 ευρώ.
- Η καπνιστή γαλοπούλα από τα 12,39 ευρώ στα 15, 87 ευρώ.
- Το κατσίκι από 8,05 ευρώ πήγε στα 9,99 ευρώ το κιλό.
- Το μοσχάρι (εισαγωγής) από 6,25 ευρώ ανέβηκε στα 8,29 ευρώ το κιλό.
- Το χοιρινό από 3,75 ευρώ στα 4,25 ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, στην αγορά της Καλλιθέας οι τιμές ήταν οι ακόλουθες:
- 1,18 τα κρεμμύδια, ενώ αλλού πωλούνται 1,40 ευρώ. Στη λαϊκή έφτασαν το 1,20 ευρώ.
- Οι πατάτες Χαλκίδας 1,80 ευρώ το κιλό
- Μπάμιες (μαριδάκι) 5,98 ευρώ το κιλό
- Μπάμιες (κανονικές) 4,98 ευρώ το κιλό.
Ακρίβεια: Τι γίνεται με τον πληθωρισμό
Η Ελλάδα είναι στην πέμπτη θέση, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 12% τον Ιούνιο. Σε σύγκριση με τον Μάιο (σε μηνιαία βάση) ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,5%. Μόνο η Εσθονία καταγράφει μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης στην ευρωζώνη με 2,8%.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε ταχύτατα στην Ελλάδα, ενώ είναι ο πέμπτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη μετά από τις εξής τέσσερις χώρες:
- Εσθονία: 22%
- Λιθουανία: 20,5%
- Λετονία: 19%
- Σλοβακία: 12,5%
Αυξήσεις σημειώνονται και στις τιμές των υπηρεσιών στην Ελλάδα, οι οποίες ανέβηκαν 6,5% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο έναντι αύξησης 3,8% τον Μάιο. Αντιθέτως, στο σύνολο της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκαν στο 3,4% από 3,5% τον Μάιο.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων, όπου ο ρυθμός αύξησής τους επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα στο 5% από 3,6% τον Μάιο. Στην Ευρωζώνη, όμως, καταγράφηκε την ίδια περίοδο οριακή μόνο μεταβολή του ρυθμού αύξησης στο 4,3% από 4,2% τον Μάιο.
Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας ως σύνολο ήταν και τον Ιούνιο με διαφορά οι υψηλότερες στην Ελλάδα και παρέμειναν πολύ υψηλότερες σε σχέση με την Ευρωζώνη, αλλά δεν ήταν αυτές που έδωσαν νέα ώθηση στον πληθωρισμό για να εκτιναχτεί στο 12% από 10,5% τον Μάιο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε πολύ λιγότερο- στο 8,6% από 8,1% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ τον Μάιο τα δύο τρίτα περίπου του πληθωρισμού οφείλονταν στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και μόλις το ένα τρίτο στο σύνολο όλων των άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, τον Ιούνιο η συμμετοχή των δύο αυτών δεικτών στον πληθωρισμό ήταν της ίδιας τάξης, δηλαδή 50%.
Ο δείκτης τιμών εξαιρουμένων της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού – ο πυρήνας του πληθωρισμού – αυξήθηκε τον Ιούνιο 6% όταν ο γενικός δείκτης αυξήθηκε 12%, ενώ τον Μάιο είχε αυξηθεί μόλις 3,7% με τον γενικό δείκτη να καταγράφει αύξηση 10,5%.
Πλέον, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αποκτά μία νέα δυναμική που δεν εξαρτάται πλέον μόνο ή κυρίως από την ενέργεια και για αυτό θα είναι πιο δύσκολο να υποχωρήσει. Οι συνέπειες θα είναι πλέον πιο έντονες στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, κυρίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας γενικότερα.
Και αυτό γιατί η διαφορά με τον μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες της αυξάνεται σε σταθερή βάση και σημαντικά.