AgrinioSite
Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2026
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
AgrinioSite
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
No Result
View All Result
AgrinioSite
No Result
View All Result

Αιτωλοακαρνανία: Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες των μέτρων πυροπροστασίας

28 Απριλίου, 2021
κατηγορία: ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
0
Πυροσβεστική: 53 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο (12/9)
Share on FacebookShare on Twitter

Στα  πλαίσια  της  διαρκούς  ενημέρωσης   προς   τους   πολίτες,  η  Διοίκηση  Πυροσβεστικών  Υπηρεσιών   Νομού  Αιτωλοακαρνανίας ,  έχοντας  ως   στόχο  την εξάλειψη   των κινδύνων  πυρκαγιάς για  ξένες  περιουσίες   και  κυρίως   για  την προστασία  της  ανθρώπινης  ζωής ,  τον περιορισμό των   καμένων   εκτάσεων  και τη μείωση  του  αριθμού εκδήλωσης  πυρκαγιών  υπαίθρου, ενημερώνει  ότι:

    • Από 11 Ιουνίου 2020 εγκρίθηκε και ισχύει η  υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη  με θέμα «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας».
    • Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται ανεξάρτητα από την τυχόν προβλεπόμενη επιβολή, από άλλο κανονιστικό πλαίσιο, διοικητικών μέτρων ή κυρώσεων ή/και την άσκηση ποινικής δίωξης.

Με την παρούσα ταξινομούνται τα διοικητικά πρόστιμα, καθορίζεται το ύψος και προβλέπεται η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης αυτών, ανά κατηγορία και είδος παράβασης, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) στο πλαίσιο άσκησης της εποπτείας των οικονομικών δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων, κατόπιν διαπίστωσης μη τήρησης των απαιτούμενων από τις κείμενες διατάξεις πυροπροστασίας:

α)προληπτικών και κατασταλτικών μέσων, μέτρων και συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας,

β) στοιχείων δομικής (παθητικής) πυροπροστασίας,

γ) τυπικών προϋποθέσεων ως μέρος διοικητικών διαδικασιών,

δ) μέριμνας για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους, αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Ειδικότερα για την (δ) κατηγορία προβλέπονται τα εξής:

