Τέλος στη φοροδιαφυγή που σχετίζεται τόσο με την αγοραπωλησία ακινήτων, αλλά και φρένο στην ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb που εκτόξευσε τα ενοίκια και στρέβλωσε τον ανταγωνισμό, βάζει η κυβέρνηση μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Οι αλλαγές λοιπόν που έρχονται και στα δύο αυτά πεδία είναι σημαντικές και θα διαμορφώσουν έναν διαφορετικό χάρτη στο τοπίο των ακινήτων στην Ελλάδα.
Airbnb: ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων ακινήτων από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ 13% και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια (π.χ. τέλος παρεπιδημούντων 0,5% επί του τζίρου).
Σημειώνεται ότι το τέλος διαμονής για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα ανέρχεται σήμερα σε 0,50 έως 4 ευρώ ανάλογα με το είδος της εγκατάστασης. Αν και η φορολογία είναι ασύμφορη για τους διαχειριστές ωστόσο με το πλαίσιο αυτό δεν υποχρεώνονται να λειτουργούν με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για τη λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων.
Σήμερα, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Αυτό όμως για τους διαχειριστές ακινήτων, εφόσον μετατραπούν σε εταιρείες με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται από τους ίδιους στο ελληνικό Δημόσιο. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την πλατφόρμα και θα αποδίδεται στο ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να μην αναγκαστούν και οι ιδιοκτήτες να ανοίξουν βιβλία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στη ΔΕΘ ξεκαθάρισε πως λέει «ναι» στη βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά τόνισε πως λέει «όχι» στην ασυδοσία μιας δραστηριότητας που εκτόξευσε τα ενοίκια και στρέβλωσε τον ανταγωνισμό.
«Θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση (σ.σ. τύπου Airbnb) αλλά όχι ασύδοτη. Είναι μια δραστηριότητα που εκτόξευσε τα ενοίκια, στρέβλωσε τον ανταγωνισμό. Από τον Ιανουάριο τα εισοδήματα από τέτοιες μισθώσεις, σε τρία ή και περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη όπως τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια», ανέφερε συγκεκριμένα από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.
Εφεξής όσοι εκμισθώνουν με βραχυχρόνια μίσθωση από τρία ακίνητα και πάνω θα πληρώνουν ΦΠΑ αλλά και όλα τα τέλη που καταβάλουν τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Aγοραπωλησίες ακινήτων χωρίς μετρητά
Στις αγοραπωλησίες ακινήτων καταργούνται πια οριστικά τα μετρητά, τόνισε ο πρωθυπουργός, την ώρα που είναι κοινό μυστικό ότι σήμερα οι 8 στις 10 αγοραπωλησίες γίνονται με μετρητά και σε ουκ ολίγες περιπτώσεις με «μαύρο» χρήμα. Μια απλή σύγκριση, άλλωστε, μεταξύ του αριθμού των αγοραπωλησιών, των τιμών που καλπάζουν και του αναιμικού ρυθμού των στεγαστικών δανείων, φανερώνει την πραγματικότητα.
Οι 3 επιλογές για αγορά ακινήτου:
- ή να έχει κάποιος χρήματα στην τράπεζα
- ή να πάρει δάνειο
- ή να εμφανίσει χρήματα που έχει κάτω από το… στρώμα και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι στη διάρκεια της κρίσης, περί τα 40 δισ ευρώ είχαν βγει εκτός τραπεζικού συστήματος
Στην τρίτη περίπτωση, αν πρόκειται για φορολογημένο χρήμα ο αγοραστής θα πρέπει να παρουσιάσει όλα τα δικαιολογητικά, ενώ αν είναι “μαύρο” ή “γκρίζο” τότε ξεκινούν τα προβλήματα, καθώς οι τράπεζες θα “μπλοκάρουν” την αγοραπωλησία λόγω πόθεν έσχες.
Αύξηση τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία
Aυξάνεται από τον Ιανουάριο του 2024 κατά 1 – 6 ευρώ ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία, αναλογικά με τα αστέρια. Στα ξενοδοχεία 1-2 αστεριών η αύξηση είναι 1 ευρώ ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση και στα 5 αστέρων 6 ευρώ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση. Αντίστοιχα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια η αύξηση είναι 1 ευρώ, ενώ ο φόρος διαμονής επεκτείνεται και στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Σήμερα από τον φόρο διαμονής εισπράττονται 144 εκατ. ευρώ ετησίως και με την νέα κλίμακα το έσοδο αυξάνεται κατά 240 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τα 384 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να χτιστεί ο ειδικός «κουμπαράς» που θα χρηματοδοτεί τις αυξημένες ανάγκες που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές.