Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου συνεχίζει τις συσκέψεις και τις κινητοποιήσεις ενάντια, όπως αναφέρει, στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου της χώρας στα πλαίσια των διεργασιών για το νέο δικαστικό χάρτη. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη έκτακτη Γενική Συνέλευση των δικηγόρων ενώ προηγουμένως έγινε συμβολική διαμαρτυρία-πικετοφορία έξωθεν του Δικαστικού Μεγάρου Αγρινίου καθώς και δηλώσεις των Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδος
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΡΙΝΊΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚΑΚΗ
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει απερίφραστα την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την σύνταξη του πορίσματος για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη. Η Ομάδα Εργασίας συγκροτήθηκε αρχικά χωρίς εκπρόσωπο της Ολομέλειας, οι συνεδριάσεις ελάμβαναν χώρα χωρίς προκαθορισμένη ημερήσια διάταξη, ουδέποτε ορίστηκαν εισηγητές επί των ειδικότερων θεμάτων ώστε να υπάρχουν έγγραφες εισηγήσεις και ουδέποτε οι διαφορετικές θέσεις που εκφράστηκαν, τέθηκαν σε ψηφοφορία ώστε να καταγραφούν ονομαστικά οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες. Το πόρισμα δεν αιτιολογεί για ποιο λόγο δεν υφίστανται σήμερα οι λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυση των προς συγχώνευση ή κατάργηση δικαστηρίων μετά μάλιστα την προηγούμενη γνώμη των αρμόδιων δικαστικών σχηματισμών ( Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ως προς τα Εφετεία και της Ολομέλειας των οικείων Εφετείων ως προς τα λοιπά δικαστήρια, σύμφωνα με το άρθρο 2 ν. 1756/88) και την μετέπειτα επεξεργασία του σχετικού σχεδίου ΠΔ από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο περιεχόμενο του πορίσματος, το οποίο αντίκειται στις πάγιες θέσεις μας ως κλάδος
Πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα αποτελεί η ταχεία και ορθή απονομή της δικαιοσύνης.
Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας έχει έκταση 5423 τ. χλμ. και πληθυσμό 191.727 κατοίκους στην τελευταία απογραφή, αποτελούμενη σε μεγάλο μέρος της από ορεινό όγκο.
Η απόλυτη πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη είναι συνταγματικό δικαίωμα του.
Η Πολιτεία οφείλει να διευκολύνει και όχι να παρεμποδίζει το δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας των πολιτών, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψιν την αρχή της εγγύτητας και της ευχέρειας πρόσβασης, την ιδιαιτερότητα της χώρας ως νησιωτικής και ορεινής, τις ιδιαίτερες συνθήκες ως προς την άσκηση του δικαστικού και δικηγορικού λειτουργήματος και τις συνέπειες τυχόν κατάργησης ή συγχώνευσης στις τοπικές κοινωνίες.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου της Χώρας