  • Για άναμμα φωτιάς, απόρριψη αναμμένου τσιγάρου – σπίρτων και άλλων υλών σε ξηρά χόρτα ή/και άλλα καυστά ή εκρήξιμα υλικά ή αντικείμενα κατά παράβαση της υπ’ αρ. 4/2012 Πυροσβεστικής Διάταξης προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ.
  • Για εκτέλεση «θερμών εργασιών» σε υπαίθριους ή ημιυπαίθριους χώρους, όπως η ηλεκτροσυγκόλληση, η κοπή, η χρήση φλόγας ή ηλεκτρικού τόξου ή οποιουδήποτε εξοπλισμού που μπορεί να προκαλέσει θερμότητα, φλόγα ή σπινθήρα, καθώς και το καλαφάτισμα, η στεγανοποίηση, το πελέκημα, το τρύπημα, το κάρφωμα (καθήλωση) και οποιαδήποτε άλλη εργασία παραγωγής θερμότητας, εκτός εάν εκτελείται με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία των εργαλείων και της εργασίας κάτω των 100οC, με μέσα όπως συσκευές κοπής και συγκόλλησης μετάλλων, συσκευές χαλκοκόλλησης και κασσιτεροκόλλησης, λυχνίες συγκόλλησης (καμινέτο) κ.α., εφόσον δεν έχει εκδοθεί άδεια εργασίας του άρθρου 2 και δεν τηρούνται τα προληπτικά μέτρα του άρθρου 3 της υπ’ αρ. 7/1996 Πυροσβεστικής Διάταξης προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ.
  • Για άναμμα φωτιάς για λόγους εστίασης εντός οργανωμένων χώρων, όπως κάμπινγκ χωρίς τη λήψη των μέτρων της παρ. 2 του άρθρου 4 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει. προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.
  • Για άναμμα και διατήρηση φωτιάς εντός κατοικιών, ξενοδοχείων, εργαστηρίων, καλυβιών, ποιμνιοστασίων, σκηνών, αυλών ή περιφραγμένων ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων και μέχρι την απόσταση 300 μέτρων, χωρίς την τήρηση των μέτρων της παρ. 4 του άρθρου 4 της υπ ́ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.
  • Για καύση σιτοκαλαμιάς και άλλων γεωργικών υπολειμμάτων σε ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 3, 4, 5 ή χωρίς την άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων πυροπροστασίας της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει, στις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 1 και 2 προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.
  • Για καύση αγροτικών εκτάσεων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων ή σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από αυτές και 50 μέτρα από δενδροστοιχίες, χωρίς άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατά το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επόμενου έτους, στις επικίνδυνες περιοχές, όπως αυτές ορίζονται με το π.δ. 575/81, χωρίς να έχουν ληφθεί τα μέτρα της παρ. 1 του άρθρου 5, ενώ για τις λοιπές περιοχές της χώρας, χωρίς να έχουν ληφθεί τα μέτρα της περίπτωσης (δ) της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.
  • Για τοποθέτηση, φύλαξη ή εγκατάλειψη εύφλεκτων υλών ή άχρηστων ειδών ή απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 300 μέτρων από αυτές και 50 μέτρων από δενδροστοιχίες με δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση, χωρίς άδεια του οικείου Δασάρχη και τήρησης των υποδεικνυόμενων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία μέτρων πυροπροστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 6 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ.
  • Για δημιουργία χώρων απόρριψης και η καύση απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 300 μέτρων από αυτές, χωρίς τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων πυροπροστασίας των παρ. 2 και 4 του άρθρου 7 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ.
  • Για λειτουργία ανθρακοκαμίνων, ασβεστοκαμίνων, λοιπών εργαστηριακών ή τεχνικών συγκροτημάτων που λειτουργούν εντός εκτάσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας, χωρίς άδεια του οικείου Δασάρχη, πιστοποιητικού πυροπροστασίας σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 8 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 250 ευρώ.
  • Για κάπνισμα κυψελών μελισσών εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 300 μέτρων από αυτές, χωρίς τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων πυροπροστασίας της παρ. 1 του άρθρου 9 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.
  • Για καύση χορτολιβαδικών εκτάσεων χωρίς άδεια της αρμόδιας Δασικής Αρχής και θεωρημένης μελέτης από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για τα αναγκαία μέτρα, μέσα και υλικά πυρασφάλειας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 200  ευρώ.
  • Για άναμμα και διατήρηση για οποιοδήποτε σκοπό φωτιάς στην ύπαιθρο στους χώρους του άρθρου 1 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.
  • Για απόρριψη αναμμένων τσιγάρων – σπίρτων και άλλων υλών στους χώρους του άρθρου 1 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ.
  • Για την εντός δασών και δασικών εκτάσεων θήρα με όπλα, που έχουν βύσμα από ύλη, από την οποία μπορεί να μεταδοθεί φωτιά στους χώρους του άρθρου 1 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι με βάση τον  Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς  που εκδίδεται καθημερινά από τη Γ.Γ.Π.Π., στα προαναφερόμενα ποσά προστίμου θα υπάρχει  συντελεστής βαρύτητας.

Ο  Διοικητής

ΔΙ.Π.Υ.Ν. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Χρήστος Π. Καλογερόπουλος

Πύραρχος

Σχετικά Άρθρα

“Καμίνι” η Αιτωλοακαρνανία το επόμενο τριήμερο-έρχεται 44αρι!
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Δυτική Ελλάδα: Ο Ιούλιος του 2026 ήταν ο 8ος θερμότερος από το 2010

4 Αυγούστου, 2026

Στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο επικεντρώνεται η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία του meteo.gr για τον Ιούλιο του...

Αγρίνιο: Η υδροδότηση των Σιδήρων  μπαίνει στη σωστή βάση- Δηλώσεις Γρίβα & Κουκουνιά(βιντεο)
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αγρίνιο: Η υδροδότηση των Σιδήρων μπαίνει στη σωστή βάση- Δηλώσεις Γρίβα & Κουκουνιά(βιντεο)

4 Αυγούστου, 2026

Τη δημόσια ευχαριστία του προς τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Αγρινίου Ευθύμιο Γρίβα εκφράζει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σιδήρων, Ιωάννης Κουκουνιάς,...

Έγκριση επιχορηγήσεων για τους Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Μεσολόγγι: Καταγγελία της ΑΔΕΔΥ για «εκδικητικές μετακινήσεις» εργαζομένων

4 Αυγούστου, 2026

Σφοδρή επίθεση στη Δημοτική Αρχή της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου εξαπολύει το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας, καταγγέλλοντας πρακτικές που, όπως υποστηρίζει,...

Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας: Ειδική δέηση για τους πυρόπληκτους και όσους δίνουν μάχη με τις φωτιές
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας: Ειδική δέηση για τους πυρόπληκτους και όσους δίνουν μάχη με τις φωτιές

4 Αυγούστου, 2026

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι πυρκαγιές δοκιμάζουν για ακόμη μία φορά τη χώρα, η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και...

Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις 21 και 22 Οκτωβρίου στην Ιόνια Οδό, Α/Κ Γαβρολίμνης-Α/Κ Μεσολογγίου
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Νέα κυκλοφοριακή ρύθμιση στην Ιόνια Οδό – Κλειστή η δεξιά λωρίδα προς Ιωάννινα έως 26 Οκτωβρίου

2 Αυγούστου, 2026

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τίθενται σε εφαρμογή στην Ιόνια Οδό, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιωάννινα, λόγω εργασιών αποκατάστασης γεωτεχνικών αστοχιών. Σύμφωνα...

Ξηρόμερο: Στην τελική ευθεία ο Βιολογικός Καθαρισμός Βάρνακα, Κανδήλας και Μύτικα – Ένα έργο-ορόσημο για την περιοχή
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ξηρόμερο: Στην τελική ευθεία ο Βιολογικός Καθαρισμός Βάρνακα, Κανδήλας και Μύτικα – Ένα έργο-ορόσημο για την περιοχή

2 Αυγούστου, 2026

Σχεδόν ολοκληρωμένη είναι η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στο «Πλατανάκι», το σημαντικό έργο του Βιολογικού Καθαρισμού που αφορά τις περιοχές...

Τροχαίο στη Βόνιτσα: Πυροσβεστικό όχημα προσέκρουσε σε κολώνα – Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαίο στη Βόνιτσα: Πυροσβεστικό όχημα προσέκρουσε σε κολώνα – Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν

1 Αυγούστου, 2026

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 1 Αυγούστου στην περιοχή Λιβαδάκια της Βόνιτσας, όταν πυροσβεστικό όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας...

Μεγάλη φωτια και στον Γαλατά
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς ρεύμα μεγάλο μέρος του Δήμου Ξηρομέρου λόγω της φωτιάς στον Κουβαρά

1 Αυγούστου, 2026

Διακοπή ηλεκτροδότησης έχει σημειωθεί σε μεγάλο μέρος του Δήμου Ξηρομέρου, εξαιτίας της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του...

Banner
Banner

Eιδησεογραφική πύλη με θεματολογία ποικίλης ύλης από το Αγρίνιο και τη Δυτική Ελλάδα.
Η δύναμη του διαδικτύου, η αμεσότητα της είδησης και η ταχύτατη διάδοσή της, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής και το agriniosite.gr σας καλεί να συμπορευτείτε μαζί του.
Με αποκαλυπτικές ειδήσεις, ρεπορτάζ, έρευνα, συνεντεύξεις, αφιερώματα. πολιτισμός, αθλητισμός κ.α
Το agriniosite.gr στηρίζει την κοινωνία και ελέγχει την εξουσία. Είναι η Δύναμη σου…
Η Δύναμη της Ενημέρωσης!

Facebook X-twitter Youtube

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Web Design & Development

© 2025 AgrinioSite

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agriniosite.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ

© 2023 AgrinioSite Web Design & Development by .